Wka

Hur att motivera en vän som har blues


När du har en vän som är deppig, känner sig "trött" hela tiden och kommer inte att ge sig ut längre, vad ska du göra för att hjälpa? Det kan vara svårt att få dem motiverade och redo att ge sig ut i deras hus för någon verksamhet om de är verkligen nere. Medan vi alla får ut så här ibland, om denna slöhet och tillbakadragna beteende fortsätter under en längre tid, kan du spela en viktig roll som en vän för att hjälpa din vän att övervinna en sådan svacka. Den här artikeln ger några förslag för att hjälpa dig att motivera din vän att hindret några av dessa blues och spendera lite tid att vara aktiv.

Steg

Hur att motivera en vän som har blues. Fråga dem vad som händer.
Hur att motivera en vän som har blues. Fråga dem vad som händer.
 1. 1
  Fråga dem vad som händer. Om du inte redan är medvetna om sina problem (såsom död av en älskad, förlust av ett jobb, etc.), är det viktigt att förstå vad som demotiverande dem först. Om du är medveten, är du redo att ge råd och hjälp som syftar till att framgångsrikt hjälpa dem genom deras nöd.
  • Vissa människor kan vara ovilliga att prata om vad som stör är. Försäkra din vän att oavsett vad det är, kan de berätta när de är redo.
 2. 2
  Fråga din kompis vilken typ av hjälp de kanske vill ha från dig. På så sätt kan du vara till verklig hjälp bör de komma med specifika behov. Det kommer inte alltid att hända, naturligtvis, men det är värt att fråga så att inte verkar köra hårt fram mot sina egna önskemål och ignorerar sina känslor.
 3. 3
  Börja arbeta på att få din kompis aktiv. När du är medveten om de bakomliggande orsakerna och huruvida de har några konkreta behov i åtanke, är det dags att bli "hjälpare motiverande läge". Skriv ner en lista över saker som du vet att de används för att njuta av att göra. Bedöm denna lista mot:
  • Sannolikheten för din väns nuvarande intresse för tidigare verksamhet (till exempel om de älskade motorcykel men en kompis dog medan ute motorcykel tillsammans, får din vän inte vill prova igen för en stund)
  • Kostnad (kanske du kan skrika en vän eller påminna dem om fri aktivitet möjligheter)
  • Tillgänglighet av aktivitet (det är nära, långt borta, praktiskt eller på annat sätt?)
  • Din förmåga att delta (t.ex. gå till evenemanget / aktiviteten med din vän, släppa och plocka upp din kompis, ta andra också, etc.)
  • Behov av regelbunden engagemang (t.ex., gå med i en klubb, idrottslag, etc.) och sannolikheten för att din vän stickning med detta
  • Andra faktorer som du kan tänka på som skulle kunna inkräkta på framgång eller på annat sätt av din hjälpare planen.
 4. 4
  Välj en aktivitet som du tror kommer att fungera som en utgångspunkt steg. Aktiviteten måste vara genomförbart under en kort tid för att börja med, du kan bygga upp till mer aktiva, långa verksamhet som din väns motivation börjar återvända. Välj det som inte kommer att göra din kompis känner sig utmattad, orolig eller rädd för att göra.
 5. 5
  Erbjud dig att spendera lite kvalitetstid med din vän. Det kan vara en filmkväll-in tillsammans, en middag tillsammans på ditt hus, en promenad ner till stranden tillsammans, en shoppingtur, etc. Det är mycket viktigt att du gör dig tillgänglig för din vän så att de kan vara med någon som de litar på och kan lita på.
 6. 6
  Håll bygga upp motiverande aktiviteter. En gång i veckan, två gånger i veckan, tre gånger i veckan, etc. Som du ser din vän blir mer motiverad igen och känna sig trygg och bekväm i att få ut och om, successivt inskränka några av ditt engagemang. Du kan till exempel erbjuda sig att köra dem till deras Pilates klassen men inte att gå in med det längre.
 7. 7
  Håll kontakten. Samt aktiviteter, hålla kontakten via telefon, sms, e-post, och små, korta anteckningar som prisar din väns goda punkter. Låt din vän veta att du bryr dig, att du är tillgänglig när det behövs, och att det alltid finns ljus i slutet av en dålig period i livet. Och oftast, att vänner är det för lång tid.

Tips

 • Ibland kan en vän-i-behov behöver också professionell hjälp. Om du känner att de lider av depression, ångest, fobier, etc., hjälpa dem att få professionell vård och rådgivning. Även om du kan vara stödjande, kommer din vän behöver oberoende hjälp för att ta hand om sådana frågor och även om du är en fullt utbildad psykolog, är det inte en uppgift för dig att göra som en vän! Det kan vara bra att hjälpa dem att se att känslan riktigt lågt under lång tid kan vara fast och inte är något de ska behöva stå ut med. Åtminstone, övertyga din vän att se en läkare om blues kvarstår.

Varningar

 • Var noga med att inte tappa tålamodet eller försöka tvinga din vän i ett annat mönster av beteende genom att säga något i stil med "Get over it". Inte bara detta ljud nedslående att någon som har svårt att hantera blues, men det kan också ha en extra, negativ effekt av att du verkar okänslig och unsupportive, vilket kan leda din vän att sluta lyssna på dig eller kommer till dig för att få hjälp.

En "komma över det uttalandet" kan också vara skadligt för någon som kan lida av något allvarligare, såsom klinisk depression.