Wka

Hur man börjar använda accutane

Accutane eller isotretinoin är den mest kraftfulla och en av de mest effektiva orala behandlingar för svår akne på marknaden. Nackdelen med dess effektivitet är de associerade biverkningar samt isotretinoin bidrag anseende till fosterskador. Om du har förbrukat dina akne behandlingar, kanske du vill överväga att ta Accutane. Här är några tips och punkter som du bör tänka på innan och under en regim med Accutane.

Steg

Hur man börjar använda accutane. Tala med din läkare eller hudläkare.
Hur man börjar använda accutane. Tala med din läkare eller hudläkare.
 1. 1
  Tala med din läkare eller hudläkare. Om du inte har talat med en hudläkare, tala med en så snart som möjligt. Många hudläkare kommer inte att se patienter utan remiss från en (beroende på din försäkring plan), så du kanske vill besöka med din läkare först. Endast en hudläkare kan berätta för dig om Accutane är rätt för dig.
 2. 2
  Bestäm graden av din akne. Som beskrivs i dess medicinska paket, är Accutane reserverad för "svår motsträviga nodulär akne", eller svår akne som inte har svarat på flera andra former av behandling. Nodulär akne (ibland kallad cystisk akne) är den allvarligaste formen av akne, där pustler utvecklas på kroppen i form av hårda, smärtsamma cystor. Vänster obehandlad kan detta akne leda till kraftig ärrbildning, samt eventuella psykiska problem som är förknippade med stress och självkänsla. Om din akne är ihållande, men inte svår, då du kanske vill överväga en annan form av behandling innan du tar Accutane.
 3. 3
  Förstå hur accutane fungerar. Accutane är en "retinoid", som liknar vitamin A. Det ändrar storlek och oljeproducerande kapacitet din sebaceous (olja) körtlar. Samtidigt fungerar det att minska mängden bakterier som redan finns i dina talgkörtlar.
 4. 4
  Förstå tillhörande risk för fosterskador. Ta Accutane under graviditeten har visat sig signifikant öka risken för fosterskador. Kvinnor som conceive barn under Accutane har en 30% chans att orsaka medfödda missbildningar, i motsats till en normal 3-5%. Om en kvinna, är du skyldig att ta två former av preventivmedel samtidigt på Accutane. Dessa kan vara något av följande:
 1. 1
  • Orala antikonceptionsmedel ("p-piller")
  • Fysikaliska preventivmedel (t ex kondom, membran)
  • En högtidlig svär av avhållsamhet under Accutane perioden (dvs ingen sexuell kontakt)
 2. 2
  Förstå andra åtaganden som krävs för att ta Accutane. Förutom preventivmedel, är du skyldig att ta en månatlig blodprov så att din hudläkare kan övervaka balansen i blodet (specifikt, dina triglyceridnivåer). Detta är nödvändigt för att säkerställa att Accutane inte orsakar några inre skador på lever eller njurar.
 1. 1
  • Triglycerider hänvisar till de fettsyror som normalt finns i blodet. Dessa kan topp när man äter särskilt fet mat, såsom snabbmat eller andra friterade rätter. För att undvika att visa oregelbundna nivåer i fettsyror, undvika att äta fet mat flera dagar innan ditt blodprov.
 2. 2
  Blanda inte accutane med andra akne produkter. Kom ihåg att Accutane fungerar genom att rikta dina talgkörtlar. Använda over-the-counter akne krämer, såsom bensoylperoxid, kommer bara att förvärra din hud och ökad torrhet. Men denna torrhet är ofta beroende av personen och därför vissa människor kan fortsätta att använda bensoylperoxid väl in i deras behandling, speciellt de som återfuktar regelbundet.
 3. 3
  Håll kontakt med din hudläkare. Som ordspråket säger: Kunskap är makt. Låt din hudläkare veta om du upplever några mycket ovanliga biverkningar under din behandling. Fråga din hudläkare om specifika biverkningar att hålla utkik efter, såsom dimsyn eller svåra ryggsmärtor.
 4. 4
  Håll dig till din regim, och satsa på den. En Accutane regim brukar pågå i flera månader. Kom ihåg att ta ditt piller varje dag. Om du måste, ställa in ett dagligt alarm på din mobiltelefon eller ditt sovrum väckarklocka för att påminna dig själv att inte missa en dos.
 1. 1
  • Om du missar ett piller, hoppa att piller och ta din nästa så fort som möjligt. Ta inte två tabletter på en dag för att "kompensera" för det missade dosen.

Tips

 • Eftersom Accutane påverkar det sätt som din olja körtlar funktion, de vanligaste biverkningarna behandlar torrhet, såsom nariga läppar, torr hud och torra ögon. Du kanske vill överväga att köpa en icke-comedogenic (dvs. icke por-blockerande) fuktighetskräm för att lindra symtomen.
  • Det finns många andra potentiella biverkningar till Accutane, inklusive sällsynta, men allvarliga effekter som påverkar din psykiska beteende. Var noga med att tala med din hudläkare om alla Accutane s biverkningar.
 • Observera att män tar Accutane inte ökar risken för att orsaka fosterskador. Isotretinoin inte föra över till spermier.
 • Var noga med att be din hudläkare några frågor som du kan ha om Accutane. Många hudläkare kan erbjuda dig en pamflett eller en broschyr som kan berätta om grunderna i Accutane.
 • Som med de flesta akne produkter, kanske du märker att din akne blir allvarligare under de första veckornas behandling. Detta är normalt.
 • Om du planerar att få gravid, bör du vänta i minst 12 månader efter avslutad din Accutane regim för att säkerställa att isotretinoin är tillräckligt ur ditt system.
 • Accutane täcks de flesta försäkringar, så att du kan få en månatlig dos för ett relativt billigt pris (dvs. generiska priset). Detta kan göra det mer önskvärt än de flesta kosmetiska ingrepp (t.ex. microdermabrasion, laser terapi), som är dyra och inte omfattas av de flesta försäkringar. Den uppenbara avvägning är associerade och vanliga biverkningar av Accutane, själv.
 • I början av behandlingen, kommer din hudläkare förskriva vanligtvis mindre doser Accutane för att övervaka din kropps svar på läkemedlet. Din hudläkare kan öka eller minska dosen under hela din Accutane regim för att säkerställa behandlingens säkerhet.

Varningar

 • Accutane är kraftfull och effektiv, men är benägen att orsaka många biverkningar, allt från torr hud till allvarliga psykiska problem som depression och självmordsbeteende. Om du upplever några ovanliga förändringar i humör eller beteende, sluta ta Accutane och ring din hudläkare omedelbart.
 • Ta inte några vitamintillskott som innehåller vitamin A samtidigt på Accutane. Eftersom isotretinoin är kemiskt liknar vitamin A, tar extra vitamin A-tillskott kan vara dödligt.
 • Undvik att ta del i tunga kontakt sport, som Accutane kan försvaga dina ben under din regim.
 • Inte lämna blod samtidigt på Accutane, eller i minst sex månader efter avslutad din regim. Isotretinoin bär över till dina blodkroppar, vilket kan förorena andra blod.