Wka

Så att säga tack

Det finns många skäl att säga "tack". Du kan tacka någon för att ge dig en present, för att göra dig en tjänst, eller för att göra en monumental inverkan på ditt liv på något sätt. Oavsett din anledning till att säga tack, ska du vara ärlig och låta personen vet hur tacksam du egentligen är. Oavsett om du vill tacka dig personligen, via telefon eller skriftligen, följ dessa enkla steg för att ta reda på hur man gör det på rätt sätt.

Steg

Så att säga tack. Använd rätt kroppsspråk.
Så att säga tack. Använd rätt kroppsspråk.

Att säga tack personligen

 1. 1
  Var uppriktig. Den viktigaste delen av att säga tack personligen är att vara uppriktig. Den person du tacka bör förstå att du menar vad du säger 100% och att du inte bara säga "tack" ur förpliktelse när du inte verkligen menar det. Här är hur man gör det:
  • Ha en uppriktig röst. Säg inte "tack", som om det är en eftertanke eller som om någon annan just sagt till dig att göra det. Tala tydligt med en jämn ton, och visa att du verkligen menar varje ord du säger. Gör inte mumla.
  • Använd uppriktiga ord. Var specifik och visa att ditt tack betyder något. Inte bara säga, "tack", men säger, "Tack så mycket för att hjälpa mig med min läxa. Jag kunde aldrig ha räknat ut utan din hjälp."
  • Var ärlig. Att vara ärlig är en del av att vara uppriktig, så öppna upp och säga vad du egentligen menar. Säg den person, "Jag vet inte vad jag skulle göra utan dig," om du verkligen menar det.
 2. 2
  Var tacksam. Att säga tack personligen, måste du visa att du verkligen är tacksam för vad personen har gjort. Du ska säga att den personen har påverkat dig på något sätt, oavsett om det är stort eller litet. Din tacka dig bör inte vara nonchalant, men det borde visa att den personens handlande verkligen gjort en skillnad. Här är hur man ska förklara hur tacksam du är:
  • Var specifik. Inte bara säga, "Tack," men säger, "Tack för att du tog dig tid att hjälpa mig att plocka ut en balklänning. Jag skulle inte ha kunnat göra det ensam. Om det inte var för dig, Jag skulle aldrig ha ens försökt på den blå klänningen, och nu kan jag inte föreställa mig min prom utan det. "
  • Visa att du förstår den personen gjort en uppoffring. Huruvida personen gjorde en stor eller liten uppoffring att göra något trevligt för dig, bör du visa att du uppskattar att han eller hon hade tid att göra ansträngningen. Säg, "Tack så mycket för att låta mig krascha på din plats förra veckan. Jag vet att det var en riktigt hektisk tid för dig och det var inte lätt att ha ett hus gäst, och jag uppskattar verkligen att du tog mig i alla fall. "
  • Visa att du är tacksam för resultaten av personens hjälp. Om personen gav dig en fantastisk bok för din födelsedag, kan du tala om för personen att du läser boken, älskade det, och att det hade en stor inverkan på ditt liv.
 3. 3
  Använd rätt kroppsspråk. Underhålla rätt kroppsspråk hjälper dig att fullt ut visa hur tacksam du är. Om din kropp inte kommunicerar hur mycket du menar det när du säger tack, då dina ord kan förloras på den person du tacka. Här är hur man har rätt kroppsspråk:
  • Behåll ögonkontakt medan du tacka personen. Titta in i personens ögon och ge personen all din uppmärksamhet för att visa att du verkligen bryr dig om vad personen gjorde.
  • Face din kropp mot den person du tacka. Håll armarna öppna och gest om du behöver. Vik inte armarna längs sidorna, eller så kan du se ut som du är tveksamma om att tacka den person och som du egentligen inte vill vara där.
  • Peka på personen om det är lämpligt. Även om du inte vill skrämma bort en person som du inte känner mycket väl med dina omotiverade inslag, om du tacka en vän eller en familjemedlem, en lätt beröring på hans eller hennes arm eller axel, eller ens en krama om det känns rätt, kan hjälpa kommunicera dina sanna känslor.
  • Visa dina känslor. Om personen påverkat ditt liv på ett bra sätt, behöver du inte att gråta, men låt ditt ansikte visar hur rörd du är av den personens hjälp.

Att säga tack via telefon

 1. 1
  Säga tack på ett telefonsamtal. Oavsett om du tacka en vän, kollega, eller en nära-främling via telefon, kan det vara lite svårare att tacka någon på telefon, eftersom det är svårare att kommunicera dina sanna känslor utan ansikte mot ansikte kontakt. Men tacka någon över telefon är lätt om man är uppmärksam på ett par viktiga punkter:
  • Tala tydligt. Kommunicera via telefon kan vara knepigt, så se till att du återger dina ord, tala långsamt nog för att personen ska höra dig, och att du inte ringer från en plats som är högljudda eller har dålig mottagning.
  • Ge personen din odelade uppmärksamhet. Även om det är frestande att göra flera saker när du är på telefonen, inte kalla den personen medan du kör hem, städa din lägenhet, eller vattna dina växter. Säg till dig själv att samtalet bara tar några minuter och att om du är verkligen tacksam, då den personen förtjänar din odelade uppmärksamhet.
  • Kalla på en bra tid. Se till att du gör ett samtal vid en tidpunkt då mottagaren inte är sannolikt att vara upptagen och att du inte ringer för tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Om du ringer en person som bor långt bort, se till att ta hänsyn till tidsskillnaden.
  • Har rätt kroppsspråk. Även om det kanske låter dumt att använda kroppsspråk via telefon, upprätthålla en öppen kroppshållning eller gester med händerna kan hjälpa dig att framhäva din sanna känslor. Om du ringer när du fastställer eller använda händerna för att göra en smörgås, kommer du inte att kunna visa den personen hur tacksam du egentligen är.
  • Känn din publik. Om du pratar med en familjemedlem eller en nära vän, kan du vara öppen, ärlig, skratta och vara mer fri om hur tacksam du är. Om du ringer för att tacka en potentiell arbetsgivare för att intervjua dig, bör du ge dem fortfarande din uppmärksamhet, tala tydligt, och använda rätt kroppsspråk, men du bör också hålla saker kort och koncist. Bara för att du är på telefonen betyder inte att du är fri att ströva och vara pratsam, om du tacka någon för yrkesmässiga skäl, sedan hålla saker professionell.
 2. 2
  Säg tack i ett textmeddelande. Ibland kan säga tack i ett textmeddelande vara mer effektiva tack säga tack i ett telefonsamtal. Om du såg bara den personen och ville tacka honom eller henne för en bra tid, eller om du bara vill skicka någon en snabb tack utan att göra en stor sak om det eller ta upp den personens tid, då ett textmeddelande kan arbeta bäst.
  • Behåll din uppriktighet genom textning. Du kan bara säga något i stil med, "Hey! Tack så mycket för att hjälpa mig att städa upp efter mitt parti. Du är en stor vän och räddade mig en massa tid."
  • Använd personens namn. Även om du är textning, säger, "Tack, Amy!" gör ditt budskap låta mer personligt.
  • Låter inte alltför entusiastisk. Det finns inget behov av en miljon utropstecken för att visa den personen hur tacksam du är. Som bara kommer att göra det ser ut som du försöker för hårt och inte verkligen menar det.
  • Var uppmärksam på dina ord. Även textning är mer avslappnad, kommer siktar på korrekt grammatik och interpunktion visa att du tog tid att hantverk budskapet.

Att säga tack skriftligen

 1. 1
  Säga tack på ett tack-kort. Tackkort är en mer formell och gammaldags sätt att säga tack, och det kan vara svårt att veta exakt vad man ska skriva i dem. Tackkort är perfekt för att tacka dina professorer eller lärare för att hjälpa dig med ditt arbete, eller tacka dina bröllopsgäster för deras generösa gåvor. Här är hur du gör det:
  • Oavsett om du skriver eller talar, bör du alltid komma ihåg att vara ärlig och visa hur tacksam du är.
  • Om du tacka din lärare eller lärare för ett fantastiskt år i skolan, lämna en särskild anmärkning om hur deras hårda arbete har påverkat dig och gjort dig till en bättre människa.
  • Om du skriver tackkort till dina gäster på ditt bröllop, fest eller annan social händelse, kanske du inte har tillräckligt med tid att anpassa varje anteckning, men du kan prova att ringa en person med ett smeknamn, eller skriv en snabb linje om den särskilda gåvan han eller hon gav och hur det är en stor hjälp för dig.
  • Välj en meningsfull kort. Om du verkligen menar det när man säger tack, bör du välja en seriös och subtil kort för att hjälpa dig att kommunicera detta budskap.
  • Skicka din tack-kort så snabbt du kan. Om du vill säga tack, dröj inte det. Om du tacka någon månad efter att de gjorde något underbart för dig, kan det se ut som om du lägger bort det eller bryr mig egentligen inte så mycket.
 2. 2
  Säg tack i ett mejl. Ett e-postmeddelande är mindre formellt än ett tack-kort, men det bör ändå kommunicera dina känslor med uppriktighet, tydlighet och ärlighet, och ska skickas i ett snabbt sätt. Här är hur man säger tack på ett mejl:
  • Vara direkt. Skriv "Tack" som ämne.
  • Adress personen som "Dear" och signera med att säga "vänliga hälsningar." Även om du bara skicka ett mail, ska du följa de konventioner en bokstav för att visa att du tar processen på allvar.
  • Välj dina ord noga. Den personen ska veta att du spenderat en hel del tid crafting fullständiga meningar som tydligt anger dina känslor.
  • Visa resultatet av personens gest. Till exempel, om personen gav dig en fantastisk tröja, skicka en bild på dig själv som bär det. Om personen gav dig en massa pengar för din födelsedag, skicka ett foto som visar den fantastiska nya köksbordet du kunde köpa med det.

Tips

 • Inte överbelasta den personen. Det är viktigt att kommunicera hur tacksam du är, men du kan bara säga "tack" så många gånger innan det kan bli obekvämt.
 • Kom ihåg att alltid! Detta kommer att hjälpa personen se hur tacksam och uppriktig du är.