Wka

Hur man ger ett tal framför din klass

Att tala inför publik är något som de flesta av oss måste göra någon gång i våra liv, men de flesta av oss helst inte vill göra. Denna upplevelse börjar i skolan. Ge ett tal kan vara ganska obehagligt, men med rätt förberedelser och tillräckligt med självförtroende, kan det vara lätt eller ens roligt. Här är en guide om hur man ger en muntlig presentation inför klassen.

Steg

Hur man ger ett tal framför din klass. Besluta om en lämplig ämne.
Hur man ger ett tal framför din klass. Besluta om en lämplig ämne.

Ge ditt eget tal

 1. 1
  Besluta om en lämplig ämne. Kontrollera att det är något du är intresserad av och tillförsikt. för de flesta presentationer du kommer att förväntas göra viss mängd forskning.
 2. 2
  Forskning ditt ämne grundligt. Ta detaljerade anteckningar.
 3. 3
  Sortera dina anteckningar i kategorier. Bestäm vilken information som är nödvändig, och vad kan skäras. (En hi-tändare eller en dfiiferent färg penna kan vara mycket användbart här)
 4. 4
  Gör en disposition. Starta grov och allmän, sedan få specifik.
 5. 5
  Bekanta dig med ditt ämne och skriv ditt tal som om det vore en uppsats. Lär innehållet i uppsatsen väl.
 6. 6
  Skriv eller skriva anteckningar på registerkort. Dessa bör vara viktiga punkter i din disposition (för att hålla dig till ämnet) och detaljer och statistik (som skulle vara alltför svårt att komma ihåg).
 7. 7
  Öva ditt tal högt tills du är säker med det. Det behöver inte vara identisk med din uppsats i ordalydelse, men försök att hålla innehållet detsamma.
 8. 8
  Försök att ge tal till saker runt ditt rum. En nalle, en vas, eller ens på TV kommer att bli bra.
 9. 9
  Välj vad visuella hjälpmedel (om någon) du kommer att använda för att förbättra din presentation.
 10. 10
  När du väl har lärt sig det bra, öva din presentation framför familjemedlemmar och / eller vänner. De kan ge dig stöd, feedback, och hjälpa dig att förbättra ditt tal. och de kommer att göra dig bekväm bekväm med att tala inför folk.
 11. 11
  Gå till skolan och ge ert tal med tillförsikt!

Tips

 • Försök att titta på din publik, inte golvet eller bordet framför dig. Om det gör dig obekväm att få ögonkontakt, titta på folks pannor eller ett objekt som är nära en person, som en låda på en hylla bakom någon.
 • Alltid tala i en hög, klar röst.
 • Var självsäker! Du vet mer om ditt ämne än de andra i klassen, så var stolt över vad du har att berätta och njuta.
 • Om din röst är inte högt eller att du inte är säker - eller om du är livrädd - fråga din lärare i förväg om du kan gå första eller andra. Be genast för att gå "så fort som möjligt" så att du kan få det gjort innan du oroa för mycket (notera detta fungerar om du bor lugnt och andas naturligt).
 • Öva stå stilla, inte gunga fram och tillbaka, studsa, etcetera.
 • Medan du är där uppe, kom ihåg: alla ser dig är så nervös om sina egna presentationer, de är nog inte betala så mycket uppmärksamhet till dig!
 • Titta inte ner på dina fötter! Titta på dina fötter visar att du inte känner dig säker och gör att människor vill bara somna. Dina fötter är inte så söt.
 • När du talar och blir nervös bara fokusera på något annat än folket. Titta på en väggklocka och fokusera på det. Titta runt ibland eller annat du ser ut som du är en orörlig bild med en mun.