Wka

Hur att bryta upp med din vän

Ibland vänskap blir ohälsosamt och måste upphöra. Du kan känna att din vän bara använder dig av själviska dolda syften eller att deras naturliga personlighet hamnar irriterande eller sårar dig hela tiden. att du inte vill vara vänner kan vara svårt att göra, men du bör sätta dig och dina behov först i detta fall. Om du behöver vägledning bryta upp med en kompis, kommer den här artikeln ge dig några bra insikt.

Steg

Hur att bryta upp med din vän. Skapa en lista över alla de skäl du vill avsluta vänskapen.
Hur att bryta upp med din vän. Skapa en lista över alla de skäl du vill avsluta vänskapen.
 1. 1
  Skapa en lista över alla de skäl du vill avsluta vänskapen. Expandera på dem så mycket du vill i en privat dagbok eller anteckningsbok, och försöka tänka på konkreta exempel där din vän hade begått dessa fel. Dessa kan omfatta:
  • Du inte längre har gemensamma intressen eller saker att prata om.
  • Din vän är possessiva och alltför krävande. Deras ständiga förfrågningar för din tid och uppmärksamhet hindrar dig från att bilda starka vänskapsband med andra människor. Du ska inte känna sig tvungen att umgås med någon mer än du vill, eller att du är begränsad i ditt val av vänner på grund av ditt befintliga vän.
  • Din vän mobbare, manipulerar eller får dig att må dåligt om dig själv. Ingen vän bör ständigt förringa dig till känna underlägsen eller skyldiga.
  • Du kan inte längre lita på din vän på grund av något de har gjort eller sagt. Om de spillde en av dina hemligheter eller talade illa om dig bakom din rygg uppsåtligt, har du ett legitimt skäl för att återkalla din tillit till honom / henne. För vissa människor, kan den förlust av förtroende påverkar irreversibelt vänskapen.
  • Vännen plockar upp vanor som du inte håller med, såsom droger, snatteri, eller skär klass.
  • Din kompis anser dig aldrig i aktiviteter eller samtal. Detta kan innebära att prata över dig i personliga och grupp konversationer, eller tvinga dig till att göra aktiviteter som du inte vill göra hela tiden.
  • De kommer inte ta sig tid att hjälpa till med dina problem när du hjälper deras. Även denna brist på hänsyn skulle kunna vara en del av din väns personlighet, det är fortfarande oförlåtligt själviskt och bör tas upp som en allvarlig fråga.
 2. 2
  Bestäm i vilken utsträckning du vill "bryta upp." Du kanske vill behålla en bekantskap eller du kanske vill helt klippa vän ur ditt liv. Listan kan hjälpa dig att avgöra hur giftigt vänskapen är. Inse att din åsikt kanske ändras efter du konfrontera din vän, dock, och vara öppen för denna möjlighet att gå in i samtalet.
 3. 3
  Prata med honom / henne om hur du känner. Det kan möjligen vara din vän känner liknande eller vill arbeta frågorna ut.
  • Det kommer att vara skrämmande att inleda denna konversation, men inser att du redan har skjutit bort det för länge, och att det måste göras. Berätta för din vän att du vill möta upp för kaffe och att du har något viktigt att diskutera med dem. Det hjälper dig att undvika att backa ut ur den tuffa samtalet senare.
  • Undvik aggressivt gör personliga påhopp. Snarare lugnt uttrycka dina synpunkter och funderingar om deras beteende, och tala i termer av hur deras åtgärder har gjort du kände. Om du använder jag-budskap att förmedla hur deras tillsyn, själviskhet, eller osäkerhet kanske har sårat dig, kommer de att vara mer mottaglig för dina kommentarer och mer benägna att ändra sitt beteende.
  • Håll huvudet kallt. Den andra personen kan bli arg på dig för att plötsligt vara så kallt, eller kanske till och med motverka dina konfronterande uttalanden med sina egna klagomål om dig. Om detta inträffar, vänta tills personen slutar, och sedan lugnt men bestämt uppger att när du förstår de också har klagomål, just nu är det din tid att ärligt uttrycka dina känslor och sin tid att lyssna. När du är klar, kan man fundera på vad du har sagt och sedan svara. Låt dem inte störa dig eller avleda konversationen bort från sitt ursprungliga syfte.
 4. 4
  Snabb självrannsakan i din förklaring. Din vän kanske undrar varför du föra upp dessa frågor nu efter alla dessa år av vänskap. Inse att din vän är inte enbart att skylla för stammen i din vänskap, du är också förändras och inse saker om dig själv, och förmodligen inse att du inte längre vill tolerera ett beteende som du använde för att kunna.
 5. 5
  Lyssna på din väns sida av historien, och besluta om vänskap kan räddas. Det kan vara så att din vän uttryckte uppriktig ångerfull för sina misstag och gjorde ett löfte att ändra. Du bestämmer själv om du vill ge din vän en chans.
  • Gå på magkänslan. Om din vän reagerat på ditt uttalande med fientlighet och sina löften till förändring verkar passiv-aggressiv eller oärlig, avbröt vänskap. Tacka dem för deras erbjudande att byta, men tala om för dem att du verkligen känner att det är bättre om ni båda bara gå vidare.
  • Känn dig inte tvingad att ge personen en chans bara för att du är en trevlig person. Ingen moralkodex binder dig till en sådan skyldighet. Du har redan dragits ned av den här personen, och du bör endast fortsätta med vänskap om det finns någon positiv aspekt av att vara vänner med dem som du vill bevara.
  • Kom ihåg att du behöver en verklig anledning att stanna vänner med denna person, inte en anledning att inte stanna vänner. Sätt dina behov och överväganden först.
 6. 6
  Ta en paus från din vän. Spendera mindre tid med din vän genom att skära dina konversationer kortare eller göra dig mindre tillgängliga. Efter en sådan tung konversation, är det troligt att ni båda kommer att behöva lite tid för att tänka över saker och att återställa din vänskap. Hoppa in i saker och förväntar er vänskap vara normal för snabbt kan hamna orsakar oavsiktlig spänningar och låtsas.
  • Även om du vill stanna vänner och ge denna person en chans, måste du kanske också en tillfällig paus för att tänka igenom saker och rensa huvudet. Ta upp detta ärligt med din vän och säga att även om du är glad att ge dem en chans, skulle du ändå vilja ha ett par dagar eller veckor av begränsad kontakt.
  • Om din vän inte har samma tankesätt som du gör och håller försöker kontakta dig, vara artig, men även fast om ditt behov av utrymme. Du kanske också vill göra dig mindre tillgänglig genom att göra planer med andra människor.

Tips

 • Du kan känna skuld, men om du vet att du gjort rätt beslut för dig själv, står fast vid det.
 • Kom ihåg att hålla fast vid din gut! Det kommer att få dig ur situationen.
 • Vara fast med vad du säger för att undvika förvirring.
 • Bränn dina broar noggrant. Det kan vara väldigt svårt att starta en vänskap, så vara säker på att du vill avsluta saker om det är den väg du väljer.
 • När du berättar att personen hur du känner, det ska vara smärtsamt efter bryta upp, men gör saker som gör dig glad. Så småningom kommer du att göra en ny bästa vän.
 • Kom ihåg att alla relationer är frivilliga situationer. Du är inte skyldig att fortsätta någon relation.
 • Gemensamma vänner kan känna behovet av att plocka sidor, så var beredd att diskutera dina känslor eller eventuellt förlora andra vänner.
 • Var inte rädd för att låta vännen veta hur du känner.
 • Ge aldrig in mutor eller utpressar att laga vänskap när din vän har gjort något medelvärde.
 • Om du bestämmer dig för att fixa vänskap, förvänta dig inte att förändras över en natt.
 • Om dina vänner eller familj försöker dra dig tillbaka tillsammans, berätta för dem om situationen.
 • Fråga tips från dina familjemedlemmar eller andra vänner, särskilt personer som känner din vän väl och kanske kan lägga ytterligare insikt i din situation. De kanske kan ge dig hjälp för din individuella inställning.
 • Skicka ett brev eller ett e-postmeddelande om du inte känner dig bekväm med ett ansikte mot ansikte konversation.
 • Om du inte känner dig bekväm att konfrontera din vän på egen hand, kontakta en skolkurator eller peer medlare som kan vara en neutral tredje part för att hjälpa till med samtalet.