Wka

Hur man kan behandla en sönderriven tånagel

Oavsett om du har haft en sport skada eller bara vara vårdslös runt huset, kan sönderrivna och separerade tånaglar (ett fingernaglar) hända. Även trasiga naglar är smärtsamma och tar ett tag att läka, de är oftast inte alltför allvarliga och kan behandlas med några försiktighetsåtgärder.

Steg

Hur man kan behandla en sönderriven tånagel. Bestäm status tånagel.
Hur man kan behandla en sönderriven tånagel. Bestäm status tånagel.
 1. 1
  Bestäm status tånagel.
  • Lätta på trycket, om så är nödvändigt. Se om tånagel måste vara Om tånagel är bara knäckt från utsidan och helt intakt, kan det finnas en ansamling av blod och var under nageln som kan behöva tömmas genom att borra ett hål genom nageln hos läkaren kontor. Detta är inte nödvändigtvis sant, men om din spik är missfärgad och det gör för ont från trycket, kanske du vill överväga att göra en avtalad tid.
  • Om tånagel är i ett stycke och delvis separerade från nagelbädden, det är nog bäst att lämna den på och låt det falla av på egen hand under läkningsprocessen. Det kan behöva tas bort, men det är oftast inte fallet. Om du är orolig, kan du alltid tala med din läkare.
  • Om tånagel är nästan helt bortsliten, gör ditt bästa för att ta bort det försiktigt.
 2. 2
  Behandla blödningen. Om din tå fortsätter att blöda i tio minuter till en halvtimme, det är inte så illa av en skylt om du börjar förlora en betydande mängd blod. Om du blöder ymnigt, utöva påtryckningar runt nageln, inte på den med en trasa. Håll foten högt och fortsätta göra detta tills det finns en mycket liten mängd blod eller de slutar att blöda.
 3. 3
  Städa upp såret. När det har slutat blöda, ska du städa upp blodet runt det med en varm tvättlapp och desinficera det. Rak Väteperoxid har nyligen upptäckts att orsaka vävnadsskador så om du vill använda den, använda den med omsorg och späd med vatten. Det är oftast effektivt att använda tvättsprit (eller isopropylalkohol) men hålla det emot peroxid och alkohol kommer att brinna i några minuter eftersom det rensar ut såret.
 4. 4
  När det är desinficeras, sandskädda torka området och tillämpa en aktuell antibiotika salva.
 5. 5
  Klä såret för att hålla ytterligare bakterier från att komma in i det. Om du inte har gasväv och medicinsk tejp, köpa några från apoteket. Skär ut ungefär en fot lång remsa av gasväv. Vik den på mitten på längden om du behöver. Det mest effektiva sättet att klä din trasiga tånagel kommer att linda gasbinda runt den bredden (eller runt tånagel, inte över det) och att se till att det finns tillräckligt med utrymme upptill för att försiktigt krama ihop änden och tejpa över. Försök tejpa den över en väg och tejpa igen över, som en x. Tejpa över området där remsan av gasväv slutar där den är insvept på tå och du är klar. Nu har du en sorts handske du kan dra av på din tå utan smärta när du behöver. Om du vill vara säker på att det sitter på plats, kan du använda två små remsor av tejp för att fästa den till den nedre halvan av din tå. Om det är medicinsk tejp, bör det inte skada alls kommer från huden.
 6. 6
  Låt bandage på natten och kolla upp det på morgonen. Om det är missfärgat pus (vit, gul, orange, grön nyans) röda strimmor på din tå / fot, eller extremt märkbar svullnad (lite svullnad är inte dåligt) få det checkat ut på sjukhuset eller kliniken. Infektion kan spridas och förvandlas till något mycket mer allvarligt.
 7. 7
  För de kommande två dagarna, hålla bandaget för att tillåta mer luft att komma till såret så det läker fortare. Bara slå in den på natten för att förhindra den från att fastna på en filt eller från att bli träffad på väggen från gungade och svarvning. När du går runt på det försöker undvika trycket på tå och vara försiktig med din omgivning. Ta det lugnt.
 8. 8
  Håll tillämpa antibiotisk salva runt och inne i tån 2-3 gånger om dagen för att förhindra infektion.
 9. 9
  Varje dag, tills din tånagel faller av (eller ens om det är redan avstängd och nagelbädden har inte läkt ännu) blöta den skadade tån i Epsom salt och varmt vatten. Du kan köpa en kartong av Epsom salt på ganska mycket någon livsmedelsbutik eller apotek. Använd badkaret eller en stor kastrull att fylla med varmt vatten, tillräckligt varmt för att den punkt du kan stå ut med det eftersom det varmare desto bättre. Ju mer varma vattnet desto fler bakterier den dödar. Lös 1-2 koppar Epsom salt, jämn fördelning av salt och rör runt tills det bara finns ett fåtal kristaller kvar på botten. Dessa kommer att lösas upp också. Håll foten under vatten och blöt i 15 minuter. Gör detta en eller två gånger varje dag och det kommer att bidra till att förhindra infektion, dränera såret, och läker det snabbare. Epsom salt är ett dehydratiseringsmedel så din fot kommer att vara torr när du tar ut den och handduk bort det. Använd lotion eller vitamin E olja om du vill.
 10. 10
  Håll upp detta tills nageln lossnar / vävnaden läker.

Tips

 • Var inte rädd för blötläggning din fot i Epsom salt. Det har använts i flera år och är 100% naturliga. Det kan även tas internt för att användas som ett laxermedel för förstoppning.
 • Kontrollera på din tå varannan timme under dagen för att se om det har förbättrats eller blivit värre.
 • Låt ditt sår för att andas under dagen även efter de första två dagarna. Ta av förband under ett par timmar åt gången för att mer syre tillträde den. Gasväv inte har utrymme att andas, men att ta bort det låter mer luft till den skada som du åtminstone behöver en liten bit av att läka det.
 • Tänk på att det tar några veckor för nageln att falla av på egen hand, om det är fortfarande där och du måste ha tålamod och försiktig tills det gör det.
 • Ha en löst sittande sko att avlasta trycket från den skadade tånagel.
 • Placera inte gasbinda eller bandage på för hårt eller det kan fastna och bli mycket smärtsamt att få bort.

Varningar

  • Tveka inte att prata med din läkare om du är orolig för en skada. Ta inte denna artikel som en ersättning för läkarvård, bara använda den som en riktlinje och rådfråga en läkare om det ändå bara för att vara säker.