Wka

Hur man handlar smaragder

Smaragder är en värdefull ädelsten kända för sin rika grön färg. Mänskligheten har sökt denna sten sedan medeltiden, och många individer fortsätter att eftertrakta det även i dag. När du handlar för smaragder, bör du handla med kvalitet i åtanke. Färg, klipp och klarhet kan alla påverka en smaragd värde. Du måste också handla med pålitliga juvelerare och säljare för att undvika att bli lurad.

Steg

Hur man handlar smaragder. Tänk på smaragd nyans.
Hur man handlar smaragder. Tänk på smaragd nyans.

Kontrollera kvaliteten på smaragd

 1. 1
  Tänk på smaragd nyans. Hue avser renhet en smaragd färg, och det är en av tre saker att tänka på när det gäller färgkvalitet. De flesta smaragder har en blå-grön nyans, medan andra kan ha en gul-grön nyans. Det mest värdefulla har liten eller ingen färgton, dock, och är så rena gröna som möjligt.
 2. 2
  Leta efter en djup klangfärg. Klangfärg hänvisar till ljusstyrkan i en smaragd. Naturliga smaragder varierar från mycket ljust till mycket mörkt, och de mest värdefulla smaragder allmänhet på den mörkare delen av skalan. Hög kvalitet smaragder har i allmänhet en klangfärg som faller mellan medium till mycket mörk.
 3. 3
  Plocka ut en smaragd med stark färgmättnad. Mättnad syftar på styrkan av en smaragd färg, och det är kanske den viktigaste aspekten av färgkvalitet. En rikare mättnad innebär mer briljans, vilket innebär att smaragd reflekterar ljus bättre. Svag mättnad kommer att orsaka en smaragd att se tråkig och platt.
 4. 4
  Betrakta snittet. Ingen form är i sig mer värdefull än en annan, men vissa nedskärningar kan reflektera ljus lättare. Den rektangulära "smaragd" cut är, föga förvånande, den vanligaste för smaragder. Runda, ovala, päron, droppformade, och cabochon nedskärningar är också ganska vanligt.
  • Förutom att upprätthålla en hög grad av briljans, smaragd nedskärningar tillåter pärla fräsar för att ge den mest säljbar produkt från ruffen kristallen.
 5. 5
  Räkna med inneslutningar. Smaragder är en typ III ädelsten, som betygsatt av Gemological Institute of Europe (GIA). Detta innebär att nästan alla smaragder kommer att ha några inneslutningar, på grund av mjukheten av stenen. Satsa på smaragder med inre inneslutningar snarare än ytvatten ytnära inneslutningar, eftersom inre inneslutningar är mindre benägna att orsaka stenen att bryta senare.
 6. 6
  Titta på införandet ranking från GIA. GIA priser smaragder från VVS till I3.
  • VVS (Very, Very Slightly ingår) smaragder har inneslutningar som kan identifieras under förstoring, men inte för blotta ögat.
  • VS (Very Slightly ingår) smaragder har inneslutningar som är uppenbara med förstoring och detekterbar med blotta ögat.
  • SL1 och SL2 (svagt ingår) smaragder har framträdande inneslutningar som är uppenbart för blotta ögat.
  • I1, I2 och I3 (ingår) smaragder har inneslutningar som är tillräckligt stora för att kunna påverka den ädelsten utseende och hållbarhet på ett negativt sätt.
  • Notera att den europeiska Gem Trade Association (AGTA) och Europeiska Gemological Laboratories (AGL) vardera har separat men accepterade betygssystem. Bekanta dig med dessa system om juveleraren du besöker antar dessa istället.
 7. 7
  Fråga om oljning process eller andra förbättringar tydlighet. Klarhet förbättringar hjälpa försegla en del av de sprickor och inneslutningar i en smaragd, och anses helt acceptabelt.
  • Kontrollera att en tydlig behandling används, eftersom grön-tonade behandlingar får användas för att täcka upp eller dölja ett problem med smaragd färgkvalitet.
  • Traditionella förbättringar använder ceder olja eller andra liknande, klara oljor. Smaragder som behandlats med olja kan behöva behandlas igen När oljan torkar ut.
  • Syntetiska epoxi och hartser är en annan godtagbar smaragd behandling. Dessa behandlingar slits mindre lätt men kan bära iväg om de utsätts för höga temperaturer.
 8. 8
  Besluta om lämplig karat vikt. Större smaragder har mer karat, men de kostar också en hel del mer eftersom en stor smaragd är betydligt svårare att bryta. De flesta personer tycker att det är lättare att upptäcka kvaliteten på en stor smaragd. Som ett resultat, kan en stor hög kvalitet ser ännu vackrare än en liten hög kvalitet smaragd, men bristerna i en stor låg kvalitet smaragd kommer också att bli mer uppenbara.
 9. 9
  Ta reda på var en smaragd kommer från innan du köper den. De finaste smaragder kommer vanligtvis från tre colombianska gruvor: Muzo, Chivor och Coscuez. Andra högklassiga smaragder utvinns i Brasilien, Pakistan, Afghanistan, Madagaskar, Nigeria, Ryssland, Zambia och Zimbabwe. Fråga varje juvelerare där hans eller hennes företag får sina smaragder.
 10. 10
  Vet egenheter smaragder från populära gruvor. I många fall smaragder från en specifik liknande gruva share kvaliteter.
  • Smaragder från Muzo gruvan är oftast en djup grön med en mindre spår av gult eller blått. Dessa smaragder har ofta mineral parasiter som visas som gul-bruna eller rödbruna nålar.
  • Smaragder från Coscuez gruvan har ofta en svag antydan av blått och har en intensiv mättnad.
  • Smaragder från Chivor gruvan har djupa blå färgtoner och har ofta två fas rörformade inneslutningar.
  • Spiral inneslutningar är också gemensamma för alla colombianska smaragder.

Shop Smart

 1. 1
  Välj en stabil miljö. Smaragder har en hårdhet som sträcker sig från 7,5 till 8 på Mohs skala, vilket gör dem relativt hårda stenar som fortfarande är i stånd att bryta om de hanteras dåligt. För att säkerställa livslängden på din smaragd, ska du välja inställningar som omger stenen med metall och erbjuda en hög skyddsnivå. Bezel inställningar och V-nätadaptrar inställningar är särskilt bra.
 2. 2
  Betrakta en lab-skapade smaragd. Smaragder skapats i ett labb dela alla de fysiska och kemiska egenskaper som naturliga smaragder har. Många anser att dessa smaragder som mindre värdefulla, men du kan hitta en stor karats smaragd med högkvalitativ färg och genomskinlighet för ett överkomligt pris om du väljer en lab-skapade sten.
 3. 3
  Titta på att köpa lösa partihandel ädelstenar. Vissa företag köper stora mängder sten på billiga, grossistpriser och sälja dessa stenar individuellt med lite kod. Istället för att köpa färdiga bitar av smaragd smycken, köpa lösa stenar från betrodda detaljhandeln grossister på nätet och har en bit skräddarsydd. Detta alternativ visar ofta billigare och kan ge större anpassning.
 4. 4
  Endast köpa från pålitliga juvelerare. Leta efter stora butikskedjor och enskilda säljare som erbjuder certifiering från GIA, AGTA, AGL, eller andra allmänt accepterade och pålitlig Gemological samhällen.
 5. 5
  Var försiktig med rabatter när man köper naturliga smaragder. Naturliga smaragder är ganska sällsynt, så många juvelerare tvekar att sälja dem på stora rabatter. Om du stöter på en säljare som erbjuder stora rabatter på naturliga smaragder, kanske du vill andra gissa deras trovärdighet.

Tips

 • Undvik att använda ultraljud eller ånga för att rengöra din smaragd smycken. Dessa reningsprocesser förlitar sig på hög värmer som kan försvaga tydlighet förbättra behandlingar, orsakar din smaragd att bli svagare och förlorar sin lyster.