Wka

Hur kan man förhindra fet hud

Människor som är benägna att fet hud oftast märker problemet på deras ansikten eftersom talgkörtlar som producerar olja, är större och mer koncentrerad där. Andra områden som kan visa tecken på överflödig olja inkluderar bröst, hals och rygg. Även hormoner nivåer, stress och hälsofrågor kan orsaka svängningar i den mängd olja en persons hud producerar, oavsett om du är benägna att fet, torr eller normal hud bestäms av genetik. Eftersom det inte finns något sätt att förhindra genetisk predisposition, kan fet hud inte förhindras. Men det finns saker som du kan göra för att kontrollera oljan.

Steg

Hur kan man förhindra fet hud. Tvätta ansiktet två gånger om dagen för att ta bort överflödig olja så det inte täppa till porerna.
Hur kan man förhindra fet hud. Tvätta ansiktet två gånger om dagen för att ta bort överflödig olja så det inte täppa till porerna.
 1. 1
  Tvätta ansiktet två gånger om dagen för att ta bort överflödig olja så det inte täppa till porerna.
  • Välj en mild ansikte tvål som rengör ditt ansikte väl utan att torka ut huden. Använd inte en återfuktande tvål som tillför oljor eller mjukgörande till ditt ansikte.
  • Använd varmt vatten när du tvättar ansiktet. Varmt vatten kan torka ut eller irritera ditt ansikte.
  • Torka ansiktet noggrant med en mjuk handduk efter tvätt.
  • Håll dig borta från hårda tvålar eller ansiktsigenkänning rengöringsmedel avsedda att torka ut huden. Syftet med att tvätta ansiktet är att fysiskt ta bort olja och döda hudceller från ditt ansikte och porer. Om du väljer en tvål för att torka fet hud, välj den mildaste man kan hitta och bara använda den när det behövs.
 2. 2
  Läs produktens förpackning och ingrediensförteckningen och välj endast vattenbaserade, icke-comedogenic kosmetika om du är benägna att fet hud.
  • Undvik oljebaserade kosmetika, som lägger olja i ansiktet.
  • Tvätta all makeup innan du går till sängs. Makeup stannar i porerna och kommer att täppa dem om det inte är helt bort. Aldrig tillämpa extra makeup utan att först ta bort den gamla.
  • Använd inte kalla krämer eller lotion för makeup borttagning om du har fet hud. Dessa produkter är utformade för att återfukta torr hud och kan lämna en fet hinna på huden, bidrar till tilltäppta porer, olja uppbyggd och akne.
 3. 3
  Titta att se om din kost motsvarar en ökning i oljiga hudproblem. Om så är fallet, justera din kost därefter.
  • Undvik fet, fet mat och uppvärmda fetter som förvärrar fet hud villkor. Ersätt ohälsosamma fetter i din kost med hälsosamma fetter finns i livsmedel som nötter, frön, avokado, och magert fjäderfä och annat kött.
  • Studier tyder på att jod kan förvärra oljiga hudåkommor. Skära ned på eller eliminera fisk och iodized salt, särskilt under utbrott.
  • Ät naturlig mat och färska frukter och grönsaker så mycket som möjligt. Vissa grönsaker är kända för att vara särskilt bra för huden inkluderar gurkor, tomater och gröna bladgrönsaker, bland annat.
 4. 4
  Få massor av fysisk träning, praktik avkoppling eller meditationstekniker, eller hitta andra sätt att hantera stress.
  • Sambandet mellan stress och acne har uppmärksammats av människor i många år. Forskning har visat att kroppen producerar högre nivåer av androgener under tider av hög stress. Detta i sin tur stimulerar talgkörtlarna, hölje dem att öka oljeproduktionen.
  • Fysisk stress på kroppen kan också leda till högre nivåer av androgener orsakar samma kedjereaktion på oljeproduktionen. Människor med en genetisk predisposition för fet hud kan ha ökat symtom under menstruation eller när som lider av allergier, förkylningar och andra villkor.
  • Överflödig olja uppbyggd på huden under hög stress tider ofta orsakar akne utbrott.
 5. 5
  Använd en djuprengöring ansiktsmask som behövs för att ta bort överflödig olja från huden. En mask innehållande renande beståndsdelar, såsom lera, liksom lugnande ingredienser som sheasmör eller honung är det bästa valet för att absorbera olja utan att torka ut huden.
 6. 6
  Behandla acne med over-the-counter akne medicin om dina försök att kontrollera eller förhindra utbrott inte är framgångsrika.
  • Produkter som innehåller bensoylperoxid hjälp när bekämpa akne. Peroxid dödar de bakterier som har byggts upp på huden och bidrar till akne. Studier tyder också det kan skära ner på mängden av döda hudceller som fälls från kroppshår, vilket minskar mängden pore igensättning.
  • Acne krämer som innehåller resorcinol, svavel eller salicylsyra hjälper till att rengöra porerna. Designad för användning efter akne fläckar visas på huden, är dessa mediciner för att hjälpa sår att läka.
  • Följ alla tillverkarens sedvänjor instruktioner när du använder over-the-counter akne produkter.

Tips

 • Drick mycket vatten för att spola och rengöra din kropp och hud.
 • Undvik smink om möjligt. Om du inte kan gå utan smink, undvik att använda det på de feta områden i ansiktet.

Varningar

 • Se en hudläkare om du inte kan styra din fet hud eller om du akne utbrott är konstanta eller svår.