Wka

Hur man avböja en inbjudan till middag eller annan social händelse

Har du någonsin blivit inbjuden till en middag som du inte vill delta? Eller kanske en vän bjuder in dig till en social funktion som du hellre skulle undvika? Om du har upplevt någon av dessa sociala situationer, kanske du vet hur svårt det är att avböja erbjudandet. Acceptera en inbjudan är ett bra sätt att komma ur din komfortzon och utveckla relationer, men ibland vrida ner erbjudandet är den enda realistiska lösningen för dem med ett pressat schema eller personliga skäl.

Steg

Hur man avböja en inbjudan till middag eller annan social händelse. Förstå varför du var inbjudna.
Hur man avböja en inbjudan till middag eller annan social händelse. Förstå varför du var inbjudna.
 1. 1
  Förstå varför du var inbjudna. Är din vän bjuder in dig? Arbetar du i ett litet företag, och din chef bjuder in dig till middag? Förväntas du delta i denna inbjudan? Vad skulle konsekvenserna bli om du inte deltog?
 2. 2
  Väg betydelsen av denna inbjudan. Det finns många sociala skyldigheter som vi står inför under hela livet, vissa viktigare än andra. En social händelse som normalt inträffar en gång i livet, såsom en "mognadsfas" part eller någons bröllop, bör ha större betydelse än en kväll på bio. Hur denna inbjudan takt jämfört med dina befintliga skyldigheter och prioriteringar?
 3. 3
  Tack personen. Någon tar sin tid att bjuda in dig till en viss händelse de tycker är värt besväret. Tacka den person för deras övervägande.
 4. 4
  Skapa en fördröjning om det behövs. Om du konfronteras personligen med en verbal inbjudan, svara med en begäran om att kontrollera ditt schema. Detta kan meddelas inom en fråga, som i "du något emot om jag kolla mitt schema och komma tillbaka till dig?", Eller ett uttalande, "jag måste verkligen kolla mitt schema innan jag engagera sig i någonting".
 5. 5
  Var ärlig. Till viss del, sanningsenligt ge personen ett ja eller nej svar. Ibland ett direkt svar önskas, speciellt om inbjudan är en social händelse med en OSA. Många inbjudningar kommer att ha en form på kortet för att välja antingen ja eller nej. I denna situation är det inte nödvändigt att ge ett utarbetat svar. Om du är oförmögen eller ovillig att delta, bara markera "nej" och tackar avsändaren för hans eller hennes inbjudan.
 6. 6
  Följ upp med en positiv slutsats. Om tillämpligt, låta personen veta att du är intresserad av att acceptera social händelse vid en annan tidpunkt eller under olika omständigheter. Visar intresse mjukar förkastandet av ett erbjudande.
 7. 7
  Acceptera den första inbjudan eller inte acceptera någon om du fick mer än en för en viss natt som skulle överlappa eller konflikt.
 8. 8
  Gör en ursäkt. Om det går riktigt illa, bara säga, "Jag är verkligen ledsen, men," och säga något realistiskt och viktigt och om de säger ok, sedan bara inte svara på alla samtal på gång och bo borta.

Tips

 • Inbjudningar ges för en rad olika skäl, men många är positiva. Vare ges till en vän, familjemedlem, arbetskamrat eller bekant, är det mest troligt givet eftersom personen bryr sig om dig. Kom ihåg detta när du avböjer inbjudan.
 • Du ska aldrig komma till en fest och klaga på grund av en annan gäst där (ex-flickvän, gammal kollega, eller någon som du vanligtvis inte gillar). Vara en nådig gäst, njut av din värd sällskap, göra rundor och lämna tidigt, men var inte den första att göra så. Sociala händelser är firandet och du bör förstå gästlistan inte skapades runt din svarta bok.
 • Om du får flera inbjudningar för samma natten, bör du alltid acceptera det första du fått. Om du inte accepterar de andra inbjudningar som du kan låta dem veta att du har ett tidigare åtagande. Aldrig avböja en inbjudan till en part att närvara vid en annan som du var inbjuden till senare. Du kommer att se ut som om du väntade på bättre erbjudande.
 • Om du är verkligen inte intresserad av en social händelse, eftersom det inte är din kopp te, berätta för dem. Oavsett vart fall popularitet, bör ingen förvänta sig att människor har samma glädjeämnen i livet.
 • Om du väljer att acceptera flera inbjudningar för en natt du ska bo på den första händelsen längst.

Varningar

 • Var inte oförskämd eller menar när du säger nej till en inbjudan.
 • Om du har avböjt en inbjudan till en fest bör du förstå att andra vänner kanske har accepterat inbjudan. Det är i mycket dålig smak för dig att sitta på en bar eller annan part och text eller ring dina vänner på festen du valde att inte delta.
 • Om du har accepterat en inbjudan, har du gjort ett åtagande att delta. De enda godtagbara ursäkter för en efterföljande nedgång är allvarlig sjukdom eller annan situation av samma storleksordning. Att säga att du är för trött är inte en godtagbar ursäkt.
 • Inte upprepade avvisa inbjudningar från samma individ eller grupp. Det kan skapa en socialt stigma om dig som individ. Om du har ett intresse för någon av inbjudningar, acceptera minst en gång eller uttrycka din önskan att göra det. Om inte, är det bättre att ange ditt ointresse i förväg.