Wka

Hur man väljer en hårfärg

Att välja rätt hårfärg kan verka som en omöjlig uppgift för många konsumenter. Det är en svindlande mängd nyanser som finns på marknaden idag, allt från naturliga röd, brun, blond och svarta nyanser för ljusa eller neon färger, vilket kan göra valet förvirrande om du inte vet hur man väljer en hårfärg som passar just din look. Genom att lära känna din personliga färgpalett och hur de olika produkterna fungerar, kan du ha möjlighet att välja en hårfärg som kommer att göra dig gnistra.

Steg

Hur man väljer en hårfärg. Bestäm vad du behöver hårfärg att göra för ditt hår.
Hur man väljer en hårfärg. Bestäm vad du behöver hårfärg att göra för ditt hår.
 1. 1
  Bestäm vad du behöver hårfärg att göra för ditt hår. Om du färga håret för att täcka grått, måste du använda en produkt som är avsedd att tränga envisa gråa axlar. Om du letar efter för att framhäva din befintliga färg, måste du välja en produkt som har flera toner för att uppnå effekten. Om du funderar på att helt ändra basfärgen, måste du först bestämma vilken färg som fungerar bäst för din hudton för att begränsa potentiella alternativ.
 2. 2
  Identifiera vad din "färgpalett" är. Räkna ut om din hud är varm eller kall tonas. Du är en varm ton om din hud är blek färgat med persika undertoner eller brun med rosa eller karamell undertoner. Du anses vara en kall ton om din hud är blek med rosa undertoner, oliv färgad, eller mycket mörkt brun.
 3. 3
  Bestäm hur länge du vill att din nya färgen att hålla. Det finns tillfälliga färger, semipermanent alternativ och permanenta färger.
  • Tillfälliga färger sist igenom bara några schampon. Semipermanent färger ger dig färg för ett par månader eller längre beroende på ditt hår tvätt rutin. Permanenta färger kommer färga håret i skuggan av ditt val tills du antingen klippa bort det eller färga det igen.
 4. 4
  Tänk vilken typ av färg du vill använda. Henna färgämnen är organiska produkter tillverkade av naturliga ämnen, men i allmänhet är mer begränsade i val av färg. Kemiska sköljningar är human-made men erbjuder den bredaste utbud av färgalternativ.
 5. 5
  Välj en färg som passar din hudton. Varma toner bör leta efter djupare brunt, blondiner, eller röda med sökord i titeln som guld eller gyllene och höjdpunkter rödaktig färg. Cool hudtoner bör välja för medelstora bruna, blondiner, eller röda med nyckelord såsom medium eller aska med honung eller guldfärgade höjdpunkter.
 6. 6
  Använd ett program eller webbplats för att förhandsgranska din nya hårfärg. Dessa program ger dig möjlighet att ladda upp ditt foto för att prova på hårfärger nästan innan till färgen. Om inte har tillgång till Internet eller inte hittar ett program, konsultera salonger i ditt område eftersom många kan erbjuda denna virtuella tjänsten före färgning.

Tips

 • Om du har problem med att identifiera huruvida du är en kall eller varm hudton, kolla venerna i din underarm. Blå ådror menar generellt att du är en kall ton, medan grönare-färgade ådror visar att du är en varm hudton.
 • Läs tillverkarens anvisningar noga om du tänker ändra din färg dramatiskt. Att gå från mycket ljusblond till svart, eller från svart till en betydligt ljusare nyans, kan ta flera applikationer. Resultaten kan variera med märke och färg, så konsultera anvisningarna noga eller en professionell stylist innan till stora förändringar.
 • För ökad bekvämlighet, många hårfärg produkter ut en färg nivå på förpackningen, vilket kan hjälpa dig att avgöra hur mörk eller ljus skugga kommer att vara på ditt hår. En är mörkaste svart, och 12 kommer att vara platina blond.

Varningar

 • Överväg undvika färgämnen användningsområden hår om du är gravid, speciellt i första trimestern. De kemikalier som används kan vara giftiga för outvecklade foster, och medan studier är ofullständiga, har vissa studier visat att dö håret i något skede av graviditeten kan vara osäkra.
 • Se upp för hårfärgningsmedel som har blå, grön eller lila undertoner, såsom "aska." Om du blandar dem med hår som är anses vara en varm ton, kan din hårfärg grönt.
 • Undvika att bada i minst en vecka efter att färga håret. Kemikalier som finns i klorerat vatten och i naturliga vattenkällor är hårda på nyligen färgat hår, och du kan skada färgen genom att simma.