Wka

Hur man gör hårgelé

Hår styling produkter kan vara dyrt och ohälsosamt, men du kan skydda din hälsa och din plånbok genom att göra några av dessa produkter hemma. Det är möjligt att undvika de starka kemikalier, konstgjorda doftämnen och färgämnen ofta finns i köpta varor. Skapa dina egna hårvårdsprodukter kan du ha full kontroll över vad som händer i dem. Göra hårgelé är en mycket enkel process som kräver endast ett fåtal ingredienser. Följ bara dessa steg för att lära dig att göra enkla gelatingel och linfrön gel.

Steg

Hur man gör hårgelé. Häll en kopp (8 oz.) Varmt vatten i en glasburk.
Hur man gör hårgelé. Häll en kopp (8 oz.) Varmt vatten i en glasburk.

Göra gelatingel

 1. 1
  Häll en kopp (8 oz.) Varmt vatten i en glasburk. Var noga med att välja en burk med lock, så att du kan lagra din gel för att använda senare. En masonburk eller en gammal kosmetisk burk är båda bra alternativ.
 2. 2
  Blanda i 1 tsk (5 ml) av unflavored gelatin. Unflavored gelatin kan hittas i de flesta livsmedelsbutiker på bakning gången. Motstå frestelsen att använda smaksatt gelatin, socker och färgämnen i smaksatt gelatin är inte bra för ditt hår.
 3. 3
  Doft vätskan. Släpp 2 till 3 droppar eterisk olja i burken för att skapa en doftande gel. Eteriska oljor kan hittas i många hälsokostbutiker, hobby och specialbutiker. Lägg inte för mycket eterisk olja, eftersom dessa ämnen är stark, lite räcker långt.
  • Eteriska oljor är mycket koncentrerade vätskor som har härletts naturligt från stjälkar, blommor och rötter av växter. De innehåller den renaste essensen av växter och kan dra tillståndet för hud, hår och organ.
  • Eteriska oljor som ger mest nytta för hår hälsa är lavendel, kokos, rosmarin och tea tree olja. Du behöver inte begränsa dina alternativ till endast dessa oljor för detta hårgelé recept. Du kan också välja en olja som har en doft som behagar dig.
 4. 4
  Rör om blandningen med en sked tills den är väl blandat. Kontrollera att gelatinet är fullständigt löst och oljan blir fördelade över hela vätskan.
 5. 5
  Täck burken med locket. Om du lämnar det avslöjats att det kan bli förorenat med matrester och annat skräp, eller plocka upp dofter från maten i ditt kylskåp. Håll den fräsch genom att täcka den med ett lock.
 6. 6
  Ställ gelén. Sätt den täckta burk i kylskåpet och låt gelen uppsättningen i 3 till 5 timmar. Inom den tiden kommer att börja ta på en fast form, som jello.
  • Ditt hår gel kommer att vara redo att använda efter att den har satt. Kontrollera konsistensen före användning. Det bör vara densamma som för köpta hårgelé.
  • Använd samma mängd denna hårgelé som du skulle någon färdigköpta sorten. Det belopp som du behöver kommer att variera beroende på längd och tjocklek på håret.
 7. 7
  Förvara denna hemmagjord hårgelé i kylskåp. Om du låter det sitta i kylskåpet, kommer det vända tillbaka till vätska.

Göra linfrö gel

 1. 1
  Köp linfrön. Lin frön producerar en gel som fungerar underbart på lockigt, grovt eller burrigt hår. Det ger glans och tämjer flyaways. Linfrön är tillgängliga på de flesta livsmedelsbutiker och hälsokostbutiker. Se till att få rå, icke smaksatta linfrön som inte har rostat eller smaksatt med kryddor.
 2. 2
  Koka 1/4 kopp linfrön och 1 dl vatten. Placera båda poster i en liten kastrull och värm dem på spisen på medelhög värme tills vattnet kommer till en rullande koka.
 3. 3
  Skruva ner värmen. När vattnet och frön har kommit till en koka, vrid ner värmen tills vattnet saktar till en sjuda. Rör blandningen med en träslev och låt koka i 10 minuter. Fröna kommer att börja producera en gel.
 4. 4
  Koka vätskan nedåt. Fortsätta matlagning och omrörning av vätskan tills vattnet har kokat ner och nådde konsistensen av en gel. Håll tillagningen tills den har samma konsistens som aloe eller en butik-köpte hårgelé.
  • Om ditt hår är väldigt lockigt, kan du finna det lättare att tillämpa en lösare gel. Ta gelen bort av värmen medan det fortfarande är lite rinnande, så det blir lättare att jämna genom ditt hår.
  • Om ditt hår är inte lockigt, låt gelen tjockna så mycket du vill. Det kommer att ge en styvare tag om du låter det bli tjock.
 5. 5
  Sila gel. Häll gelén genom cheesecloth i en skål, eller rakt in i behållaren som du vill använda för att lagra den. Om gelén är tjock, kan du behöva pressa det lite för att hjälpa den genom tyget. Fortsätt ansträngande tills du har fått så mycket av gelén genom tyget som du kan, och sedan kasta bort duken och fröna.
  • Använd ett par nya strumpbyxor om du inte har cheesecloth till hands.
 6. 6
  Lägg övriga ingredienser. Du kan skräddarsy gelen till dina preferenser genom att tillsätta några droppar eterisk olja, aloe, eller en fuktgivande ingrediens som flytande vitamin E. Rör de extra ingredienserna väl så att de är fördelade i gelén.
 7. 7
  Lagra gelén. Placera gelen i en glasbehållare med lock och förvara den i kylskåp. Det kommer att hålla i flera veckor. Använd på torrt hår eller släta i vått hår efter en dusch.

Tips

 • Göra dina egna produkter hemma kan ha en positiv inverkan på miljön genom att minska mängden kemikalier som du lägger i din kropp, i atmosfären och i vattnet. Användningen av glasburkar istället för plast kan bidra till att förhindra utlakning av BPA i dina produkter. Tjocka, klibbiga produkter kan vara mycket lättare att rensa ut av glasbehållare, så att de lättare kan återanvändas eller återvinnas.

Saker du behöver

 • 1 kopp (8 oz.) Varmt vatten
 • 1 tsk. (5 ml) unflavored gelatin
 • Burk med ett lock
 • Sked
 • Eterisk olja (tillval)