Wka

Hur handskas man med en nedlåtande vän

När du har en vän som tycker att de har mer auktoritet än dig, kan det vara svårt att ta itu med det och du kan ifrågasätta den verkliga styrkan i relationen. Den här artikeln kan hjälpa dig att tänka igenom och göra ditt bästa för att åtgärda situationen.

Steg

Hur handskas man med en nedlåtande vän. Identifiera varför din kompis gör anmärkningen.
Hur handskas man med en nedlåtande vän. Identifiera varför din kompis gör anmärkningen.
 1. 1
  Ta ett andetag. När du hör en nedlåtande kommentar, pausa och kolla hur du känner. Känner du dig sårad, eller arg? Känner du dig otillräcklig? Med tanke på dina känslor hjälper dig att undvika att överreagera, och ger dig en chans att reagera konstruktivt. Att veta hur du känner kommer också att hjälpa dig med nästa steg.
 2. 2
  Identifiera varför din kompis gör anmärkningen. Är din vän plocka subtilt en kamp med dig, eller ta hämnd för vissa uppfattas lätt genom att nedlåtande kommentarer? Kanske din vän känner sig hotad av dig och vill ta dig ner. Inser din vän att vad han / hon säger skadar dig? Är den anmärkning avsedd ärligt som ett skämt eller som en förolämpning? Har din kompis helt enkelt en alltför utvecklad känsla av självtillräcklighet? Sättet du kände när du hörde anmärkningen kan vara en ledtråd till vad din vän försöker kommunicera genom nedlåtenhet. Känsla ont kan tyda på att du och din kompis är engagerade i ett "kallt krig" - det kan inte vara gnistor eller värme kring kampen, men det är en kamp ändå. Känsla otillräcklig kan tyda på att din vän mår sämre och hotas av dig, och försöker att passera en känsla av hur det känns för dig.
 3. 3
  Formulera ditt svar. Oavsett vad du gör, försök att fokusera på att använda Nonviolent Communication.
  • Om du har undersökt frågan och beslutade att det är något dumt eller oviktiga, låt din vän vinner. Du bryr dig inte och din vänskap kommer att bli bättre för det. Fortsätt inte att försvara sig mot något som inte spelar egentligen ingen roll. Välj dina strider klokt. Att låta din vän att rack upp denna punkt kan balansera vågen i hans / hennes sinne, och låt din vänskap återuppta oskadad härifrån.
  • Om du bestämmer dig för den nedlåtande attityden handlar om något viktigt, låt din vän veta att du får meddelandet, men att du vill ha den nedlåtande attityden till slut. Låt din vän vet att du vill träna något som är angenämt för er båda att få ett slut på alla dåliga känslor mellan er. Att hitta en "win-win"-lösning tar lite kreativitet, men när man lyckas, det är väl värt ansträngningen. Se Hur man når ett samförstånd.
  • Om din vän mår bra, är det osannolikt att någon enda svar kommer att få ett slut på den nedlåtenhet. Leta efter sätt att hjälpa din vän att bygga sin självkänsla. Uppriktigt berömma din vän för någon, även de minsta, framgångar. Tillsammans delta i aktiviteter där din vän kan visa hans / hennes förmågor och excel. Prova att göra en poäng av att peka ut din vän styrkor, sedan kontrastera dina styrkor och hans / hennes, och även jämföra svagheter. Ser att alla har olika styrkor, och att genom att arbeta tillsammans, kan vänskap stärka en väns svaghet en dag, och den andra är på en annan dag, kan bidra till att förstärka känslan av att "där du är svag, jag är stark," och vice versa.
 4. 4
  Titta på din väns reaktion. Om du valt att prova att laga saker med ett enkelt svar på din väns nedlåtande anmärkning, det finns en god chans att han / hon kommer att titta på dig också. Om ditt svar på anmärkningen är uppriktiga och syftar till att förbättra relationen, bör din vän reagerar mycket positivt, och du kommer att både börja njuta av varandras sällskap förbehållslöst igen. Om din kompis fortsätter att beckasin på dig, börja om med det första steget, och försök igen. Ofta tar det bara ett hänsynslöst eller dåligt tidsinställda anmärkning att orsaka skador som kan ta lite mer ansträngning att reparera än vad som kan åstadkommas med ett uppmätt svar på en snippy kommentar. Så försök igen, om vännen är viktigt för dig.
 5. 5
  Bedöm ärligt vilka framsteg som görs. Om beteendet fortsätter, eller om, efter att ha diskuterat problemet, lovar din vän att sluta behandla dig på detta sätt, men fortsätter ändå, överväga om vänskap är giftiga nog för att motivera att bryta upp. Ibland, även om du inte menade att skada en person, den personens inre skador från innan du någonsin kände honom / henne kan orsaka alla vänskapsband med den personen att vara mycket bräcklig, bryter över minsta stressfaktor.
 6. 6
  Låt inte någon att nedlåta sig till dig på obestämd tid. Nedlåtenhet är tänkt att få dig att känna mindre, mindre adekvat, mindre kompetenta. Det bråkar med din känsla av självförtroende. Medan ett tillfälle är fastställbara, kan ett mönster inte. Om du har försökt att reda ut problemet och annat diskuterat frågan, om du har berättat för din kompis att du inte gillar denna typ av behandling, om du har bett honom / henne att sluta, och det verkar inte finnas något slut i syn, oavsett vilken typ av löften görs, du verkligen kan behöva sätta ett fullständigt slut på denna vänskap. Kom ihåg vad Eleanor Roosevelt sa... "Ingen kan få dig att känna dig underlägsen utan din tillåtelse."

Tips

 • Du är bara människa, och så är din vän. Du vet inte vad andra påfrestningar kan ha bidragit till hans ta några kommentarer av er på fel sätt - eller kanske du tanklösa och hänsynslösa. Om du tror att ditt eget beteende, tonfall, eller något annat du gjorde kan ha bidragit till problemet, bara be om ursäkt. Det kommer inte döda dig. Du kan säkert alltid säga något i stil med, "Jag har aldrig tänkt att skada dig, eller få dig att känna mindre än på något sätt - om jag gjorde det, jag verkligen är ledsen Please, förlåt mig.". Mycket enkelt.
 • Om du tror att din vän är ett "splittrat glas" typ (se varningar nedan), kan du inte vara bekväm att försöka bilda en nära vänskap igen. Shattered Glass typer tenderar att falla sönder när de kommer för nära en person, ibland för att de känner att det är oundvikligt att vänskapen kommer att sluta hur som helst, och ibland för att de är rädda för att låta någon komma för nära. Oavsett anledning, en del människor är bara i stånd att "armlängds avstånd" vänskap. Om du gillar den här personen, acceptera honom eller henne som han / hon är, och bara njuta av vad du kan med honom / henne.

Varningar

 • Om en vän gör en nedlåtande kommentar om dig, måste du överväga att de faktiskt kan vara korrekta. Ta en bra lång tänka om ditt liv innan du tar anstöt.
 • Vissa människor verkligen lider av tidigare skador. Som en bit av härdat glas, kan vad som ser stark och tydlig splittras medan resterande i ett stycke av allt att döma. Ändå minsta tryck i precis rätt - eller fel - plats, och alla de små bitarna kommer krascha till marken. Om du har tur, du står inte i det när allt kommer ner. Folk gillar det här är så sköra, och de verkligen förtjänar medkänsla - men det är svårt att upprätthålla sunda och varaktiga vänskapsband med dem.