Wka

Hur krympa läderskor

Om din en gång perfekt passande skor nu sträcks ut lite, eller du har nya läderskor som är bara lite för stor, kan du överväga att krympa dem. Oavsett om du tar dina läderskor till en professionell, eller du krympa dem själv, är processen i allmänhet inte alltför svårt eller kostsamt. Här är några förslag för att krympa dina läderskor till sin ursprungliga perfekt passform.

Steg

Hur krympa läderskor. Hitta en skomakare på en plats nära dig.
Hur krympa läderskor. Hitta en skomakare på en plats nära dig.

Gå till en professionell

 1. 1
  Hitta en skomakare på en plats nära dig. Skomakare är sko-reparation specialister, och kan fixa allt från trasiga klackar till skadade sulor. De kommer sannolikt att kunna säkert och sakkunnigt krympa dina läderskor tillbaka till en mer bekväm storlek. Du kanske vill få offerter på tjänster från några olika skomakare, eftersom vissa kan vara dyrare än andra. En skomakare är det bästa sättet att se till att dina skor kommer att hanteras på rätt sätt, dock.
 2. 2
  Fråga din lokala kemtvätten om de kunde krympa dina läderskor. Kemtvättar är van att arbeta med alla olika typer av material, inklusive läder, och kan veta exakt vad de ska göra för att justera dina skor. Kemtvättar kan vara en mer prisvärd än att ta dina skor till en skomakare, så fråga runt för offerter.

Gör det själv

 1. 1
  Köp några läder beskyddare och följ instruktionerna på flaskan för att behandla läderskor du vill krympa. Tillämpa läder beskyddare innan du försöker krympa dina skor kommer att hindra dem från att bli färgade. Se till läder beskyddare har torkat innan du börjar att krympa dina skor.
 2. 2
  Blötlägg dina läderskor i rent vatten för att krympa dem. Du kanske vill fylla ett litet badkar eller diskbänk med rent vatten, eller alternativt kan du sätta rent vatten i en sprayflaska och spraya skorna tills de är helt dränkt.
 3. 3
  Använd värme för att torka och krympa dina läderskor tillbaka till storlek.
  • Placera dina skor utanför i en varm, solig område när du är säker på att läder material har sugit upp vattnet. Solens värme kommer att krympa lädret så att skorna kommer att strama upp lite.
  • Placera dina skor i en torktumlare på låg värme inställning om du råkar vara på en plats utan solen. Låt dem falla, eller använd en torkställning inuti torktumlaren, tills de är helt torra.
  • Torka dina skor med en hårtork inställd på den lägsta inställningen om du inte har tillgång till en torktumlare. Torka inte dina läderskor på en inställning som är för varmt eller för stark, eftersom skorna kan utveckla fläckar eller torkar inte konsekvent.
 4. 4
  Köp några läder mjukmedel för att behandla dina skor när du har torkat dem. Du kommer förmodligen att märka efter att behandla dina läderskor själv, att lädret har blivit hårt eller sprucken. Läder mjukgörare kommer att göra dem mjuka igen. Följ instruktionerna noga om hur man ansöker och behandla dina skor med läder sköljmedel.

Saker du behöver

 • Leather Protector
 • Läder mjukmedel
 • Rent vatten