Wka

Hur kan man hantera frenemies

Skulle du ens vet om du hade frenemies? De är de människor i ditt liv som utger sig för att vara en vän, men gör vissa märkligt fiende-liknande saker till dig på mer än tillfälligt, och på ett sätt som verkar ganska förutbestämd att förvirra dig. Spotting dem och ta itu med dem är viktigt att bevara din egen mentala hälsa och att veta när man ska dike vän som skjuter saker bara lite för långt.

Steg

Hur kan man hantera frenemies. Spot frenemy i ditt liv.
Hur kan man hantera frenemies. Spot frenemy i ditt liv.
 1. 1
  Spot frenemy i ditt liv. Innan du kan hantera en frenemy, måste du veta att du är vän med en. Vissa indikatorer kan omfatta:
  • De är aldrig kunna njuta av din lycka. Om någonting bra händer dig, lockar sin underläpp i en gliring och de bara måste säga något nedsättande, och hullingförsedda.
  • De är en mästare på konsten att backhanded komplimanger, kan de komplimanger som låter okej på ytan men faktiskt tas ett annat sätt att betyda något mindre än smickrande (till exempel, kan de säga något i stil med, "Jag gillar när du tvättar ditt hår, det är då det är ganska, "eftersom detta tyder på att du är ful utan håret tvättas.) Och de verkar använda denna" konst "på dig en hel del.
  • De omkring dig. När det kommer tillbaka till dig och du höjer det med dem, förnekar de att veta något om det eller ljuga genom sina tänder och säga att någon misstolkat vad de menade.
 2. 2
  Lyssna på dina egna instinkter. Hur lämnar vara med denna person som du känner? Är du i deras närvaro eller gör de alltid lyckas ta vinden ur seglen och du känner dig ner och inte stöds? Om du upptäcker att när du är nere och eländig, de är runt en hel del mer än när du är positiv och i kontroll, är detta ett tecken på att du är med en person som suger upp misär och ser någon ner på deras lycka som ett mål för kontroll och manipulation. Dessutom, om efter att ha tillbringat tid med dem, du är kvar känslan tär och dåligt om dig själv, då är du inte med en god vän - goda vänner gör dig att må bra om dig själv. Ta del av något liknande följande och vara försiktig:
  • När du försöker förbättra dig själv, till exempel genom att banta, studera hårdare, gå för en befordran, etc., gör de sitt bästa för att sabotera arbetet. I själva verket kan de uppmuntrar även dig att göra saker som kommer att skada dina framsteg, t.ex. badmouth chefen eller äta godis på helgen. Frenemies tenderar att ta fram det värsta i en människa eftersom förhållandet är en dålig passform.
  • De har aldrig ditt bästa för ögonen och du vet det. I själva verket, känner du att varje gång du vill prata om någonting med dem att de är benägna att få riktigt argumenterande, rulla med ögonen, göra ovänliga anmärkningar eller bara vara negativt om allt du försöker göra.
  • Du bad denna person att stödja dig på något veckor sedan men när den tiden kommer, de har en riktigt lam för slingrande ur löftet. Och de gör det om och om igen till dig.
 3. 3
  Gör ändringar. Om du är osäker på huruvida denna person är en frenemy, prata över dina bekymmer med en vän du är helt säker på och inte känner olycklig runt. Denna person kan kasta nytt perspektiv på situationen, perspektiv som hjälper dig att inse värdet av din relation med frenemy. Självklart, vara säker på att du pratar med någon som du kan lita på och är inte sannolikt att passera denna tillbaka till frenemy. En frenemy som misstänker att du är på dem genom att prata med andra människor (och därmed varna andra) kan vara en mycket obehaglig person att vara runt.
 4. 4
  Prata med frenemy direkt. Istället för skulking runt och bära denna börda på dina axlar, komma ut och uttrycka din oro till denna person. Undvik agerar sårbara eller upprörd, helt enkelt hålla oss till fakta och uttrycka hur vissa saker som har hänt att du känner. Till exempel:
  • "Jag kände mig verkligen lägga ner när du föreslog min var för trång för mig framför vårt danslektion. Menade du verkligen att vara så elak?"
  • "Jag anser att du är en vän. Som sådan, det verkligen skada mig igår när du sa att jag var för ditzy och lätt distraherad att vara en bra talskrivare i vår grupp prata. Jag vet att du tror att du sa det i ett skämt och roligt sätt men eftersom jag är lite vag ibland, slog det mig verkligen som ett bisarrt sätt att göra en, eftersom jag kände att det kom på min bekostnad. "
  • "Jag känner mig riktigt besviken när du säger saker som säger en sak men menar en annan, till exempel talar om för mig jeansen jag köpte var bra... för det pris jag betalade, som om du skulle antyda att jag hade köpt billiga jeans som gjorde" t ser verkligen så trevligt. Varför är det så svårt för dig att vara vänlig och uppriktig med mig istället för att hela tiden? "
 5. 5
  Förvänta er frenemy att bli förvånad eller i förnekelse. Att vara rättfram om dina känslor är i grunden kalla ut frenemy och tvinga dem att antingen äga upp till sina undanflykter eller förneka det. Det kan gå åt båda hållen, och även om de förnekar det, kan de inte stoppa beteendet och bara hålla på att göra vad de har gjort för att skada dig. Eller, kan de bli arga på dig och vägrar att diskutera det, i vilket fall du får en mycket tydlig indikation på att det är nog dags att släppa taget om denna så kallade vänskap.
  • Tänk på att om de blåser en säkring, att du inte är mycket i dem i detta skede ändå. Åtminstone sanningen är ute i det fria och gör att du kan börja fokusera mer på andra relationer i ditt liv.
 6. 6
  Var realistisk om chanserna att stanna vänner med frenemy. Även om det är viktigt att vara medkännande och inse att din frenemy kan ha hamnat i ett mönster av svåra interaktioner med andra och ser sig själva som smarta, kvickt eller bättre, är det lika viktigt att ta hand om dig själv. Om frenemy kan alltid bara interagerar så här, du kommer aldrig att känna sig trygg, uppburen eller glad runt dem.
 7. 7
  Titta på dig själv. Är det möjligt att du har några av de egenskaper hos en frenemy också? Hängande runt människor som använder kvickhet och ord för att smutskasta andra snart kan smitta av sig, speciellt om det är ett försök att vara en del av den populära gruppen eller alfa. Var ärlig med din egen bedömning och äga upp till dig själv om du har burit på frenemy-liknande beteenden och attityder med dina vänner. Och sätta stopp för det.
 8. 8
  Gör paus. När du inser att du har att göra med en frenemy och du har bett om orsaker, men det finns ingen risk för förändring i ditt frenemy beteende och attityd, sedan dra dig från den misslyckade vänskap. Påminn dig själv om att det inte är en vänskap du slutar, men en runda av interaktioner och att ni båda kommer att bli bättre för att vara ifrån varandra och för att gå dina egna vägar. Framför allt förblir artig och trevlig mot dem på en avlägsen väg. Det finns inget behov att gnida salt i såret.

Tips

 • Ordet "frenemy" har sitt ursprung i 1977. Det lades till Merriam-Webster dictionary under 2009.
 • Skriva vad du ska säga till din FR-fiende. Det hjälper en hel del!