Wka

Hur handskas man med en sociopathic vän

Din "bästa vän" som du har känt i år verkar vara genuint snäll och omtänksam, men i slutet av dagen, de alltid lämnar dig med den besvärliga känslan du hade gjort någon form av fel. Om du upplever detta, kan din vän vara en sociopat. Här är hur man kan bryta upp din vänskap.

Det finns en annan artikel om hur man kan identifiera och hjälpa sociopater.

Steg

Hur handskas man med en sociopathic vän. Konfrontera din vän och se tecken på sociopati.
Hur handskas man med en sociopathic vän. Konfrontera din vän och se tecken på sociopati.
 1. 1
  Vad är en sociopat? Att förstå vad sociopater är som är avgörande för omvärderar din relation. I motsats till vissa föreställningar, sociopater är inte seriemördare per definition. De ser precis som du och jag. Här är några definitioner av sociopathy:
  • Sociopaths är mer benägna att manipulera, patologiska lögnare som får nära med människor i syfte att skada dem.
  • Sociopaths är inte intresserade av vänskap. Vad de vill ha ut av sin "vänskap" med dig är en lojal anhängare. De kanske behandlar dig som en vän för att få tillgång till ditt sällskap, men det är inte uppriktig. Så länge du ger något värde till dem, något de behöver, kommer de hålla dig runt. Men när de tröttnar på dig, kommer du att bli övergiven.
  • Sociopati är ansluten till psykisk sjukdom, vanligen Antisocialt personlighetsstörning (APD) och / eller narcissistisk personlighetsstörning (NPD). Den sociopat känns inte någon skuld eller ånger för vad de har gjort mot andra, inte heller känner medkänsla eller kärlek. Deras vänskap med dig - tillsammans med några yttre aspekter av karisma, charm, omtänksam, eller tillgivenhet - är en del av deras offentliga persona.
 2. 2
  Konfrontera din vän och se tecken på sociopati. Det är alltid svårt för en sociopat döljer sin sanna natur och tenderar att vara mycket listig. Tecken på sociopathy kan blanda med tecken på bara någon som helt enkelt är en dålig vän, eller någon som har lite erfarenhet av social interaktion.
  • Räkna ut exakta ögonblick när du har känt missbrukas. Svepa huvudet runt alla detaljer, och försöka identifiera om det har skett en brist på samvete, skuld, på din väns del. För att hjälpa rensa dina tankar, skriva ner fakta och dina känslor för varje ögonblick då du kände kränkta. Det kan finnas trender eller korrelationer.
  • Konfrontera vän och utvärdera deras reaktion. Var lugn och förklara ditt resonemang i raka fakta. Var ärlig och försök inte att göra saker låter bättre än du faktiskt känner att de är. Sälj inte dig själv kort.
  • Sociopaths kan bli aggressiva när deras integritet ifrågasätts. Hellre än att kämpa fakta om sitt ljugande eller manipulation, kan de angripa personen, eller du, som gör förhöret. De får använda aggression, eller ens charm, för att återta sin förlorade mark.
  • När de konfronteras, kommer sociopat att du tycker synd om dem. När du känner dig ledsen för att ifrågasätta dem, de anser detta en seger i stället för att bry sig om orsakerna till din tvekan.
 3. 3
  Handskas med den initiala förnekande. Din väns sociopathy blir svårt att acceptera. Efter att ha varit vänner så länge, tycktes din vänskap så ärlig och sann. Det är dock viktigt att komma ihåg att denna vänskap i sig är en fars. Här finns saker att tänka på:
  • Din "vän" är egentligen inte en vän. Orden "sociopati" och "vän" är ömsesidigt uteslutande eftersom sociopater inte kan känna positiva känslor såsom omtänksam. De kanske aldrig har varit intresserad av din äkta vänskap, bara din lojalitet och delaktighet.
  • Förstå att du har missbrukat och manipuleras. Även om dina obekväma känslor är små, de är tecken på att allt inte är rätt med din vänskap.
 4. 4
  Släpp din ilska. När du inser att du har blivit utsatt av en sociopat, kanske du känner för att få ännu. Men du ska veta: det sociopat har en livslång erfarenhet av att skruva folk över. Du gör inte. Dina chanser att få ännu är mycket liten och riskabelt. Det är bättre att komma över din ilska.
 5. 5
  Bryt vänskap. Berätta sociopat att lämna dig ensam. Vara påstridig, fast, direkt och konsekvent. Om du inte kan göra dina egna beslut och hålla fast vid dem, kan någon manipulera dig med lätthet.
  • Bryta vänskap kan faktiskt vara lätt. Till sociopat har vänskapen varit praktiskt taget meningslöst. Det var bara speciell för dig. Du måste inse en sociopat inte bryr sig om dig, eller din vänskap. Det har varit något annat än ett spel för honom / henne. Efter att bryta kontakten, kommer du att märka att sociopat omedelbart har glömt dig.
 6. 6
  Informera andra vänner som också blev vän med sociopat. Prata inte illa om din sociopathic vän. Istället lugnt förklara exempel på hans sociopathic beteende. Detta är nödvändigt eftersom negativa tal skulle göra dig mycket impopulär bland dina andra vänner, och driva dem djupare in i armarna på sociopat.

Varningar

 • Försök inte att ändra ditt sociopat vän själv. Låt dem söka professionell hjälp. Du kan inte förändra honom. Sociopathy betraktas som en permanent psykisk sjukdom.