Wka

Hur att avgöra varför någon behandlar dig dåligt

Tror någon att betyda för dig, men du är inte helt säker? Tror att de är upp till något eller i hemlighet föraktar dig? Oavsett om det är vänner, en familjemedlem, eller folk du inte ens vet, här är hur man berättar om någon som betyder för dig.

Steg

Hur att avgöra varför någon behandlar dig dåligt. Notera hur de agerar omkring dig.
Hur att avgöra varför någon behandlar dig dåligt. Notera hur de agerar omkring dig.
 1. 1
  Notera hur de agerar omkring dig. Vilka är några av de mer uppenbara tecken på att denna person inte beter sig på ett mycket trevligt sätt och har elak avsikt? Några av de möjliga tecken kan inkludera: om dig till andra, dig och säga sårande saker till dig, bryta eller stjäla dina grejer, förringa dig, ställer dig upp för att hamna i trubbel för något du inte göra eller säga, ringer dig namn, vilket innebär att du inte är så smart / snygg / bra förbindelser / värdefull, etc. som dem, skrämma dig, lämnar ovänliga / ovänliga meddelanden om dig på sociala nätverkssajter, eller bryta löften de svor att de skulle träffas.
 2. 2
  Fundera på hur du känner dig. Vilka känslor eller reaktioner ger sina ord och handlingar upphov till hos dig? Om du har en känsla av att du plockade på oavbrutet, är att saker som sägs i syfte att provocera eller undergräva dig, och att allt personen säger eller gör omkring dig och du känner dig negativ, sårad, eller förnedrade på något sätt, då Det är möjligt att denna person beter sig på ett genomsnittligt sätt.
 3. 3
  Arbeta igenom några möjligheter innan din slutsats. Våra egna känslor berättar bara en del av historien och ibland kan vi få dem väldigt fel eftersom vi inte har förstått saker från den andra personens perspektiv. Således, medan du kan vara övertygad om att de handlingar eller ord av den andra personen är småaktiga i avsikt och utfall, men det är viktigt att arbeta igenom några av de möjliga motiven eller orsakerna bakom deras beteende. Det kan ge dig en bättre uppfattning om vad deras motiv är, ibland människor är oavsiktligt sårande eller har varit tanklös utan målmedvetet vara småaktig. Oavsett handling eller kommentar, det finns alltid en underliggande orsak som är bra att förstå innan du vidtar åtgärder mot personen. Här är några saker att fråga dig själv (och att vara ärlig när du svarar):
  • Kan det vara bara din fantasi? Om du har en dålig dag, kan människor verkar ibland argare och elakare än de skulle på en dag där du var lycklig, det är bara hur din hjärna fungerar, ger dina egna nyanser och känslor till andra.
  • Kunde de ha en på dig? Ibland kan en person kan försöka få din uppmärksamhet genom att vara elak eller förolämpande dig, eller de kan vara pinsamt och använda den för att avleda dig tillfälligt. Inte alla människor gör detta, och om en person är till synes att betyda för dig, betyder det inte att de har en crush på dig och om det är en fruktdryck, kommer du förmodligen få andra vibbar och den genomsnittliga beteende är osannolikt att gå på för länge.
  • Skulle de kunna försöka att lära dig en läxa? Ofta unga människor, eller ännu äldre, tar välmenande råd eller tuff kärlek från vänner och familj som anmärkningar avsedda att skada eller sår. Konstruktiv feedback är inte småaktig dock, och människor som älskar dig bara kunde vara att försöka hjälpa till, så blanda inte ihop de olika synsätten.
  • Kan de vara svartsjuk? Säger de saker att sätta dig ner eller bygga upp sig? Detta skulle kunna vara fallet om de är osäkra, och vad de försöker göra är att göra sig verkar bättre än dig. I detta fall är det mer en redogörelse för vad de tycker om sig själva än vad de tycker om dig, men det kan vara svårt att se att när de konfronteras med den.
  • Skulle du av misstag har förolämpat dem? Utan att veta det, kanske du faktiskt har förolämpat dem först. Detta är särskilt vanligt bland vänner som inte vill störa varandra, de kanske inte vill konfrontera dig om något som du sa eller gjorde, så de tar ut sin passiva ilska på dig genom att menar istället för att öppet prata om sina känslor.
  • Kunde de har problem av sina egna? Folk som är osäkra på hur man ska nå ut till andra kan ta ut sin frustration med ilska - att andra människor mår dåligt verkar vara ett bekvämt sätt att göra dig själv att må bra, men det är alltid på bekostnad av den andra personen. är en stor orsak till att människor ska medelvärdet - någon kan knäppa på dig för ingen annan anledning än att de känner dig stressad och de har förlorat sin förmåga att själva kontrollera sina känslor. Det är viktigt att inse när någon är helt enkelt ventilera sina känslor till skillnad från någon som faktiskt har för avsikt att vara elak mot dig. Återigen, detta är inte så mycket ett uttalande om dig, men handlar om hur de tycker om sig själva.
  • Kan de ogillar just dig? Detta är förmodligen ett resultat av ett antal av de skäl som anges ovan (med personliga frågor, vara svartsjuk på dig, även blanda ihop dig med någon de inte gillar från sitt förflutna, etc.), men i många fall personer som är som betyder att du inte gör det eftersom ni har gjort något för att skada dem.
 4. 4
  Fråga andra. Få av andra, speciellt dina föräldrar och vänner, så att du kan bestämma vad du ska göra härnäst eller för att hjälpa dig att bli tydligare om varför personen beter sig på detta sätt. Aldrig be om råd från vänner som kanske ogillar den person du frågar dem om, det finns en risk i detta fall att de bara ska måla den person i ett negativt ljus, möjligen för att göra att du har en kamp eller fortsätta förvärras interaktioner med denna person. Det bästa folk att ställa är dina föräldrar eller make, en betrodd mentor eller mycket pålitlig vän, eller familj, oftast hittar du någon som är neutral och extern nog från medelvärdet beteende som är i stånd att hjälpa dig.
 5. 5
  Konfrontera personen om du känner till dem. Det är viktigt att du har slutfört stegen ovan om att notera konkreta bevis av medelvärdet beteende, med tanke på din egen, och arbetar genom de möjligheter innan konfrontera en person. Hävdade att någon vara elak bär en mycket känslomässig tyngd och om du inte har fått dina fakta sorteras, och du anklagar i stället uttrycka dig själv (med hjälp av "I uttalanden"), så kan du få dem att känna sig arg eller dum, ger upphov till försvarsreaktion i stället för en konstruktiv konversation. Var säker på att du inte inbillar det och de inte har en enkel engångsföreteelse avluftning session, det är bättre att inte slå den ökända fjäder i ett berg. Uttryck för den personen hur du känner det småaktiga beteende du har sett och låt dem veta att du är öppen för att diskutera alla relevanta frågor med dem, om de vill, och att du är särskilt angelägen om att rensa luften bör du har sagt eller gjort något för att rubba dem.
  • Håll dig lugn och inte kräva en ursäkt eller recitera vad de sagt ord för ord, bara be att de bli mer uppmärksam på dina känslor.
  • Om personen inte har ett svar, ge dem tid att komma tillbaka till dig senare - bollen är på deras planhalva nu och de kan antingen fortsätta att medelvärdet eller sluta.
  • Om de fortsätter, vet du att du har berättat för dem hur mycket det skadar dig. Du har bekräftat att de gör detta med flit nu, och du kan överväga att ta andra åtgärder.
  • Om denna person inte är väl känd för dig, överväga att ha någon annan komma med dig, till exempel en vän, förälder eller annan betrodd person.
 6. 6
  Undvik kontakt med personen om den genomsnittliga beteendet fortsätter. När du har provat att reda ut saker, det finns inte mycket mer du kan göra för att påverka dem att ändra sig om de väljer att hålla som betyder. Det innebär troligen att de antingen faktiskt hatar dig (som återigen är vanligtvis inte med dig att göra - oftast är det att göra med dem) eller att de känner att de inte kan förlora ansiktet genom att ändra sin attityd och fortsätta oavsett fakta innan dem (igen, det är inte om dig, utan om deras egna). Men - och detta är den viktigaste delen - du behöver inte stå ut med någon som försöker få dig att må dåligt bort dig från deras sfär och inte lyssna på deras glåpord, hatiska attityd, eller snålhet.. Be dina vänner att sluta upprepa något av det tillbaka till dig och föreslå att de också avlägsna sig. Bara låta folk veta att du inte kommer att tolerera det längre och göra ett rent snitt. Även den elakaste person blir uttråkad när deras mål slutar svara och de kommer att leta efter någon annan att krångel.
 7. 7
  Flytta på. Genom detta skede har om lagning staket inte fungerat trots att du försökt och du har lagt upp en bra defensiv strategi för att undvika dem, sedan överväga agerar som om denna person är inte en del av ditt liv. Men det är troligt att det kommer att finnas kvarvarande känslor i dig om varför det ens hände och hur det har lämnat dig känsla. Kom ihåg att det finns ingen mening med bostad i det förflutna, du gjorde allt du kunde för att förena med den personen och att stoppa dem att betyda för dig. Gå vidare med ditt liv och verksamhet, omge dig med människor som inte betyder för dig, och fokusera på det som är viktigt för dig. Genom att visa att snålhet inte har löst upp dig eller bortskämda dina andra relationer, trivs du medan den genomsnittliga personen får leva med sin snålhet.
  • Om det genomsnittliga beteendet fortsätter eller eskalerar, säger någon som kan göra en positiv skillnad - om det är skolan, berättar en lärare, en familjemedlem eller en vuxen omedelbart. Om det är på jobbet, berättar mänskliga resurser, en betrodd chef, eller ens betrodda medarbetare. Du måste se till din egen säkerhet från repressalier i fall där det framgår att personen i fråga kan ha utvecklat en vendetta mot dig.
  • Om den genomsnittliga beteendet fortsätter i hemmiljö, du är i en svårare position. Om det är syskon, be dina föräldrar att ingripa och sätta fasta regler och begränsningar för beteendet hela hushållet. Om det är en förälder, prata med din andra föräldern först. Om båda föräldrarna är defensiva och vägrar att hjälpa dig, be om hjälp utanför hemmet, till exempel nära familjen inte bor med dig, har du lagt en kyrka eller skolkurator, en betrodd vuxen mentor, etc. inte upp med något som äventyrar dig känslomässigt eller fysiskt.

Tips

 • Även om det är alltid bra att försöka ta reda på varför just någon som betyder för dig, att du ofta kan aldrig veta, men kanske du har en magkänsla om någon är elak mot dig och du behöver inte stå för det. Stick upp för dig själv om det är avsett att skada dig.
 • Aldrig försöka vara elak tillbaka, denna ruiner relationer, eskalerar argument och kan leda till farligt beteende. Det finns ingen mening med framåtböjd till deras nivå eftersom detta blir en lose-lose situation.

Varningar

 • Folk äta upp men att de inte använder den för att hjälpa dig - ha detta i åtanke och inte sprider något.