Wka

Hur man hanterar konflikter

Ofta i våra liv, finner vi oss själva "i mitten" av en tvist. Att kunna förmedla en oenighet och hjälpa andra att finna en rimlig lösning kan vara en svår uppgift. Denna handledning ger råd om hantering av sådana diskussioner på ett produktivt sätt.

Steg

Hur man hanterar konflikter. Lyssna på båda sidor av konflikten.
Hur man hanterar konflikter. Lyssna på båda sidor av konflikten.
 1. 1
  Lyssna på båda sidor av konflikten.
 2. 2
  Bedöma hela situationen. Kolla deras icke-verbal kommunikation se till att du är medveten om vad som orsakade konflikten.
 3. 3
  Var säker på att de vill lösa konflikten. Förhandla om de vill träffas. Se till att de förstår att allt kommer att hållas konfidentiella, om det skadar sig själv eller någon.
 4. 4
  Gör klart att du är där bara för att hjälpa dem att lösa problemet, inte lösa det åt dem. De måste göra det själva.
 5. 5
  Gör klart att du kommer att hjälpa båda sidor, och se till att de människor som du förmedlar till också vill ha en win-win lösning.
 6. 6
  Be varje sida för att berätta vad de tycker att frågan är.
 7. 7
  Fråga dem anledningen till varför de tror det. Ofta vid denna punkt, kanske du inser att de frågor de talar om är inte det verkliga problemet.
 8. 8
  Håll dem prata, om de inblandade inte arbetar för att lösa konflikten, kan du inte lösa det åt dem
 9. 9
  Håll dem lugna. Du måste vara ansvarig, inte sin ilska och irritation.
 10. 10
  När du känner att du har identifierat den verkliga frågan, peka ut det till dem och fråga dem om de är överens.
 11. 11
  Fråga varje sida vad de skulle vilja se hända, för att de ska känna att frågan har lösts.
 12. 12
  Påminn dem vara rimlig med varandra.
 13. 13
  Påpeka att generellt, kräver det en viss grad av kompromiss och mognad för att vara rimligt.
 14. 14
  Förhandlingarna är endast vid en ände när båda parter är överens om att en kompromiss som är rättvist och rimligt, låt inte någon sida promenad missnöjd och inte försöka tvinga fram en överenskommelse om att sidorna inte är nöjda med.
 15. 15
  Ta alla ut för en öl, kaffe eller glass, beroende på åldersgrupp.

Tips

 • Du är inte ansvariga för att lösa problemet. De inblandade är, även om de är barn. Styra diskussionen mot att finna en rimlig lösning på egen hand.
 • Ha tålamod, detta kan inte ske över en kväll. Om du verkligen bryr dig, kanske du måste medla flera diskussioner under en tid tills båda parter känner att problemet har lösts på ett tillfredsställande.
 • Var säker på hur mycket du bryr dig, och vara klart hur mycket engagemang du kan göra detta. Ingenting är värre än att gå ut i mitten av samtalet och skylla dem för hela affären.
 • Inte plocka en sida, även undermedvetet. Fokusera på en upplösning som är meningsfullt för dem, inte bara för dig.

Varningar

 • När medla, kommer du ibland att förklara den andra sidans ståndpunkt. Bli inte alltför involverad i denna typ av förklaring, kan det få dig att verka partisk eller kontrollerar, eller orsaka en eller båda sidor för att lita på din åsikt i förhandlingarna. Om endera sidan är ovillig att kompromissa eller använder du som ett verktyg för att vinna tvisten, kan du backa ut lite eller vänligt men bestämt sätta personen i deras place.Show båda sidor pro och con men framförallt vara rättvis och sanningsenlig men behålla lugnet.
 • Om du medla mellan två av dina vänner, kan du finna dig i en svår situation. Var beredd på någon form av känslomässig manipulation. Undvik att bli pressad att välja sida.