Wka

Hur du skyddar dig i solen

Överdriven solexponering kan orsaka solbränna, hudskador, hudcancer (den vanligaste formen av cancer), grå starr, ojämn pigmentering av hud och värmeslag. Vidta rätt åtgärder för att undvika dessa faror och njuta av solen på ett säkert sätt.

Steg

Hur du skyddar dig i solen. Gör din egen forskning om solskyddsmedel.
Hur du skyddar dig i solen. Gör din egen forskning om solskyddsmedel.

Välja solskyddsmedel

 1. 1
  Gör din egen forskning om solskyddsmedel. Växande oro för vissa tillsatser som används i solskyddsmedel som oxibenson och vitamin A, samt effektiviteten i vissa solkrämer har intensifierats under de senaste åren. Det rekommenderas att du gör några online forskning för att tillfredsställa dina egna frågor innan de köper en solkräm, snarare än att bara köpa det första solskyddsmedel du hittar eller en som "luktar gott". Att veta vad som finns i din solkräm och hur det kan påverka din hälsa och om den gör det jobb som den påstår sig göra är nyckeln till att hålla säker.
 2. 2
  Välj ett lämpligt solskyddsmedel. Kontrollera SPF nivån på din solkräm. SPF, eller "solskyddsfaktor" nummer, tvärtemot vad många tror, ​​betyder inte hur stark SPF är. Det talar om hur lång tid det kommer att hålla dig skyddad - teoretiskt. Till exempel beräknas det genom hur många minuter det normalt skulle ta för din hud att bränna multipliceras med antalet som talar om hur länge den ska pågå. Om du bränner lätt fast, bör du återanvända ofta, säger varannan timme, eller oftare. Så, om du brinna i 10 minuter av solexponering utan skydd, kommer SPF 30 hålla dig skyddad för 300 minuter (i teorin!). Dessutom, inte faller för en falsk känsla av trygghet att bära solskyddsmedel (oavsett hur högt dess SPF) tillåter dig att stanna utomhus utan att ta andra försiktighetsåtgärder, såsom användning av lämplig klädsel, hålla till skuggan och vistas i solen under varmaste tiden på dagen. Solskyddsmedel är bara en faktor i din övergripande strategi för att skydda dig i solen.
  • Tänk på att SPF är inte kumulativa. Tillämpa en SPF 15 solskyddsmedel och annan SPF 20 solskyddsmedel kan ge dig något bättre täckning, men det behöver inte lägga till upp till SPF 35.
  • 30 + är lämplig för stranden och poolen användning. Det rekommenderas inte att använda högre SPF formler eftersom de ger en falsk känsla av trygghet i solen och en högre dos av kemikalier på din hud.
  • Ordet "sunblock" är en felaktig benämning. Solskyddsmedel bromsar effekterna av solen på huden genom att absorbera, reflektera och sprida UV-strålar, men det gör inte "kvarter" (eller slutar) dem.
 3. 3
  Leta efter både UVA-och UVB-täckning. Detta innebär att solskyddsmedel blockerar båda typerna av skadligt ultraviolett ljus. Gör din forskning om varumärket men, ett antal amerikanska märken, till exempel, inte har tillräcklig UVA täckning jämfört med europeiska märken.
 4. 4
  Var försiktig med vad som finns i din solkräm. Vissa kemikalier är allergener, potentiella hormonstörande hormon eller helt enkelt onödigt. Här är några viktiga sådana att titta på:
  • Leta efter en PABA-fri solskyddsmedel. Para-aminobensoesyra eller PABA, användes i solskyddsmedel under en lång tid, men det kan färga kläder och orsaka en allergisk reaktion hos vissa personer.
  • Undvik solskyddsmedel som innehåller vitamin A (retinylpalmitat). FDA har varnat för att detta kan göra din hud fotocancerogena, nämligen, är huden täckt av det större risk för att vrida cancerceller när de utsätts för solljus.
  • Undvik solskyddsmedel med tillsatt insektsmedel. Välj ett solskyddsmedel eftersom det skyddar dig från solen, välja en annan produkt för insekt repellerande.
 5. 5
  Välj en vattenfast solskyddsmedel, om du ska vara eller svettas mycket. Inget solskyddsmedel är verkligen vattentät, så du bör återigen tillämpa solskyddsmedel ofta, enligt paketets anvisningar.
 6. 6
  Välj ett solskyddsmedel format som passar dig. Om du ogillar bär solskydd så mycket att du inte bära den, kommer den inte göra dig något gott. Bära solskyddsmedel behöver inte vara obehagligt, så prova olika solskyddsmedel märken och stilar för att hitta en (s) som är bäst lämpade för dig. Det finns ett brett utbud av solskyddsmedel format är tillgängliga och det kan vara en utmaning att veta vad som fungerar bäst. En del av detta kommer att bli trial and error, men det noteras att experterna anser krämen formatet vara det mest användbara. Några saker att tänka på är:
  • Vissa dagliga solkrämer är inte så sliskig eller illaluktande som några av de tunga utomhus sport formuleringar.
  • Vissa solskyddsmedel kommer i spray-on, roll-on, pulver och format stick. Du kanske vill undvika solskyddsmedel som sprayas på eller kommer i pulverform, för att undvika risken för inandning av kemiska innehållet.
  • Vissa solskyddsmedel kommer med inbyggd insektsmedel. Som nämnts tidigare, det är rekommenderat att undvika dessa.
  • Vissa solskyddsmedel även tillfälligt förvandla din hud en annan färg!
  • Lukt är ingen indikator på effektivitet eller säkerhet solskyddsmedel.
  • För dem som bär fuktkräm, många dagliga moisturizers innehåller solskydd. Detta är dock minimalt skydd och borde inte bli lättnad på om du planerar att spendera mycket tid utomhus.
 7. 7
  Var särskilt försiktig med solskyddsmedel som valts för barn och personer med känslig hud. Zink och titan solskyddsmedel anses säkraste och minst benägna att orsaka en allergisk reaktion hos barn och personer med känslig hud.
  • I allmänhet är solskyddsmedel olämpligt för barn under 6 månaders ålder. Läs etiketten för fler råd.
  • någon solkräm på barn. Barns hud är känsligare och riskerar att reagera på solkräm. Du har också rätt att använda din egen solkräm istället solskydd som tillhandahålls av ett daghem eller skola.

Tillämpa solskyddsmedel

 1. 1
  Applicera solskydd generöst. Om du använder en kräm, är mängden solskyddsmedel bör du använda om storleken på en vanlig golf-boll, eller 1 ounce.
  • Använd mer än du tror du behöver. De flesta människor använder inte tillräckligt med solkräm, stannar på någonstans mellan en fjärdedel och hälften av kvantiteten för att testa solskyddsmedel.
 2. 2
  Börja i förväg. Helst börja tillämpa solskyddsmedel minst en halvtimme innan du går ut. Det tar ca 20 minuter för solskyddsmedel för att bli effektiv när den har tillämpats.
 3. 3
  Var noggrann. Sätt solskydd på de mest utsatta områdena i din kropp - hela ansiktet och pannan, speciellt näsan och tips av öronen, nacken, ryggen på knän och armar. Se till att täcka all hud som ska exponeras. Glöm inte toppar fötterna, om du bär sandaler - solbrända fötter kan vara väldigt öm!
  • Gör inte bara fett på den. Sätt lite på och gnugga den i. Då gör det igen och igen, tills du har en djup, genomträngande lager solkräm. Gör det rätt och du kommer inte att märka det alls och det kommer verkligen skyddas.
  • Har en vän hjälp med svåra att nå platser som ryggar och axlar.
 4. 4
  Håll din solkräm relativt färska. Utgånget solskyddsmedel kan inte vara lika effektivt som nyligen köpt solkräm, men i allmänhet, är något solskyddsmedel bättre än ingen solkräm. Om det finns inget utgångsdatum, prova det och se om det fortfarande fungerar, eller ersätta något äldre än cirka tre år.

Kläder barriärer

 1. 1
  Täck upp. Ljus lager av kläder fungerar bäst, i ljusa färger som reflekterar värme, snarare än mörka, som absorberar den. Försök med ett skal eller linne, och sedan bära en ljus läger skjorta öppen över det. Naturliga fibrer som bomull är kallast.
  • Bär ljusa, löst sittande kläder. Det kommer att hålla dig svalare och hjälpa till att förhindra solbränna genom att reflektera solljuset. Vara medveten om, men kanske att kläder inte blockera solljuset helt. I själva verket kan en vanlig t-shirt är endast motsvarar SPF 5. Leta efter kläder designade för att blockera solen, även upp till SPF 50, om du tillbringar mycket tid utomhus.
  • En hel del kläder, speciellt den från friluftsliv butiker, kommer att bära en etikett som anger UV skyddsnivån för kläder. Använd detta som en guide för att välja dina lager av kläder.
 2. 2
  Bär rätt hatt. Välj en hatt med minst en 3-tums (8 cm) brätte runt. En hatt kommer också att hjälpa till att hålla dig sval.
  • Baseball caps lämnar öron och nacke utsätts, så de är inte det bästa valet för solskydd.
  • En hatt kommer också att bidra till att skydda dina ögon från bländning.
 3. 3
  Bär solglasögon. Välj solglasögon som blockerar UV-ljus och linda runt för att blockera ljus från sidan, alltför. Om du är osäker på om dina gamla solglasögon adekvat blockera UV, be en optiker för att kontrollera dem. Långvarig exponering för UV-ljus kan leda till grå starr. Använd solglasögon i samverkan med en hatt.

Bo hydrerad

 1. 1
  Stanna hydratiserade. Vatten är det bästa valet för att hålla släckt under varma och heta dagar (och kalla dagar också!). Om du kommer att träna tungt, kan en sportdryck hjälpa att ersätta elektrolyter.
  • Drick i proportion till hur mycket du svettas, men kom ihåg att för mycket för snabbt kan skada dig.
  • Det är bäst att ta täta, måttliga portioner.
  • Var medveten om att för mycket socker, som finns i läsk, kan underminera fördelarna med vätskan. Alkohol kan torka dig direkt.

Att hålla sig borta från solen under den hetaste delen av dagen

 1. 1
  Håll dig borta från solen. Detta är särskilt viktigt från 10:00 till 04:00, UV är som högst runt mitt på dagen, när solen står rakt ovanför huvudet.
  • Gör det mesta av skuggan. Att hitta en plats i skuggan,
  • Skapa din egen skugga. Samt med en hatt, bär ett paraply eller parasoll och använda den för att hålla bort solen är ett mycket bra sätt att hålla dig säker.
 2. 2
  Schema utomhusaktiviteter att undvika de tider när solen är som starkast. Att göra detta kan hjälpa till att minimera exponeringen. Om möjligt, ordna din dagens schema att spendera tid utomhus när solen ligger lägre på himlen - tidiga morgnar och sena eftermiddagar.
  • Förvaras svalt. Om du har ett fysiskt krävande arbete att utföra utanför, försök att göra det på morgonen eller kvällen, inte värmen i middagstid.
  • Välj en skuggig plats att sitta.
  • Smutta på en kall drink.
  • Ta en.
  • När man går spädbarn och barn utomhus, väljer de coolaste delarna av dagen. Använd en skugga baldakin över en bebis barnvagn och se till att barnen är tillräckligt täckta med kläder, hattar, solglasögon och solkräm när du är ute i värmen på dagen.
 3. 3
  Begränsa din totala tid i solen. Kavla upp bilfönster och köra luftkonditioneringen snarare än dinglande armen ut genom fönstret. Glasblock UV-ljus någorlunda väl.

Tips

 • Använd 5-S mnemonic att minnas sunsäkerhet:
  1. Kliv in i skuggan.

Varningar

 • Det är möjligt att bli solbrända på en molnig dag, och det är möjligt att molnen kommer att klara upp under dagen. Ta och använd solskydd även om det är kallt och molnigt när du lämnar.
 • När skidor eller snowboard, är det vanligt att få en solbränna i ansiktet. Om du planerar att ha lite kul på bergen, i varje säsong, sätta på din solkräm!
 • Solskyddsmedel är inte en fullständig lösning i sig, och inte heller en licens att spendera obegränsat med tid utomhus.
 • Det är möjligt att bli bränd genom kläder. Kläder har typiskt mellan en 3-10 SPF. Våt kläder har ännu mindre. För att vara säker, tillämpa solskyddsmedel under kläderna. Men ifyllning under kläderna eller under baddräkter kan vara betungande, ett enklare alternativ kan vara att tvätta kläder med en skyddande produkt, såsom Rit Sun Guard, vilket kan ge en UPF (Ultra-Violet Protection) av 30 till kläder och varar i 20 tvättar.
 • Om möjligt bör du köpa en solkräm som är fri från parabener. Används som konserveringsmedel för produkter med lång hållbarhet, har parabener varit kopplade till bröstcancer och kan orsaka hud allergier eller rosacea hos känsliga personer. Det finns också vissa tecken på hudens åldrande och DNA-skador från parabener på hud som utsätts för solen. Dock anser kosmetikaindustrin parabener vara en säker tillägg och fler studier återstår att göra.
 • Solskyddsmedel kan starkt irritera ögonen. Applicera inte solskyddsmedel för nära ögonen. Om kontakt uppstår, skölj omedelbart solkräm ur ögonen noggrant med vatten.
 • Om du upplever rinnande ögon, rodnad hud och andra hud-eller kroppsliga reaktioner vid tillämpning solskyddsmedel, kan du lida av en allergisk reaktion. Byt till en känsligare solkräm eller tala med din läkare.

Saker du behöver

 • Lämpliga solskyddsmedel
 • KLÄDER
 • Shade
 • Vätskesystem metoder (bära en vattenflaska med dig)
 • Solglasögon
 • Paraply för solskydd