Wka

Hur att somna lättare som en tonåring

Många ungdomar har svårt att somna på natten. Detta kan vara en viktig fråga om du har en hektisk dag i förväg. Skola, sportar, sommarjobb och andra evenemang är inte bra ställen att vara trött. Läs den här artikeln för att lära dig att somna lättare och få en bra nätter resten.

Steg

Hur att somna lättare som en tonåring. Ät inte innan sängen.
Hur att somna lättare som en tonåring. Ät inte innan sängen.

Plan i god

 1. 1
  Ät inte innan sängen. Mat ger dig energi och aktiverar magmusklerna, som båda kan hålla dig upp. Om du planerar att gå för att sova på 11:00, inte äta något mer från cirka 12:00 till 19:00, om du inte är väldigt hungrig. Om detta är fallet, äta en liten mängd.
 2. 2
  Ta en dusch ett par timmar innan du går till sängs. Om ditt hår kommer att bli blöt när du somnar, föna det.
 3. 3
  Titta inte på TV eller vara på din dator. Studier har visat att skärmen tid minst en timme innan sängen kan hålla dig från att somna.
 4. 4
  Innan du somnar, försöker att lugna ner och slappna av. Istället för att gå ut för att göra något eller motion, läsa en bok, prata med familjemedlemmar, eller skriva i en dagbok. Detta gäller för arbete. Om du försöker och finish som att göra-lista till dig, är ditt sinne kommer att fortsätta arbeta, även när du försöker somna.
 5. 5
  Klä för natten. Om det är tänkt att vara i 30-talet, kan en morgonrock och tofflor hjälper dig hålla värmen. Å andra sidan, om det är tänkt att vara upp i 90-talet, försöka sova i dina underkläder... undies (och lös skjorta för flickor) eller om det är extremt varmt som i 100: s försök att sova naken.
 6. 6
  Hitta rätt saker du behöver för en god natts sömn. Om det är kallt, du kommer att behöva en varm filt eller täcke. Om det är varmt, kanske en kall våt handduk hjälper dig svalna.
 7. 7
  Borsta tänderna, tvätta ansiktet, borsta håret, och använda badrummet. På så sätt kan du känna så rena som du behöver vara innan de somnar.
 8. 8
  Innan du går till sängs, skriva ner allt du behöver göra på ett ställe du vet att du kommer att titta på nästa dag. Skriv ner resultatet av din handling - t.ex. "finish som fysik vetenskap projekt" - och nästa fysiska åtgärder du behöver göra för att slutföra det - t.ex. "gå till affären". Detta bör hjälpa dig "lämna det på papper" och tysta ner.

Få ditt sinne redo

 1. 1
  Justera belysningen. Vissa behov kolsvart att sova på natten, och andra föredrar en lite ljus. Har belysningen på en behaglig ljus / mörk så att du kan sova till mods.
 2. 2
  Få bekväm i din säng. Hitta ett bra läge och tillräckligt med värme för att hjälpa dig att hålla stilla och lugn.
 3. 3
  Ställ in alarmet i rätt volym och rätt tid.
 4. 4
  Läs lite av en bok eller göra något som du inte behöver mycket buller för, som att göra upp en historia i huvudet.
 5. 5
  Gör dig själv en spellista på din iPod/MP3 spelare med mjuka låtar eller lugnande sånger som hjälper dig att somna, om det hjälper. Alternativt kan du prova att lyssna på en ljudbok. Du kan också lyssna på musik eller prata programmering på radion. Vissa klockradio har en sleep-funktion som sätter den att stängas av efter en viss tidsperiod, helst efter att du har somnat.

Vad göra när lamporna är släckta

 1. 1
  Oroa dig inte om hur mycket vila du kommer att få. Sömn handlar om att inte tänka. Distrahera dig och du kommer att somna.
 2. 2
  Få in den bekväm ställning och blunda. Sakta spela din dag i ditt sinne, tänk på vad du gjorde eller inte gjorde. Tänk på vad du åstadkommit också.
 3. 3
  Helt slappna av och berätta för dig själv att du kommer att somna. Tänk inte för mycket på allt som korsar ditt sinne.

Tips

 • Kontrollera att rummen temperaturen ligger på en tillfredsställande nivå som kommer att hjälpa dig att somna.
 • Något kallare rummen hjälper dig att sova snabbare.
 • Bli inte stressad över något om nästa dag eller oroa sig för att något dåligt skulle hända. Förbli positiv!
 • Blunda och tänka på något fredligt och du kommer så småningom somna.
 • Tänk positiva tankar.
 • Koncentrera dig på att andas eftersom det är en ofrivillig handling, kommer du snart glömma det och bara somna.
 • Håll din läggdags och vakna tider så konsekvent som möjligt (även på helgerna) för bästa resultat. Om du upprättar en vanlig sovande rutin, kommer det att hjälpa dig att falla och sova över en tidsperiod.
 • Håll ett glas vatten bredvid sängen om du blir törstig. Lägger inte ut någon mjölk, eftersom det håller dig vaken mitt i natten.
 • Ha en läggdags set, arbetar runt din morgon vakna tid. Om du måste vakna upp klockan 6:00, sätta en läggdags klockan 10.00 är en bra idé. Detta ger dig en full 8 timmars sömn.
 • Säg 10 bra saker om det nästa dag tänker då på åtminstone en av dem. Du kan sluta drömma om en av de bra sakerna så plocka de bästa.
 • Om du inte har en säng på tiden att sova på, hitta en bekväm soffa. Om du måste sova på marken, se om du har en luftmadrass eller lägga flera tjocka täcken / filtar under dig.
 • Använd en sömn mask eller ett vitt brus maker att hjälpa dig att sova.
 • Försök att föreställa dig själv i en plats som gör att du känner dig lugn, som ett tomt rum, en gräs äng, eller en lugn damm.

Varningar

 • Tror inte på några dåliga saker från dagen innan. Bara slappna av.
 • Om du inte somna oavsett vad du försöker, se en läkare eller prata med en förälder / vårdnadshavare som medicinering kan behövas.
 • Tror inte att någon sak du tar innan sängen orsakar dig att inte kunna sova. Ta allt läkaren har gett dig att ta. Om produkten skulle ha något att göra med din sömn läkaren skulle nämna det. Om din läkare sa något om din sovande berätta att du inte kan sova. De kommer att ta hand om det, bara hålla med medicineringen.
 • Ta inte receptfria sömn medicin, eftersom det kommer att orsaka rastlös, ohälsosamma sömn.

Saker du behöver

 • Bekväm säng
 • Soft musik eller någon musik som lugnar dig (valfritt)
 • Glas vatten (tillval)
 • Bok (tillval)
 • Väckarklocka
 • Ett uppstoppat djur (tillval)
 • En läslampa (tillval)