Wka

Hur att omintetgöra ett bortförande försök

Kidnappningar förekommer över hela världen och för alla möjliga anledningar. Kidnappningar involverar familjemedlemmar, sexuella rovdjur, och arbetssökande lösen. Vad är omedelbart klart är att det inte finns någon typisk bortföranden, och eftersom fler och fler människor reser över hela världen, till den ofta citerade råd slåss alltid din blivande kidnappare kräver viss omprövning. Även i sällsynta fall, är det bäst att samarbeta, kan situationen kräva omedelbar flykt, och du måste tänka snabbt och agera beslutsamt. Här är hur.

Steg

Hur att omintetgöra ett bortförande försök. Var beredd på att stå emot, genom att bära muskotblomma (pepparspray), ett stål utdragbar batong, eller improvisera och använda dina nycklar, som innehas av den nyckel-kedjan, att kratta över angriparens ögon.
Hur att omintetgöra ett bortförande försök. Var beredd på att stå emot, genom att bära muskotblomma (pepparspray), ett stål utdragbar batong, eller improvisera och använda dina nycklar, som innehas av den nyckel-kedjan, att kratta över angriparens ögon.
 1. 1
  Spela det säkert. Vidta förebyggande säkerhetsåtgärder. Om du går på en offentlig plats, alltid vara medveten om vem som är runt. Var uppmärksam (snarare än drunkning ut dig med hörlurar). Gör det till en vana att upptäcka en flyktväg varje gång du öppnar en ny miljö. Undvik mörka gränder och parkeringsplatser, och / eller få en eskort. Rikta inte väggen när man äter ute. Lås fönster och dörrar på natten. Bär en mobiltelefon och några säkerhetsanordningar (t.ex. en högljudd visselpipa på din nyckelring). Om du reser utomlands, bär en lokaltidning eller tidskrift på det lokala språket. Läs resor försiktighetsåtgärder nätet.
  • eller magkänsla Om du får en skissartad vibe från någon, lyssna på magkänslan oavsett hur irrationellt. Smiter in i en butik, ändra din färdväg, och vistas i närvaro av andra är alla bra strategier för att undvika kidnappning genom att ge akt på din instinkt.
  • Variera dina rutter och tider gör det svårt för blivande angripare att förutse dina planer. Lär flera sätt att gå mellan hemmet och kontoret eller några frekventa destinationer.
 2. 2
  Bilda en plan. Den blivande kidnappare vinner inledningsvis övertaget på hans offer, därför att han har överraskningsmomentet i hans favör. Du kan förbereda dig genom att bedöma din situation innan ett bortförande inträffar. Vilken typ av bortförande är du mest sannolikt att stöta på? Vad kommer du göra om någon försöker kidnappa dig? Öva på tänkbara scenarier i ditt sinne, och du kommer vara redo att agera omedelbart bör du faktiskt bli attackerad.
 3. 3
  Var beredd på att stå emot, genom att bära muskotblomma (pepparspray), ett stål utdragbar batong, eller improvisera och använda dina nycklar, som innehas av den nyckel-kedjan, att kratta över angriparens ögon. Håller en nyckel mellan fingrarna (som en stickande vapen) kan allvarligt skada senorna i din egen hand, men det kan också göra stor skada på dem.
  • Om det finns flera beväpnade angripare söker lösen som försöker kidnappa dig i en isolerad eller fientlig plats där det är realistiskt liten eller ingen chans att fly, bör du vara kooperativ från get-go. Detta är ofta fallet i delar av södra Europa, till exempel, där välorganiserade kidnapparna bortföra affärsmän för vinst. Cirka 95% av personer kidnappades på detta sätt också släpps levande, och chansen att dödas är störst under de första minuterna av kidnappningen, när något går fel - oftast när offret försöker fly eller slåss.
  • Om blivande kidnappare är obeväpnad, om försöket är sexuellt motiverad, och om du är i närheten av andra människor och kan snabbt få hjälp, ska du slåss eller göra vad du kan för att undkomma angriparen. Detta är fallet i de flesta bortföranden attacker i USA och andra utvecklade länder, och det är också oftast fallet om den avsedda offret är en kvinna eller ett barn.
 4. 4
  Run away. Om du har gjort det snabba beslutet att komma undan, försöka få till en trygg offentlig plats och fortsätter att skrika på hjälp. Titta inte tillbaka, och inte sluta förrän du har nått säkerhet. Vad som räknas som säkerhet beror på omständigheterna. Närvaron av poliser är nästan alltid tillräckligt, liksom att de är i en folksamling (även om dessa situationer är bara säkra om du ser till polisen eller personer i publiken vet vad som händer). Om du är en utländsk medborgare i ett fientligt land, dock kan du inte faktiskt vara säker tills du når en vänlig militär patrull eller ambassad.
 5. 5
  Sätt något mellan dig och angriparen. Du kanske inte kan springa ifrån din angripare, men om du kan lägga något - en trafikerad gata, en grupp människor, eller ens en bil (som du kan springa runt som han försöker driva dig) - mellan dig och honom, du kanske kan skjuta honom tillräckligt för att komma undan eller att få honom att ge upp.
 6. 6
  Gör en scen. Yell att få hjälp. Skrik inte. Screaming emboldens en angripare, och gör att du ser och agera mer som bytesdjur. Direkta kommandon först på angriparen att stanna, sedan vid åskådare att ringa polisen. Direkta kommandon ofta lydde, där som skriker ofta ignoreras. Du vill ha hjälp, inte bara vittnen. Denna teknik är särskilt framgångsrik i eller i närheten av offentliga platser, där kidnappare hoppas att förbli obemärkt lest andra ingripa eller ringa polisen. För barn, som är relativt mindre möjlighet att kämpa eller fly en blivande kidnappare, som involverar andra är ibland den enda chans att fly. Inte bara skrika i skräck eller skrika "hjälp", som människor är benägna att ignorera denna grund. Du borde skrika ut omständigheterna och en beskrivning av angriparen, om det alls är möjligt: ​​"! En man med en kniv jagar mig Han är klädd i en blå tröja och slitna jeans" (Barn bör lära sig att skrika "jag blir kidnappad! Jag vet inte denna person!" Till andra människor eller "jag vet inte ni! Lämna mig ifred!" På angriparen). Detta bör ha effekten att avskräcka din angripare, eller övertyga åskådare som din svåra situation är verklig och inte ett skämt / spel / gräl, eller åtminstone, lämnar efter en pålitlig beskrivning för polisen att arbeta om du inte kan undgå fånga.
 7. 7
  Ta tag i folk och eller föremål. Tråkigt nog, människor är ofta tveksamma till att ingripa i ett bortförande. Få någons uppmärksamhet och dem att ingripa genom att gripa honom eller henne och hålla på medan skriker kommandon (aldrig skrika) och förklara situationen. Den åskådare är numera involverad i kampen mot kidnappare, som skiftar oddsen till din fördel avsevärt, speciellt om du är en kvinna eller ett barn. Om det inte finns några människor runt att greppa, hålla fast vid ett stort objekt, till exempel en lyktstolpe, parkeringsautomat, eller din cykel. Om du inte kan få bort från en kidnappare du åtminstone vill hindra honom eller henne från att ta bort dig mot din vilja.
 8. 8
  Slåss som om ditt liv berodde på det, eftersom det mycket väl kan. Kämpa med näbbar och klor för att förhindra kidnappare från att få dig under hans kontroll. Samtidigt som alla borde ta ett självförsvar kurs, behöver du vanligtvis inte behöver specialiserad kunskap för att avvärja en attack. Inte heller behöver du "vinna" en kamp med din angripare: striderna ska normalt inte användas bara för att komma ur greppet av en angripare eller för att du ska få ett försprång springa iväg. Om din angripare är ett sexuellt rovdjur och du tror att dina chanser att undkomma är små, ändå sätta upp en kamp hela tiden. Våldtäktsmän leta efter enkla mål, inte någon som kommer att kämpa och slaga. Om du kämpar tillräckligt hårt, kan de besluta att du inte är ett bra mål och ge upp. Majoriteten av överfall stoppas vid första tecken av resistens. Först verbalt, sedan fysiskt. Vapen minskar dramatiskt risken för ett angrepp lyckas.
  • Kampen smutsig. Gör vad du behöver för att komma undan: detta är inte en boxningsmatch. Plocka upp och svinga några tunga föremål som ligger nära till hands. Om du har muskotblomma, pepparspray eller en elpistol, använd den. (Om du äger dessa vapen, öva med dem. Ett vapen bortglömd i en handväska är värdelös. Detta kräver övning. Inte bara känner sig säker eftersom du har den på dig. Att inte veta hur du använder ditt vapen endast ger angriparen annat verktyg att använda mot dig.) Om en kidnappare griper tag i dig, var inte rädd eller skämmas för att utnyttja dina tänder. Sekunderna du behöver fly kan uppnås genom att bedöva honom med en extrem åtgärd som att bita av en del av ett öra, finger, eller näsa.
  • Sikta på känsliga ställen. Peta kidnappare i ögonen, slå eller sparka ljumsken, näsa, hals eller njurar; skrapa foten hårt mot hans smalben, stampa på toppen av foten med hälen, eller stampa ut i sidled in i hans knä. Dina armbågar, knän och handflatan är bra slående vapen. Din knuten näve kan effektivt användas som en hammare. men inte kasta slag - utan utbildning, du är mer benägna att bryta din hand än skada din angripare. Gör dina strejker räknas och inte sluta förrän det finns ingen chans att anfallaren kommer att ha möjlighet att fortsätta sin attack. Ett bra slag är inte tillräckligt, kan det bedövar dem och göra dem arga. Tanken är att stoppa anfallet, och som kräver en kritisk mängd skador som åsamkas på motståndaren. Ditt mål är att aldrig döda motståndaren, bara för att stoppa attacken. Döden kan helt enkelt vara en bieffekt av den ansträngning som krävs för att stoppa attacken. Oavsett vad du gör, när du har startat offensiven, inte sluta förrän det råder ingen tvekan om att du kan komma undan på ett säkert sätt. De är arga nu, och förmodligen köra snabbare än du. Hit med armbågar och knän tills angriparen är inte längre i stånd att snörpa attacken. Gå sedan få polisen.
  • Inte slaga. Flailing och använda dina naglar vilt kommer bara leda till vad polisen kallar "defensivmärken" på angriparen, och oftast bara ger kriminaltekniska bevis på din döda kropp. Bitande kan arbeta för att få ut av de flesta grepp. Eller, få fingrarna i sina ögonhålor, luftstrupen på halsen eller ljumsken. Om du biter biter ett litet område med framsidan av dina tänder i en "nypa" som detta orsakar mycket mer smärta och skador än en full mun bit. När du är ute i lastrummet, slog angriparen så många gånger som möjligt med en armbåge eller knä tills du är säker på att du kan komma undan på ett säkert sätt # Ring 911 - eller lämpligt nödnummer. Om du har en mobiltelefon, slå numret nödutsändning för ditt land. Om du kan lägga lite avstånd mellan dig och din angripare, eller om du kan skjuta honom (genom att låsa in dig i ett rum, till exempel), kan polisen nå dig i tid för att fånga eller åtminstone avskräcka honom. Om du däremot genast dämpad, försöker dölja din mobiltelefon, och sedan ringa polisen när din kidnappare inte ser. Om du inte har en mobiltelefon, använda vilken telefon tillgänglig. Om du kan använda en telefonautomat, kanske du kan hålla fast vid det. Om blivande kidnappare inte snabbt kan ta dig från scenen, kan han fly, att veta att polisen är på väg. Om du har undgått angriparen, kör till ett närliggande hus eller företag, låt dem veta vad som hände och har dem ringa polisen, detta 1) sätter dig på en säker plats, 2) tillkallar polis och 3) skapar vittnen.
 9. 9
  Ljuger om fördelar du kan ha. Du bör göra något för att göra angriparen tror att han / hon är så osäker som möjligt. Detta innebär att ljuga om fördelar som du inte har.
  • "Min pappa är polischef. Du vill inte göra det här."
  • "Jag har vattenfri diabetiker kronisk lunginflammation [konfektionerade sjukdom]. Jag måste ta min medicin var tredje timme, eller jag ska dö. Om du tar mig, du tittar på mordavgifter, oavsett vad."
  • "Det finns en polisstation två kvarter bort. Varför gör du detta här?"
  • Leta efter något som verkar officiellt, och hävda att det finns kameror: ". Det finns en bankomat precis där du vet att de alla har dolda kameror, eller hur?" Eller om du ser något som avlägset liknar en kamera, "Du vet att det är en säkerhet kamera, eller hur?"
  • Det är bäst att ringa polisen, men om du av någon anledning inte kan (förlorad mobiltelefon, etc.), bör du alltid tala om för en angripare att polisen är på väg. "Jag slog panik-knappen från min mobiltelefon, polisen är på väg. Bara köra nu, och du ska vara säker."
  • Om du är i ditt grannskap ljuga och säga att en granne eller grannskapet själv har kameror och / grannsamverkan där de rapporterar eventuella misstänkta beteende. Ändå om du är på en stadsdel gatan skulle det finnas minst fem personer i sina hem så att de skulle höra dig.
  • En annan sak att göra om i en stadsdel eller i närheten av ett hus låtsas som om du bor där och du bara gå hem. Visar inte att det inte ditt hus. Antingen slå eller låtsas att knacka på dörren och säga att din mamma / pappa / bror / syster / vänner namn att agera som du väntar på dem att öppna dörren.
 10. 10
  Handskas med ett bortförande. Om dina ansträngningar att omintetgöra bortförandet misslyckas, det finns ett antal saker du kan göra för att hjälpa dig att överleva din pärs.

Tips

 • Fokusera medvetet i ansiktet om angriparen bär ett vapen. De flesta människor håller sina ögon på vapnet och är oförmögen att beskriva angriparens ansikte efteråt till polisen.
 • Om du är i ett område där det dominerande språket inte är ditt eget, se till att lära nyckelfraser på det lokala språket som kan hjälpa dig i din flykt eller försök skatteflykt (såsom uttrycken citerade ställen på denna sida). Människor är mer sympatiskt inställda till dem med vilka de har ett samband och om du inte förstår, kan du inte hjälpas!
 • Undvik att vara återhållsam. När du är återhållsamma, med handbojor, tejp eller rep, till exempel, det är liten chans att fly. Du måste agera snabbt för att förhindra att vara fastspända. Om du ska slåss eller fly, gör det omedelbart. Du kan inte få en andra chans.
 • Om du är placerade i en koffert, försöker fly. Om du inte kan komma ut, slita ut eller sparka genom panelen leder till bromsljusen, och sparka lights out. Du kan sedan sticka armen ut och varna bilister som du är inne. Om du inte kan skjuta lights out, åtminstone lossa kablarna så polisen är mer benägna att dra bilen över. Dessutom, skrika på hjälp och pund på bagageluckan när bilen stannar eller färdas långsamt. Många nyare bilar också komma med en nödsituation trunk release spaken. Om kidnappare inte har inaktiverat det, kan du dra i spaken för att öppna bagageluckan.
 • Även om angriparen har en pistol, bör du allvarligt överväga att köra. I kidnappningar motiveras av lösen eller sexuell predation, vill kidnappare inte du död, åtminstone inte innan han eller hon har kunnat ta bort dig från den ursprungliga platsen. Den blivande kidnappare får inte skjuta på dig alls, speciellt om andra människor är i närheten, och även om han gör det, om du kan sätta lite avstånd mellan dig och honom, chanserna att han slår dig, ett rörligt mål, eller hur 't mycket bra om han inte är en tränad skytt. Sannolikheten är ännu lägre om att han på allvar kommer sårar dig och sedan ta sig tid att fortsätta bortförandet. Kör i ett sicksack-rörelse. Detta gör det svårare för din angripare att få iväg något skott än om du kör i en rak linje.
 • Om du har en känsla av att någon är efter dig, men inte känner ett hot, vända runt och titta på dem. På så sätt vet de att du har sett deras ansikte, förutsatt att de inte bär en mask. Kom ihåg att varje person som följer dig är möjligen ett hot.
 • Om innehas av armarna, sparka tillbaka flera gånger (som en häst) och sikta på ljumsken, knä eller underben.
 • Det viktigaste att göra om någon försöker tvinga dig till ett fordon är att kämpa till varje pris. Om din inkräktare kan få dig inne, är din chans att fly eller överlevnad minskar dramatiskt. Använd dina armar och ben till jam själv i bilens dörren om någon försöker pressa dig in i bilen. Om möjligt, försök att hålla huvudet utanför och ovanför bilen och skrika. Detta gör det svårare att skjuta dig i, och kunde varna förbipasserande att något är fel. Om du tvingas in i en bil, öppna dörren och få reda på om du kan. Om du inte kan få ut ur fordonet, försök att störa något i tändningslåset cylindern innan kidnappare sätter nyckeln i tändningen, eller dra ut nyckeln ur tändningen, och kasta ut dem genom fönstret och / eller sylt något i. En knapp av dig kläderna, en bit metall, en pinne, eller tuggummi i munnen kan alla effektivt förhindra kidnappare från återinförde nyckeln och starta bilen. Om inget annat fungerar, satte nyckeln halvvägs i växeln och böjas eller brytas bort.

Varningar

 • Tänk på att om du är återerövras efter en inledande flyktförsök, kommer du troligen inte få en andra chans att fly. Gör din fly räknas.
 • Killar, det är möjligt att bli bortförd av en kvinna, så ta inte för givet att bara en man kan vara gärningsmannen.
 • Det är oftast en bra idé att sätta upp så mycket av en kamp som möjligt, men alltid använda sunt förnuft. Om du är kraftigt underlägsna och dina fångvaktare har potentiellt dödliga vapen, kan det vara en bättre idé att bara försöka att samarbeta och försöka fly eller räddas senare. Detta gäller särskilt om du tror att du kommer att hållas för lösen, vilket innebär att ditt liv är kanske inte i fara.
 • Om du väljer att bära vapen, ta lämplig utbildning och vara säker på att du har viljan och förmågan att använda den. Det är möjligt att angriparen kunde vända den mot dig.
 • Din angripare kommer förmodligen att vara arg när man slå tillbaka, speciellt om du orsakar honom skada. Medan vissa blivande kidnappare kommer springa iväg eller ge upp när du slåss tillbaka, kommer många förfölja dig. Håll inte tillbaka när man försöker skada din angripare - vara så ond och kraftfull som möjligt. Det är viktigt att du fly när du bedövar eller oskadliggöra kidnappare, för om du är återerövrade han / hon kan ta sin ilska på dig.