Wka

Hur att klara sig i efterdyningarna av en våldtäkt

Ingen vill bli våldtagen. Ingen ska någonsin bli våldtagen. De flesta människor vill inte ens tänka på möjligheten att det någonsin skulle kunna hända dem. Men, om du har utsatts för sexuellt våld, är det viktigt att veta hur man ska reagera omedelbart efteråt för att öka chanserna att gärningsmannen fångas.

Steg

Hur att klara sig i efterdyningarna av en våldtäkt. Håll alla bevis intakt.
Hur att klara sig i efterdyningarna av en våldtäkt. Håll alla bevis intakt.
 1. 1
  Flykten från våldtäktsmannen och gå till en säker plats, till exempel en vän eller familjemedlem hus. Huruvida våldtäkt begicks av en främling eller någon du känner, komma bort från honom eller henne så snabbt du kan och se till att han eller hon inte vet vart du ska.
  • Tänk på att misshandel är ALDRIG den efterlevande / offrets fel. Den enda person som kan förhindra ett angrepp är förövaren.
 2. 2
  Håll alla bevis intakt.
  • Duscha, bada, tvätta händerna, eller borsta tänderna. Om du måste använda badrummet, försök att hålla den i. Du kan förstöra viktiga bevis genom att göra något av detta.
  • Ändra inte dina kläder.
  • Inte räta inte ut ditt hus, eller den plats där våldtäkten skedde.
 3. 3
  Ring en lokal brottsbekämpande organ, lokala våldtäkt kriscenter eller offrets rättigheter grupp. En volontär kan ta dig till sjukhuset.
 4. 4
  Få en läkarundersökning. Medicinsk personal kommer att samla in färgade kläder, hud under naglarna, håret, och sperma (våldtäktutrustningen). Dessa kommer att vara viktigt om du väljer att väcka åtal. Du kommer också att få läkemedel för att förhindra graviditet och / eller sexuellt överförbara sjukdomar på din diskretion.
  • Beroende på orten, kan medicinsk personal kontakta polisen. Kom ihåg att i de flesta stater, inte rapporterar ett sexuellt övergrepp inte tvinga dig att väcka åtal eller visas i domstol. Du kan fortfarande kontakta polisen efter tiden har gått. Du kan lämna en rapport efter en dag, en månad, och även ett år. Men förseningar gör det svårare för polisen att få tillräckligt med bevis för att få en fällande dom.
 5. 5
  När du har en läkare eller polis godkännande, gå hem, dusch och vila. Låt familj och vänner för att ge dig stöd och hjälpa dig. Du inte hålla det för dig själv. Det är inte något du bör gå igenom ensam.
 6. 6
  Söka rådgivning från en terapeut eller husläkare. Offer för våldsbrott kan lida av Post Traumatic Stress Disorder (PTSD) och rådgivning hjälper.
 7. 7
  Skyll inte dig själv. Det finns inget att skämmas över. Tro inte att det var ditt fel: ingen har rätt att våldta någon annan.

Tips

 • Även om din angripare är en familjemedlem eller någon annan du känner, är det fortfarande anses våldtäkt om du inte samtycker. Cirka 78 procent av våldtäkter begås av någon som offret kände.
 • Bestäm om du vill rapportera händelsen och trycker på avgifter med beaktande av de förgreningar. Diskutera situationen med en advokat eller våldtäkt kurator.
 • Kom ihåg, kan män bli våldtagen också. Var inte generad för att rapportera det. Du har inget att skämmas för.
 • Ge inte dig själv en deadline. Känn dig inte som om du måste bli bättre på två veckor, två månader, eller till och med två år. Älska dig själv, och vet att du är nog för dig.
 • Hitta och anförtro en familjemedlem eller vän direkt. Du ska inte gå igenom det här ensam.
 • Ring ett center våldtäkt kris eller offrets rättigheter grupp.
 • Kom ihåg att du är inte fel. Även om du var berusad eller påverkad av droger, det är aldrig offrets fel. Begreppet "brottsoffer" kallas löst. Aldrig känner trakasseras. Så svårt som det är, vet att du kan och kommer att ge dig själv att komma ur denna situation modig och stark.
 • Alla reagerar olika på trauma, det finns inga "rätt" och "orätt" på hur man ska hantera denna situation.
 • Sök medicinsk och psykologisk hjälp. Det är mycket troligt att du inte har gått igenom det här förut. Det finns proffs som är mycket väl rustade för att hantera sådana situationer. Känn dig inte tvungen att fortsätta träffa någon som inte ger dig den hjälp och vård du förtjänar. Ring sexuella övergrepp Hotline på 1-800-656-4673

Varningar

 • Det är alltid viktigt att åka till sjukhuset direkt, kan det finnas allvarliga skador som du inte är medveten om, också att hindra någon chans att en STD får fäste.