Wka

Så sluta ge fruktansvärda råd

Känna igen när du levererar dåliga råd är halva slaget. Även om du kanske tror att ditt råd är sund och att mottagaren skall följa det, inte alla råd är tillämpliga på varje person och i varje situation. Innan du börjar pontifikat på varför din bästa vän ska dumpa sin make / bantar / höja barnen annorlunda / välja en annan college stora och så vidare, noga överväga vad du säger och hur du tycker skulle kunna påverka en annan människas liv.

Steg

Så sluta ge fruktansvärda råd. Spot när du ger råd baserat på personliga övertygelser eller åsikter.
Så sluta ge fruktansvärda råd. Spot när du ger råd baserat på personliga övertygelser eller åsikter.
 1. 1
  Spot när du ger råd baserat på personliga övertygelser eller åsikter. Alla har sin egen trohet till ett visst trossystem. Oavsett om det är politiskt eller religiöst, är det bäst att hålla dessa föreställningar privat och inte projicera dem på andra i form av "råd."
  • Undvik tyder på att människor lösa problem baserade på din egen uppsättning av religiös eller politisk övertygelse. Båda mycket känsliga frågor, även människor som är i din samma trossystem kan skilja på vissa ämnen och ämnen eller i vilken utsträckning dessa bör vägleda handlingar och beslut. Istället för att göra en filt uttalande bygger på personliga övertygelser, stanna upp och tänka på att din vän eller familjemedlem kan tro något helt annat - och strävar efter att vara tillmötesgående till hans eller hennes övertygelse.
 2. 2
  Bestäm om du bara säga till någon bara vad han eller hon vill höra. Försöker du "få in bra" med någon och bara ge dem råd baserat på vad du tror att de vill höra? Massera någons ego förklädd i form av rådgivning kan vara farligt och kan få allvarliga konsekvenser, särskilt om du inte verkligen tänker igenom konsekvenserna av avtalet. Ett annat skäl för att göra detta kan vara att du bara vill att frågan ska vara över och gjort med så att du kan få ut av det - även detta visar en bristande förståelse för nyanserna i frågan och behovet av att noggrant bedöma situationen.
  • Är du vara stödjande av någons dåliga beslut och / eller stödja dem med ytterligare förslag? I fallet med många kändis dödsfall, hade folk som Michael Jackson och Anna Nicole Smith påstås nära förtrogna som, för att förbli i den inre kretsen, skulle hjälpa dem att få ämnen som i slutändan bidrog till deras död. Att gå tillsammans med vad någon föredrar kan helt enkelt vara så att de kan fortsätta med dåliga beteenden som skadar dem. Ibland måste man vara tuff och oense, bara för att vara ytterst vänliga mot dem.
  • Skulle du falla för skylla genom att gå tillsammans med denna personens önskan att skylla på andra för fel i stället för att tala om för dem att de kanske måste ta ansvar och faktiskt lära av denna incident hur man kan förbättra? Att skylla någon annan för misslyckande är lätt och kan få dig att verka stödjande början eftersom det stärker den ilska eller frustration över den person du tröstar. Dock kommer detta bara hindra din vän, familjemedlem eller kollega från att undvika samma misstag i framtiden och det kommer inte att påtala sitt eget ansvar för vad som har hänt med dem. Var mycket försiktig för att falla i den fällan av dåliga råd, speciellt om du är benägen att göra snabba bedömningar och förhastade slutsatser.
  • Har du någonsin känt att du har varit i en situation där du har skrämts av källan som söker ditt råd och du kände behov av att lämna uppgifter grundar sig på vad du trodde att de ville höra bara så att du kan vara säker eller oskadda? Infamous ledare, chefer, chefer, föräldrar och även kändisar kan presentera en kraftfull front till andra, som kan lämna några snyltgäster känsla skrämmas och rädd för att "säga som det är." Detta är den berömda "ja-sägare" eller "ja-kvinna" problem, när någon i en maktposition är alltid bara sagt "ja" när de behöver ärliga, rättframma råd. Granska detta om det har hänt dig och bestämma att inte falla i den fällan igen.
  • Vill du ge råd baserat på vad du behöver för att säga bara för att få jobbet gjort? Ibland, när du slutar bry sig om det jobb du gör, du går tillsammans med allt bara för att du har fallit i gamla hjulspår och inte har mer engagemang med det. I det här fallet, är ditt råd förmodligen en korsning mellan att vara en ja-person och en anhängare av antingen skylla någon annan eller gå tillsammans med "hur det alltid görs", inte bry sig om att de gamla sätten inte längre fungerar. Det är inte bra för någon och när du kan spela det säkert nog för att stanna under radarn (om inte bolaget går i konkurs), kan du bo i gamla hjulspår av och uppleva en mycket otillfredsställande karriär.
 3. 3
  Undvik råda någon att göra något bara för att det gynnar dig. Korsa inte sälja en produkt eller tjänst helt enkelt för personlig eller ekonomisk vinning. Detta kan hända med hemförsäljning produkter eller hemifrån företag pyramid. Till exempel, du har en vän som lider av smärtsam, kronisk torr hud. Samtidigt kanske besöka en hudläkare (expert) skulle vara anständigt rådgivning, kanske folk som ger råd baserat på personlig vinning berätta sin kompis att helt enkelt köpa en burk med speciell kräm de är torgför, bortsett vad som verkligen kan vara orsaken till personens hudproblem ( vilket kan innefatta en allvarlig underliggande sjukdom). Även om du kanske tror stenhårt på produkten, kan du ha andra motiv (om du inser det eller inte) för att informera din vän i just ett sådant fall.
  • Det kan vara kul att sälja saker som smink, underkläder och festartiklar hemifrån. Bara inte vara påträngande - sälja fördelarna allmänhet, inte använda din personliga kunskap om vänner och grannar för att tvinga ett beslut på dem genom skräddarsydd rådgivning.
 4. 4
  Undvik att tala om ämnen som du inte vet något om. Vissa folk tror att de är orakel av information, vilket gör utslag domar på nästan vilket ämne som helst. Andra är själv-smorda lekman experter på juridik, medicin, teknik, you-name-it, påstår sig veta svaren eftersom de plockade upp en slumpmässig bok och läsa den, eller sett en show på ämnet och tror att de vet allt. Kom ihåg att lite kunskap är en farlig sak, särskilt när det gäller professionell information - det finns goda skäl människor tillbringar år i utbildning och professionellt utbildade människor är alltid medvetna om gråzoner, nyanser och fällor, som en lekman (någon inte utbildas i fält) får helt enkelt missar genom att ha en ytlig förståelse.
  • Hur trovärdig är ditt råd? Ditt råd måste grundas på erfarenhet och kompetens. Om du varken har, inte öppna munnen om saken.
  • Att läsa den i en dam-eller män tidskrift eller se det på TV gör det inte en sanning. Tidningar och TV ger fragment av aktuell information som journalisten tolkar informationen finner lämpligt. En hel del har utelämnats, är en mycket anpassad till idéerna av dagen och mycket av det är sensation (aldrig låta sanningen komma i vägen för en bra story). Imorgon uppgifterna kan ha fel, men du kan ha fastnat tro vad du läst eller sett under 1992 bara för att du inte ser uppdateringen. Frestas inte att visa populariserade medicinsk / rättsligt / ekonomiskt, etc., uppgifter som en anledning att börja fördela det själv.
  • Winging råd kan fjärma dig från andra eftersom de kommer snart att inse att du är borta eller att du sy ihop några korrekta antaganden och många felaktiga sådana.
  • Du riskerar att förlora trovärdighet i ögonen på vänner eller kollegor när du spelar "Jag är en expert" på något du uppenbarligen inte expert på. Kanske vid första folk kommer att tro dig, men efter en kort stund, kommer din täcka blåsas när och om igen ditt råd är motbevisats.
  • Inse att även experter vet när man ska säga "jag vet inte", och att erkänna gränserna för sitt opining eller rådgivning. Om du vill lägga dina två cent, backa upp det med en disclaimer. Låt folk vet att du egentligen inte vet vad du pratar om, men eftersom du ombads för ett yttrande, är det där du står utifrån vad du vet. Var noga folk förstår att du inte har någon personlig erfarenhet eller utbildning i frågan, men att du talar från tarmen.
 5. 5
  Undvik agera allsmäktig och insisterar att du är en expert på en vän eller familjemedlem liv. Inte antar att du vet vad som är rätt eller bra för dem, speciellt inte på dåliga erfarenheter i ditt eget liv (ännu värre om dina dåliga erfarenheter har resulterat i att du inte lever ett meningsfullt liv). Var inte den typ av person som kommer att förklara hur att disciplinera ett barn, även om du aldrig har funnits eller hade barn, självbelåtet insisterar på att mottagaren av råden är att vara blind eller ens tråkigt om något som är "så lätt" att utföra.
  • Dra tillbaka när du tror att du ser en mycket klar, enkel lösning men har inte gått en dag i den andra personens skor. Det är som det icke rökare berätta rökaren att "bara sluta röka!" Ni vet inte hur svårt något är för en annan person om du inte har antingen upplevt den fulla omfattningen själv eller har du spendera tid verkligen bevittnar vad de går igenom.
  • Ompröva dela ut "expert" råd om du har blivit ombedd och har varit i exakt samma position. Men istället för att bara berätta den andra personen på "hur det är", är det mycket mer sannolikt att vara till nytta för den andra personen om de råd du ger är avfattad enligt villkoren i din berättelse. Börja med att säga att du empati med vad den andra personen har att göra med och förklara vad du gjorde i en liknande situation. Gör klart att du har absolut inga förväntningar på dem gör samma sak dock, om det är vad som känns rätt för dem.
  • Om du inte har ett barn, men du älskar dispensering råd som börjar med "När jag har ett barn jag kommer inte [insert vad du uppfattar att den aktuella föräldern gör fel]," och sedan börja lära ödmjukhet. Fråga vilken förälder om sina förväntningar före och efter-barn. Det är som krita och ost, eftersom allt de var säkra på vänds upp och ned av verkligheten! Det är svårt nog att uppfostra barn utan att få dåliga råd - begränsa dig från och med nu.
 6. 6
  Trampa på äggskal när frestas att ge förhållandet råd. Det är bara naturligt att du vill stötta upp din väns eller familjemedlems självkänsla när förhållandet elände slå dem men vara mycket försiktiga med hur långt du går om att ge dem råd. Berätta för dem att skilja sig eller lämna någon är riktigt tung (och oönskade) råd och det är vanligtvis inte din plats att göra en sådan livsförändrande förslag. Var taktfull och ställa frågor om deras lycka, rädsla, oro, känsla av riktning, etc, och lyssna på deras förklaringar i stället sätta idéer i huvudet. Helt enkelt genom att ge dem en talande utrymme att bearbeta sina känslor högt utan dom kan vara det bästa sättet du kan råda en person som har relationsproblem. Och om du inte tror det, tänker tillbaka på tider när folk gav dig relation råd som du önskat att du aldrig hade hörsammats - det är känslan av att inte äga eller nå dina egna beslut som tenderar att leva på och kan väl distansera beslutsfattare från att känna sig trygg om att någonsin kunna göra de rätta valen.
 7. 7
  Ge inte oönskade råd. Varje situation kräver inte råd, så förstår att när någon inte be om ert råd, de brukar inte ha det. Tyvärr, om du inte kan skilja mellan att bara vara stödjande kontra hoppa in med horder av råd för att du tror att vän / kollega vill att du ska fixa hans / hennes problem, riskerar du överväldigande dem och att smutsa ner problemet ännu mer.
  • Förstå att du inte behöver för att väga in på varje fråga och ämnet kring din vänner, kollega eller familjens liv. Varje sak i livet är inte mogen för dom, så förstå när en kompis är avluftning, han eller hon kanske bara vill blåsa av ånga till en omtänksam vän och inte höra om hur man löser eller fixa det.
 8. 8
  Var tyst. Lyssna, lyssna, lyssna. De flesta människor har redan beslutat någonstans innerst inne vad de ska göra om en viss situation, problem eller beslut som de uppenbarligen är vilja råd om, även när de inte har ägt upp till detta medvetet ännu. Du är ett bollplank eller en återkoppling mekanism, och bara låta dem vädra sin berättelse eller oro och lyssna utan dom är ofta det bästa sättet att undvika att ge dåliga råd. I många fall kommer den personen att göra upp sitt eget sinne vad man ska göra oavsett dina erbjudanden. Sammanfattningsvis är de två enkla sätt att komma runt fällan av dåliga råd är:
  1. Lyssna och bara ge råd om bad.
  2. Förvänta dig inte ditt råd som ska följas. Inse att de ska bestämma vad det är de gör eller inte vill göra och om de vill förändra saker.

  Tips

  • Aldrig berätta för någon att om de inte tar ditt råd, kommer saker och ting inte fungerar bra för dem. Även i liknande situationer, aldrig insistera den andra personen följer din plan - även i situationer som liknar varandra, omgivande förhållanden och personlighetsdrag kan variera avsevärt, och du kan inte förutsäga resultatet av många livsloppsmönster.
  • Undvik att ge råd som kräver en person att utlägg en massa resurser som pengar, tid, ansträngning, etc. om du inte är verkligen en expert. Vet du verkligen att denna investering är en säker sak? Är du helt säker på att ett år av hårt arbete på en enda sak kommer att resultera i resultatet att personen söker?
  • Detta är ett vinnande villkoren. "Jag vet ibland om jag får råd som inte är praktiskt, kommer en idé som jag kan använda när jag försöker förklara varför det inte fungerade. Jag kommer inte att bli förolämpad om du avvisar någon eller alla av mina förslag. Detta är bara en brainstorm. "
  • Snacka om både Pro och Con av något du antyder, som lämnar råd mottagaren en graciös sätt att vägra. De kanske hatar tanken och inte kunna säga varför inte förrän det har nämnts.
  • Var medveten om att det är lätt att du kan vara svårt att omöjligt för andra. Vad är överkomliga för dig kan skära i sin hyra eller mat budget. Vad är bekvämt för dig kan vara skrämmande för någon annan. Säg aldrig "Vem som helst kan göra det." Det är helt enkelt inte sant.

  Varningar

  • Om du ser en situation där den andra personen sätter sig själv eller andra för fara, få professionell hjälp. Antingen ringa 911 eller rådgöra med medicinska eller psykologiska proffs som verkligen kan hantera ett fall av denna storleksordning.
  • Uppenbarligen är några råd motiverat, sådana råd om att förebygga skador, skador och dödsfall i stället råd om livsstil / relation eller yrkesval, etc, som inte nödvändigtvis ha skadliga konsekvenser (även om detta är ibland diskutabelt). Även här kan du dock råda i positiva termer, och motivera snarare än att göra själv låter auktoritär och allvetande, men vägrar att ge skäl. Och om du inte har en aning, hitta någon som gör snarare än att låtsas att du vet något.
  • När ni ger råd om farliga aktiviteter och situationer, tänka i termer av "harm reduction" mer än svart och vitt, absolut, predikan-liknande termer. Det är mycket mer effektivt att acceptera verkligheten som de gör här och att försöka mildra det än att förvänta sig att någon ska svara på predikningar med något annat än fientlighet. "Om du vet att du kommer att sova runt med så många människor, det är nog en bra idé att hålla kondomer händig och tycker om preventivmedel." "Om du ska tillbringa helgen dricka, det är nog en bra idé att ordna en åktur innan du börjar så att du inte försöker att köra medan du är putsade."
  • När ge råd om något, ta inte för ett svar. Bli inte förvånad om du upptäcker att de redan visste om detta supplement, provat det och fått en allergisk reaktion.
  • Gör inte förslag som dyker upp hela tiden i TV-reklam, upprepa artiklar, andra konstanta offentliga källor. De har hört det förut, antingen de provat det eller har någon anledning att inte. Försök att fokusera mer på att ge människor nya uppgifter.