Wka

Hur vet man att man är redo att börja använda en tampong

Innan du lära dig att använda en tampong, måste du avgöra om du är redo.

Steg

Hur vet man att man är redo att börja använda en tampong. Vet alla dina alternativ.
Hur vet man att man är redo att börja använda en tampong. Vet alla dina alternativ.
 1. 1
  Börja använda en tampong i alla åldrar, så länge du redan är mens. Vad skulle kunna göra det obekvämt att använda är en liten vaginal öppning, så ha detta i åtanke när man beslutar om eller inte att börja använda tamponger.
 2. 2
  Vet alla dina alternativ. Det finns alternativ som menskoppar och mjuka koppar som är säkrare och kan vara mer bekvämt än tamponger, medan andra tjejer föredrar externa produkter såsom kuddar under sina perioder. Vad du använder när du är ung är vad du kan tänkas använda när du växer upp, så vet att det du använder är bäst för dig.
 3. 3
  Lär dig mer om din kropp. Att veta var din slidöppningen är och hur den kröker i din kropp gör insättning lättare, men också veta hur din vagina fungerar hjälper dig att förstå hur tamponger påverka din vagina och hur detta kan påverka vaginal hälsa. Detta gör att du kan göra ett välgrundat beslut om huruvida tamponger är bäst för dig eller inte. Varje paket tamponger kommer med ett inlägg som förklarar detta, så ta dig tid att läsa det hela vägen igenom innan du använder en.
 4. 4
  Se till att du är mogen och ansvarsfull nog att använda tamponger. Även om din kropp kan vara redo för tamponger, kanske du inte. Du måste vara bekväm nog med din kropp som du kan sätta in och ta tamponger, och du måste vara medveten nog att byta tampong ofta och följ försiktighetsåtgärder (se Varningar nedan). Om du är blödiga eller glömsk, kanske du vill hålla sig borta från tamponger.
 5. 5
  Använd ditt första tampong på en dag när ditt flöde är vanliga, inte i början eller slutet av din tid. När du blir mer bekväm med tamponger, kan du börja använda dem på första och sista dagarna av din tid, men du bör aldrig använda dem innan eller efter din tid.
 6. 6
  Ta tamponger vid en lämplig tidpunkt. När du först börjar använda tamponger, du vet inte när den är redo att tas ut. Inom några timmar, ta ut det genom att dra försiktigt på strängen med musklerna avslappnade. Snart får du till där du kan känna skillnaden mellan en som är full och en som inte är det. Du bör dock aldrig bära en tampong i mer än 8 timmar åt gången.
 7. 7
  Inte bara använda tamponger för att dina vänner gör. Använda tamponger gör dig inte något mer mogen, precis som att använda kuddar gör dig inte omogen, måste du göra dina egna beslut om huruvida eller inte att använda tamponger.

Tips

 • Försök alltid att använda ett ljus man först eftersom det är den minsta och skadar inte så mycket!
 • Om du känner att du sätter är mycket smärtsamt (och du är fortfarande mycket ung), överväga att använda kuddar för en stund. Du kan prova tamponger igen senare när du är lite längre fram. Kontrollera först att smärtan inte härrör från medicinska frågor, som en infektion.
 • Om du är liten, men har en stor period start, men du vill bära en tampong, bära en ljus tampong med en ljus pad på dina underkläder.
 • Kontrollera när på din tid och efter att sätta i en tampong, du tvättar händerna. Butikerna har även våtservetter för händerna och underlivet för att hålla den ren när av din tid. De har ofta dessa lagras i din tampong rutan också.
 • När en tampong är korrekt bör du inte kunna känna det. Bli inte rädd om du gör det, eftersom det är troligtvis bara att anpassa sig till din kropp. Om obehag tycks pågå en lång tid, ta ut tampongen.
 • Om en tampong känns milt obehagligt men du tror att det är i tillräckligt långt, prova att sitta ner. Om tampongen blir mer obekväm, prova att sätta den ytterligare.
 • Vissa tamponger har inte applikatorer. De fungerar lika bra och en del kvinnor även föredrar dem. Om du använder fingrarna för att sätta in en tampong inte skrämma dig, ge dem ett försök, eftersom de skär ner på avfall.
 • Om du är yngre, börja med en liten, lätt tampong. Du kan alltid öka senare när du får kläm på infoga det.
 • Innan du använder en tampong, bör du kunna sätta in lillfingret i slidan. Fingret är mer flexibel än den tampongapplikatom. Ta tid när du inte är på din tid att bli bekant med din anatomi. Vänta inte tills du har bråttom och är under press.
 • Om du kan sitta ner men tampongen fortfarande ger dig några obehag försöka hålla stilla en kort en montering av tid - kanske trettio minuter. Detta ger dig tid att anpassa sig till känslan av tampongen och för tampongen för att anpassa sig till din kropp. Om det fortfarande känns obehagligt, prova med en ny tampong, med hjälp av de tips som nämns ovan.

Varningar

 • Bär inte tamponger över natten som de flesta kvinnor sova längre än 4-6 timmar, flöden även vid fastställandet mindre blod ner i tampongen så det finns mer risk för tamponger torkar ut din vagina.
 • Ändra tamponger var 4-6 timmar, är TSS en risk oavsett hur länge en tampong används, men ju längre du lämnar en tampong de längre bakterierna har att föröka sig.
 • Använd inte tamponger under lätt flöde eller använd en alltför hög absorptionsförmåga för ditt flöde, med mindre flöde eller för hög uppsugningsförmåga tamponger kommer att absorbera mer vaginal vätskor, torka ut din slidan som orsakar mer skada.
 • Var försiktig med Toxic Shock Syndrome (TSS) och vaginala infektioner - tamponger kan också bidra till mensvärk och vissa märken kan riskera långsiktiga hälsorisker på grund av skadliga ingredienser.
 • Använd bomull tamponger som inte är kemiskt behandlade eftersom dessa är lägre risk.