Wka

Hur oljan håret

Inoljning hår är en tradition långt följt av både kvinnor och män från många kulturer över hela världen. Inoljning hår gör det starkare, mjukare och glansigare. Det kan göras antingen med en liten mängd olja som en leave-in behandling, eller en större mängd kan användas och tvättas sedan ut efter det har fungerat sin magi.

Steg

Hur oljan håret. Sätt ett par droppar olja i handflatan.
Hur oljan håret. Sätt ett par droppar olja i handflatan.
 1. 1
  Välj en olja. Välj en olja för de fördelar det kommer att föra ditt hår. Eftersom nyttan av olika oljor är många och varierande, måste du göra en del forskning som är relevant för ditt eget hår och hårbotten problem, såsom att ta bort mjäll, ljusnande håret, förbättrar volym eller minska torrhet, etc. För att hjälpa ditt beslut om detta, här är några viktiga punkter:
  • Aldrig tillämpa eteriska oljan snyggt att ditt hår eller hårbotten - det måste placeras i en transportör olja först. En transportör olja är en "bas" olja som kommer att bära eteriska oljor och späda ut dem för säker användning. Blanda 2-10 droppar eterisk olja (beroende på styrka) med ett par matskedar eller mer av transportör olja innan användning.
  • Bra bäraroljor inkluderar olivolja, sötmandel, jojoba, avokado och kokos. De har sina egna egenskaper (därav ingen anledning att lägga eteriska oljor om du inte vill), men tillgången och priset kommer också vara något att överväga.
  • Eteriska oljor är utvalda för deras egenskaper och detta kräver att veta ditt hår problem och vad de oljorna skulle kunna hjälpa till med. Typiska användningsområden för eteriska oljor på håret är: sandelträ, ylang ylang, geranium och lavendel för torrt hår, sandelträ, rosenträ och geranium för kluvna hårtoppar, romersk kamomill, salvia, citron, rosmarin, tea tree för hårbotten, tea tree, cederträ, rosmarin, citron, bergamott, sandelträ, salvia för fet hårbotten, rosmarin, citron, cederträ, lavendel, geranium för normalt hår, lavendel, patchouli, rosenträ för flagnande hårbotten, cypress, cederträ, salvia, citron, lavendel för fett hår; och lavendel, rosmarin, timjan och salvia för alopeci.
  • Argan olja är en olja som kan appliceras direkt på håret i små mängder. Det är dyrt, men gör ett bra jobb med att producera glans och minska frizz.
 2. 2
  Sätt ett par droppar olja i handflatan.
 3. 3
  Gnugga händerna tillsammans i några sekunder för att värma upp oljan och sprida det jämnt över dina händer.
 4. 4
  Krama ändarna på ditt hår i dina händer. Ändarna på ditt hår är oftast den mest skadade delen och behöver mest vård.
 5. 5
  Åter tillämpa olja på händerna och försiktigt kör händerna ner längden på håret. Upprepa detta steg så ofta som behövs.
  • Om du använder oljan som en leave-in, gör detta en gång borde räcka. Ditt hår bör inte ser fet.
  • Om du använder oljan som en wash-out behandling, upprepa detta steg några gånger. Du bör kunna tala om ditt hår har olja i det, men det bör inte vara indränkt med det.
  • Om du vill ha lyster i ditt hår, försök massera kokosolja på din hårbotten och lämna det där över natten, för att tvättas ut nästa morgon.
 6. 6
  Applicera oljan på bara fingertopparna och massera in i hårbotten. Undvik det här steget om du planerar att använda oljan som lämnar in
 7. 7
  Sprid oljan med hjälp av en galt borste. Borsta håret med försiktiga rörelser. Inte dra eller slita på håret, borsta försiktigt.

Tips

 • Olja håret två gånger i veckan för stort hår.
 • Massera din hårbotten med olja kan öka hårväxten.
 • Lämna in oljan över natten och tvätta håret på morgonen eller massage i 2 timmar innan du tvättar håret.
 • Vildsvin borst borstar bör rengöras efter varje användning för att undvika att överföra ytterligare olja till ditt hår.

Saker du behöver

 • En lämplig olja (bärare, eller vanligt hår olja)
 • En galt borste
 • Din valda eterisk olja (tillval)