Wka

Hur förbereda huden för vaxning

Vaxning är ett effektivt sätt att ta bort oönskat hår. Vaxning behandlingar varierar från hela kroppen vax, till arm, ben eller bikini vax, till ansiktet vaxning eller andra små utrymmen. Oavsett område, förbereder huden för vaxning är ett viktigt första steg i epileringen.

Steg

Hur förbereda huden för vaxning. Kontrollera om irritation, solbränna eller finnar.
Hur förbereda huden för vaxning. Kontrollera om irritation, solbränna eller finnar.

Undersök din hud.

 1. 1
  Kontrollera om irritation, solbränna eller finnar. Om du hittar områden som är bedrövade, behandla dem och vänta tills de är läkt innan vaxning.
 2. 2
  Ta del av mullvadar och skador. Vaxa inte över födelsemärken, hudflikar, eller skador som de kunde rip off under vaxning förfarandet. Sätt en liten plåster över dem som en påminnelse, och vara säker på att peka ut dem till din hudterapeut innan vaxning börjar.
 3. 3
  Kontrollera längden på ditt hår. Den bästa längden för vaxning är i allmänhet 1/2 till 3/4 av en tum (13 till 19 mm). För mycket fint hår, liksom kvinnors ansiktshår, kan det vara lite kortare.

Förbered din hud.

 1. 1
  Rengör. Använd en mild tvål för att rengöra det område du vill vaxa. Undvik att använda mycket hett vatten eftersom detta kan irritera huden.
 2. 2
  Skrubba. Använd en luffa, peeling kräm eller tvättlapp och gnid med cirkelrörelser. Du vill ta bort alla döda hudceller som kan täppa till hårsäcken och orsaka inåtväxta hårstrån. Undvik irriterande huden genom att gnugga för hårt.
 3. 3
  Hydrate. Blötlägg det område som ska vaxad med ett varmt vatten i 5 till 10 minuter. Detta hydrater huden och håret gör borttagning enklare.
 4. 4
  Återfukta. Använd ett vattenbaserat eller oljefri fuktkräm efter du återfukta. Oljefri fuktighetskräm förhindrar huden från att brinna eller slipning under vaxning. Vissa företag som gör vaxning produkter, säljer en pre-vax fuktighetskräm för att förbereda huden för vaxning. Bara vara säker på att fuktighetskräm du använder absorberar in i huden och lämnar inte en återstod. Olja eller smörjmedel på huden hindrar vaxet från att ta tag i hårstrån.

Planera i förväg.

 1. 1
  Undvik vaxning när huden är mer känsliga. Det är bäst att inte vaxa när huden har haft en hel del solexponering, när du har mens, eller när du har använt aggressiva hudvårdsprodukter (t.ex. AHA eller retinoid behandlingar). Ge huden ungefär en vecka efter att någon av dessa innan du vax.
 2. 2
  Betrakta en smärtstillande. Med en oral anti-inflammatoriska ungefär en timme innan vaxning kommer inte bara hålla huden från att svälla, men det kommer också att lindra en del av smärtan i samband med vaxning. Detta är frivilligt och på din diskretion. Vissa salonger säljer även aktuella smärtstillande som du kan spraya eller gnugga på huden. Dessa tar minst 15 minuter för att börja arbeta. Om de är fet alls, måste du rengöra huden igen innan vaxning.

Tips

 • Återfuktar huden igen efter vaxning och undvika solen. Nyligen vaxade huden bränner lättare.
 • Inte exfolierar inte benen dagen du vaxade dem. Det kommer bara leda till blödningar och mer känslighet och rodnad.
 • För att ta bort överflödigt vax när du är klar, använd en mineralolja och mjuk trasa eller ett papper. Torka med mineralolja tills vaxet löses.
 • Det finns olika typer av vax gjorda för olika hår-och hudtyper, kontakta din hudterapeut eller försäljning kontorist på vilken typ av vax som fungerar bäst för dig.

Varningar

 • Vaxa inte för första gången strax innan ett speciellt tillfälle, semester, eller foton. Huden reagerar olika på vaxning, och vissa människor upplever rodnad eller blåmärken. Det är bäst att göra några testkörningar i god tid före en stor händelse.