Wka

Hur berätta om du har börjat puberteten

Puberteten är tufft, men att förstå att det är nyckeln till att hantera det. En av de största frågorna varje pre-tonåring kommer att ställa är "Har jag börjat än? Tja lyssna, om du går igenom några av de saker nedan så är chansen att du har börjat puberteten.

Steg

Hur berätta om du har börjat puberteten. Den fruktade perioden!
Hur berätta om du har börjat puberteten. Den fruktade perioden!
 1. 1
  Ha ett öppet sinne. Det är en vanlig pre-tonåring sak att börja titta så intensivt för puberteten som de ser tecken på att inte riktigt uppenbarat sig ännu. Börja med att rensa bort tanken att du redan måste ha startat på puberteten.
 2. 2
  Hår, hår överallt... En av puberteten tydligaste indikatorerna är när du börjar få hår på oväntade ställen. För pojkar är det sannolikt att inkludera mustasch, hår hakan, och privat håret börjat i små enstaka stubbar och expandera för att täcka ansiktet.
 3. 3
  Den fruktade perioden! För tjejer är det bästa tecknet på puberteten den första perioden. Det är sannolikt att vara oregelbunden i början, men dina perioder ska bosätta sig i ett mer regelbundet mönster. Detta visar nästan säkert att du går igenom puberteten.
 4. 4
  Gissel akne! Akne är en vanlig tonåren symptom som orsakas av ökad utsöndring av oljor och fett i porerna, och bakterier infekterar dem. Om du har akne, du nästan säkert går igenom puberteten.
 5. 5
  Titta inte på mig! Du känner plötsligt allt självmedveten. Alla verkar att titta på dig, och du inte gillar att stå upp framför en stort antal människor längre. Om du hittar du plötsligt har dessa typer av problem, du stirrar förmodligen puberteten.
 6. 6
  Fjärilar i magen... Du upptäcker att medlemmar av det motsatta könet är plötsligt så mycket mer intressant på ett konstigt sätt, och att vara runt dem är så mycket mer besvärlig. Om detta låter som du, har du började nog puberteten.
 7. 7
  Måste se bättre... Du märker att du blir besatt av ditt utseende. För flickor, kanske de frågar sig "Är jag kurvig nog?" För pojkar kan det vara, "Är jag manlig nog?". Om du frågar dig själv dessa typer av frågor, har du började nog puberteten.
 8. 8
  Så hungrig! Du är plötsligt få ett sug efter att äta ny mat - och mer av dem! Om din aptit plötsligt tar ett språng som det aldrig hoppade innan, kanske du börjar puberteten.
 9. 9
  Växer som ogräs! Du finner att medan det tog dig ett år att hantera ett par inches innan, du vinner inches i höjd snabbare än du kan räkna dem! Om det är du, och du är 10-13, har du började nog puberteten.
 10. 10
  Emotionell rush. Om du upptäcker att du får otroligt glad, och intensivt arg, och sorgsna och du vet inte riktigt varför, har du förmodligen hormon säv, som är ett symptom på pubertet. Pojkar speciellt kan bli väldigt arg och inte förstår varför.
 11. 11
  Drunkning i svett. Det kan låta grov, och det är sant - lukten är knappast tilltalande. Om du upptäcker att du får starkare doftande svett och mer av det, även när du inte är faktiskt varmt, har du började nog puberteten.
 12. 12
  Prata med dina föräldrar! Om du ser någon eller alla av dessa tecken i dig, är det dags att prata med mamma och pappa. Det kan verka svårt i början, men i puberteten, är kommunikation nyckeln till att undvika att gå ur. Föräldrar har varit där förut, så de kommer att kunna hjälpa dig!

Tips

 • Om du svettas mycket, det är nog en bra idé att investera i några deodorant - Illaluktande människor är inte populära människor!
 • Du kan få barndom krossar utan puberteten, så att inte anta att eftersom du har haft en crush innebär att du går igenom puberteten.
 • Låt inte dina kamrater får du avvecklas om puberteten. Försök läsa 'undvika att vilseledas om puberteten av dina kamrater "eller andra relaterade Googles, om du har börjat på denna steniga vägen.
 • Puberteten är skrämmande, så det kan verkligen inte nog betonas hur viktigt det är att du pratar med dina föräldrar om det.
 • Be dina föräldrar för en puberteten bok. Detta borde ha lowdownen på många fler pubertet-relaterade frågor.

Varningar

 • Det är nog säkrare att prata med föräldern av samma kön som dig, eftersom de har upplevt exakt vad du upplever. Eller prata med båda föräldrarna samtidigt. Om inte, kommer du troligen att bli förvirrad och missriktad.
 • Låt inte din ilska få det bättre för dig! Du kan bara hamna förlora vänner. Prata med dina föräldrar om du känner att du tappar kontrollen.
 • Det finns en hel del desinformation där ute! Var på din vakt, särskilt om du söker på internet efter information. En bok är förmodligen din säkrare satsning.