Wka

Hur kan man hantera puberteten

Bara att gå igenom puberteten? Undrar hur man ska handskas med det, och vad som väntar? Här är några steg och tips för att hjälpa till.

Steg

Hur kan man hantera puberteten. Förstå att puberteten händer alla.
Hur kan man hantera puberteten. Förstå att puberteten händer alla.
 1. 1
  Förstå att puberteten händer alla. Alla dina vänner kommer att gå igenom nästan exakt samma saker som du är. Om du känner dig bekväm nog att tala om de förändringar med dem, bara gå vidare, men kom ihåg att vissa människor blir generad av detta ämne. Om dina vänner verkar obehagligt, bara byta ämne.
 2. 2
  Vet att det sannolikt kommer att kännas väldigt konstigt att gå igenom puberteten. Om du inte vill prata med föräldrar eller skolsköterskan, så tänk på att köpa en bok, eller få en bok från biblioteket om puberteten, och kom ihåg att Internet är också en stor källa till information.
 3. 3
  Var medveten om att om din är den första rösten till, eller de första brösten att utveckla, att detta är inget att vara upprörd över. Alla dina vänner och kollegor så småningom kommer att utvecklas så bra.
 4. 4
  Räkna med att märka förändringar. Du kommer att svettas mer än du tidigare gjort, och växa hår på många ställen. Detta är förändringar som sker när kroppen mognar.
 5. 5
  Kom ihåg att varje dag, och om du är en tjej, kom ihåg att raka benen och armhålorna. Du kanske också vill trimma bikinilinjen, för att hålla från att ha könshår som hänger ut ur en baddräkt.
 6. 6
  Vet att din hud förändras och påverkas av hormonella förändringar, och detta kan leda till att du får akne, eller kanske du inser att din hud blir (eller). Tvätta ansiktet minst två gånger varje dag. Clearasil är en bra produkt att använda, och det finns många andra hudvårdsprodukter som ger lindring för hudproblem kan uppstå. Tjejer ska försöka exfolierande och, alltför.

Tips

Flickor

 • Puberteten kommer förmodligen börja för dig i åldrarna 8 och 13. Dina bröst kommer att växa sig större. Det är helt normalt. Dessutom kan ett bröst börja växa snabbare än den andra. De kommer så småningom jämnas ut, även om de aldrig kommer att vara exakt lika.
  • Du kommer sannolikt att få din (aka menstruation) i åldrarna 8 och 16. Detta innebär att du kommer att kunna få barn. Om ditt ägg inte möta upp med sperma från en man, då du får din mens. Blod kommer ut ur slidan tillsammans med ägget. Du kan inte se ägget. Det kommer att pågå i ca 3 till 7 dagar. Du förlorar endast omkring 1 kopp blod under varje period. Du kommer att behöva en dyna eller en tampong. En tampong går inne i slidan, och en dyna fastnar på dina underkläder. För mer information ber en förälder eller gör din forskning.
 • Du kan ha täta period trosor som är bekväma och andas. Detta kommer att hålla dina kläder säkert från pinsamma fläckar.

Pojkar

 • Du börjar puberteten mellan åldrarna 10 och 16. Din röst kommer att börja spricka. Vanligtvis innebär det att din röst blir djupare.
 • Du kommer att se håret börja visas under armarna, runt din ljumske, och i ansiktet, och håret på dina armar, ben och andra delar av din kropp kommer att bli tjockare och tyngre.
 • Din penis och dina testiklar kommer att växa större. Du kommer att börja ha erektion. Det betyder att det kommer att bli stel och hård. Du kommer att börja producera spermier.

Varningar

 • Även om du kan frestas, rakar inte skrevet regioner - håret här är lockigare än din andra könshår, och kommer förmodligen att bli inåtväxta hårstrån. De kommer också att bli mycket taggig: i det området, det är inte trevligt. Om du måste ta bort hår, be dina föräldrar om du kan få den vaxad.
 • Inte exfolierar inte varje dag, eller din hud kommer att få fet. Försök att göra det om en gång (eller kanske två gånger) en vecka
 • Om du har axellångt eller längre hår, inte tvätta det varje dag eller kommer det att bli fet. Varannan eller var tredje dag bör göra fint. För personer med fett hår, kanske dagliga tvätt faktiskt behövs, så du kan välja att prova olika tvätt scheman för att se vad som fungerar för dig.