Wka

Hur du tar en aromterapi bad

En aromterapi bad (eller "aroma bad") kan vara en lugnande reträtt eller en stärkande upplevelse och ett härligt sätt att få rena. Tillsatsen av eteriska oljor till en vanlig bad kan förbättra dess förmåga att verka som ett terapeutiskt och sensuell upplevelse. Övriga förmåner från en aromterapi bad inkluderar mjukare hud genom fuktgivande och öppna porerna, avgiftande och deodorizing din kropp.

Om du är nybörjare i konsten att aromaterapi, börjar med aromaterapi bad är ett mycket enkelt och effektivt sätt att få kontakt med de dygder aromaterapi behandlingar för ditt totala välbefinnande.

Steg

Hur du tar en aromterapi bad. Börja med att välja vad du vill.
Hur du tar en aromterapi bad. Börja med att välja vad du vill.

Välja dofter för aromterapi bad

 1. 1
  Börja med att välja vad du vill. Inledningsvis är det rekommenderat att du väljer dofter som du vet att du gillar och som hjälper dig att känna lugn och släpper när du använder dem. När du blir mer erfaren och mer intresserad av aromaterapi dock, kommer du att kunna välja vissa dofter som är kända för att ge vissa fördelar när de används.
 2. 2
  Vara en kunnig användare av eteriska oljor. Alltid vet egenskaperna för varje eterisk olja du använder och vet kontraindikationer, som att inte använda en olja under graviditet, amning, på spädbarn eller barn eller de som är nedsatt immunförsvar, etc. Vissa oljor har dröjande efter- effekter såsom att öka sannolikheten för att få solbränna om du går in i direkt solljus efter att ha använt dem. Läs alla etiketter, varningar och anvisningar som medföljer varje eterisk olja. Det är också viktigt att veta om eventuella allergier innan, vilket kan göras med hjälp av ett prov hudlapp eller genom att veta att du är allergisk mot anläggningen källan i någon annan form.
  • Du kan få mer information om en enskild eterisk olja på etiketten, i böcker om aromaterapi, på webbplatser som gäller eteriska oljor och aromaterapi eller genom att prata med din eterisk olja leverantör eller tillverkare eller ens med din läkare eller apotekspersonal.
 3. 3
  Välj avslappnande eteriska oljor. Oljor som föreslås som lämpliga för en avkopplande aromterapi bad inkluderar:
  • Basilika, bergamott, kamomill, salvia, rökelse, enbär, lavendel, mejram, neroli (apelsiner), och rosenträ, sandelträ, salvia och ylang ylang. Lavendel och mejram är idealiska val om du plågas av sömnlöshet.
 4. 4
  Välj stimulerande och eteriska oljor. Oljor som föreslås som lämpliga för en uppfriskande och energigivande aromterapi bad inkluderar:
  • Cypress, eukalyptus, fänkål, geranium, enbär, lavendel, citron, citrongräs,, tall, rosmarin och timjan.
 5. 5
  Använd ca 5 till 10 droppar eterisk olja i en matsked transportör olja per bad för en vuxen om inte annat anges på etiketten. Carrier oljor är nödvändiga för att förhindra den eteriska oljan från att vara för stark. De kan vara sådana oljor såsom olivolja, jojobaolja eller mandelolja. Dessa bärarmaterial oljor har den extra fördelen av närande och fuktgivande huden.
  • För en icke-oljig eller icke-slip bad lämplig för barn och äldre, mjölk (helfet) eller mejerigrädde kan användas som bärare bas istället för vegetabilisk olja.
  • För barn i åldern 6-12 månader, endast använda 1 till 3 droppar eterisk olja, och 3-4 droppar för ett barn i åldern 1-5. Detta beror främst på att ett barns bad använder mindre vatten men också vara medveten om vilka oljor är lämpliga för barn - pelargon och mandarin är två bra val.
 6. 6
  Välj andra former av att lägga doft till badet. Du är inte begränsad till att använda bara eteriska oljor. Du kan också använda bad bomber, badsalt, badskum, tvål flingor eller tvål, blomblad och andra källor av doft. Det är dock rekommenderat att du söker desto renare och mer sant former av doft än syntetiska versioner och mindre kemikalier stämplade på baksidan av produkten, desto bättre för dig. Och kom ihåg att de terapeutiska fördelarna med ett bad i allmänhet komma från att använda eteriska oljor i stället för andra produkter.

Välja aromterapi bad och temperaturen

 1. 1
  Bestäm om ditt syfte för aromterapi bad är en av försöker att slappna av eller en av söka stimulans. I ett nötskal, kommer valet av eteriska oljor påverkas av din motivation för aromterapi bad. Medan de flesta människor visa ett varmt bad som en källa till avkoppling, förutsatt rätt eteriska oljor tillsätts, ett bad också kan återuppliva med kallt vatten, något som kan vara särskilt praktiskt om du är på väg att gå ut igen efter en dag på arbete eller sport.
 2. 2
  Bestäm på badtemperaturen. Temperaturen i badet kan variera från kallt till varmt, beroende på vad du väntar från din aromterapi bad, samt personliga preferenser. Följande badtemperaturer är en guide och om du har några medicinska problem, alltid diskutera badtemperatur med din läkare först:
  • Kallt bad: Ett kallt bad anses ha ett temperaturområde mellan 21-27 º C eller 70-80 ° C. Detta är ett stimulerande bad som hjälper till att förbättra cirkulationen, andningen, muskelaktivitet och kan hjälpa olika hudsjukdomar. Den tid som tillbringas i ett kallt bad bör vara ca 2-5 minuter.
  • Varmt bad: Ett varmt bad anses ha ett temperaturområde mellan 27-34 º C eller 80-93 ° C. De flesta människor njuta av varma bad utan ett väsen och denna typ av badet är mycket avkopplande. När det gäller de mest terapeutiska fördelarna från ett varmt aromterapibad, den bästa tid för blötläggning är 20 minuter.
  • Hot bad: Ett varmt bad anses ha ett temperaturområde mellan 38-40 º C eller 100-104 º C. Detta bad är bra för dem som lider av feber i samband med influensa eller att hjälpa till att avlägsna gifter och öka svettning. Huruvida ett varmt bad är avkopplande beror på dina personliga preferenser! Varma bad är aldrig rekommenderas för barn, gravida kvinnor, hjärta lider tillstånd eller de med åderbråck eller brustna blodkärl. Även om hälsosam eller inte gravid, ska du inte ta för många varma bad, eftersom de tenderar att öka din puls, förstora dina blodkärl och kapillärer och till slut lämnar du känsla avrunna och försvagas.
 3. 3
  Alltid se till att saker och ting är klara innan de fick in i badet. Att ha en aromterapi bad är som utför en ritual, en som har utövats i tusentals år av människor som har uppskattat fördelarna med doftande bad. Placera en ny och oanvänd handduk (eller handdukar) i en enkel att nå platsen, har alla eteriska oljor eller andra doftande produkter redo att lägga, har tvål och luffa eller bad mitt i närheten eller på badet och har din badrock eller andra kläder redo att ta på som i en tillgänglig del av badrummet.

Avslappnande aromterapi bad

 1. 1
  Skapa en lugn miljö med soft musik och dämpad belysning. Med mjukt ljus är en viktig del i att skapa en lugn fristad, men om du inte kan dämpa belysningen, åtminstone bära en ögonmask. Stäng dörren och begära att folk hålla ut för de närmaste 30 eller så minuter.
 2. 2
  Tänd en eller två aromterapi ljus i din doft val. Dessutom, om du har aromatiska växter, örter, blad eller blommor, lägga till dessa till badrummet för extra doft.
 3. 3
  Fyll badet. För en avkopplande bad, bör temperaturen vara varm, såsom skisserats ovan.
  • Det är lättast att lägga mestadels varmt vatten och tillsätt sedan kallt vatten tills badet är märkbart varmare än hudens temperatur, men inte obehagligt varmt.
 4. 4
  Lägg doften till vattnet som badet fylls, välja dofterna från avsnittet "Välja dofter för aromterapi bad" ovan.
  • Om du använder doftande badsalt, placera 2 matskedar i botten av badkaret när du har anslutit avloppet.
  • Om du använder olja, tillsätt ca 5-10 droppar eterisk olja till en transportör olja och sedan lägga till vattnet. Du kan även lägga den till botten av badkaret innan du tillsätter vattnet om så önskas men tänk på att lägga till vattnet senare kommer att innebära att de oljor är mer effektiv eftersom oljan dras till huden från toppen av vattnet. Dessutom, eteriska oljor tenderar att avdunsta snabbt när till vattnet.
  • Om du använder örter, se till att de är inneslutna i en tygpåse. Bind påsen till kranen, så att vattnet kommer att köras direkt genom den.
 5. 5
  Lägg ett bad kudde. Om du inte har ett bad kudde, använda en ihoprullad handduk.
 6. 6
  Tänk huden borstning för att öka cirkulationen före att få in i badet. Använd mjuka, cirkulära rörelser med en luffa borste. Vissa aromterapi bad ritualer har den badande gnugga relevanta eterisk olja (i en bärare eller massageolja bas) över hela kroppen från tårna till övre bröstkorgen innan du borstar. Oljan tvättas sedan bort i det varma badvattnet.
 7. 7
  Kliv in och luta dig tillbaka med huvudet stöds av kudden. Blötlägg själv i minst 20 minuter. Om möjligt, blunda och luta dig tillbaka i badkaret.
  • Koncentrera dig på din andning.
  • Sträva efter att släppa din oro och oroliga tankar.
  • Låt eteriska oljor för att lugna dig och ta bort den.
 8. 8
  Torka av med en mjuk, varm. Håll handduken på en värmande handduk rack, om möjligt, annars kan du alltid stoppa en varmvattenflaska inuti det som kommer att värma upp det när du är i badet blötläggning.
 9. 9
  Stanna i badrummet i flera minuter medan du tömma badet för att njuta av doftande ånga.

Stimulerande aromterapi bad

 1. 1
  Skapa en trevlig och lugn miljö. Även lamporna inte behöver vara så mjuk, undvika allt skrällande i dina ögon. Stäng dörren från andra och göra badrummet ditt utrymme för de kommande 10 till 15 minuter.
 2. 2
  Tänder ljus som har den uppfriskande dofter inbäddade i dem. Återigen, kan alla relevanta växter, örter eller kryddor som kan lägga till atmosfären föras in i badrummet också. Dock är detta bad inte kommer att pågå för länge, så att inte krångla för mycket.
 3. 3
  Fyll bad med kallt vatten i temperaturområdet citeras ovan.
 4. 4
  Lägg relevanta dofter som badet fylls. Se listan över lämpliga dofter för ett energigivande bad i avsnittet "Välja Dofter för aromterapi bad" ovan. Lägg även till ett bad kudde för huvudet.
 5. 5
  Överväg att förbereda dig innan ha kallare badet genom huden borstning. Helt enkelt använda en ryktborste, bad kardan eller en luffa och gnugga ryggen, benen, armarna och bålen för att öka cirkulationen och avlägsna döda hudceller och smuts från porerna. Använd cirkelrörelser när du borstar. Detta hjälper till att stimulera cirkulationen.
 6. 6
  Steg i badet. Blötlägg i den i 2 till 5 minuter.
 7. 7
  Skölj. När du har dränkts själv, plaska dig överallt med kallt vatten (så kallt som du kan bära). Ta detta vatten antingen från kranen eller duschen. Om du inte gillar känslan av att vara plaskade, helt enkelt lägga till kallt vatten till badet själv och sitta där som det kalla vattnet spolar omkring dig.
 8. 8
  Kliv ut ur badet. Använda, slap själv torrt för att skapa en stickande känsla i huden, eller helt enkelt göra en kraftig torr med handduken. Plaska ansiktet med kallt vatten som den sista delen av energigivande själv.
 9. 9
  Känn strömförande. Du bör nu vara redo att börja dagen eller att gå tillbaka ut efter arbete eller sport och känner mycket mer utvilad än innan badet!

Ingen bad? ha en aromterapi dusch

 1. 1
  Tvätta dig som vanligt i en varm dusch.
 2. 2
  Skölj bort all tvål och.
 3. 3
  Lägg 2 till 3 droppar av den relevanta aromterapi olja till en facecloth eller en våt svamp.
 4. 4
  Gnid denna trasa eller över alla delar av din kropp när du står under den varma duschen.
  • Det bidrar till att ansluta dusch avloppet med en plugg, fötterna, en tvättlapp eller något annat. Du kan låta vattnet fylla upp och tillsätt några droppar eterisk olja till den, vilket kommer att stiga upp i ångan. Detta är valfritt, eftersom vissa människor inte kan bära vatten runt fötterna i dusch!

Tips

 • Soft musik är ett annat tillägg som du kanske gillar att tänka på för den avkopplande aromterapi bad.
 • Använd ett barns bad termometer för att mäta vattentemperaturen. Dessa kan hittas på någon butik som säljer förbrukningsmaterial barnet säkerhet, inklusive apotek och drugstore.
 • Tänk på att mindre är alltid bäst. Du kan alltid fylla på doften om det behövs, men det är svårt att ångra för mycket!
 • Du kan säkert göra en blandning av oljor, men det tar lite mer erfarenhet eller trial and error för att veta vilka dofter smälter väl ihop. Läs upp mer om ämnet innan blandning och det finns massor av essentiella blandar olja bad i aromaterapi böcker.
 • Aromaterapi bad arbetar terapeutiskt på grund av att de använda oljorna absorberas genom badande hud och in i blodomloppet medan doften kommer in i badande luktsystemet. Som sådan, med hjälp av bästa kvalitet eteriska oljor möjliga är avgörande, tillsammans med att känna egenskaperna för varje använd olja.

Varningar

 • Testa de eteriska oljorna i förväg för att se till att du inte är allergisk.
 • Använd inte för mycket eterisk olja, eftersom det kan irritera huden.
 • Se till att du inte får olja eller badsalt direkt på dina ögon. Om du får eteriska oljor i ögonen, spola inte ut med vatten eftersom detta kommer att driva det i djupare. Försök att späda lite med en ren vegetabilisk olja och se en läkare snabbt.
 • Sage, salvia, fänkål och oljor rosmarin bör inte användas under graviditet.
 • Späd alltid kanel, citrongräs, oregano och timjan oljor i ren vegetabilisk olja som de är mycket starka oljor.
 • Citrusoljor kan orsaka utslag eller pigmentering när den utsätts för direkt solljus. Används med extrem försiktighet och alltid späd med en ren vegetabilisk olja först. Gör en hud patch test för att vara säker på din egen personliga reaktion på sådana oljor.
 • Ät inte eteriska oljor, de är endast avsedda att appliceras lokalt.
 • Aldrig lägga en handduk över en värmare inte specifikt gjorda för uppvärmningen handdukar eller du riskerar att starta en brand.

Saker du behöver

 • Eteriska oljor
 • Bärarolja
 • Bath
 • Relevant information om de eteriska oljor du använder