Wka

Hur bli av inåtväxta tånaglar

En inåtväxta tå spik kan vara smärtsamma och obehagliga. Här är en metod som gör att din tånagel att sluta växa in i huden, tillsammans med några allmänna tips. Det kan även hindra dig från att få operera bort inåtväxta tånagel!

Steg

Hur bli av inåtväxta tånaglar. Blötlägg din fot i en blandning av hett (eller så varmt som du kan stå ut med det) vatten och Epsom salt.
Hur bli av inåtväxta tånaglar. Blötlägg din fot i en blandning av hett (eller så varmt som du kan stå ut med det) vatten och Epsom salt.

Del ett: bomullstuss metod

 1. 1
  Blötlägg din fot i en blandning av hett (eller så varmt som du kan stå ut med det) vatten och Epsom salt. Gör detta för 15 till 30 minuter vid minst två gånger dagligen. Målet här är tvåfaldigt: att mjuka tånagel och förhindra inåtväxande nageln från att bli smittade.
 2. 2
  Samla dina verktyg. Få en bomull runt eller en bomullstuss redo, en pincett tillsammans med något spetsiga (som ett verktyg som hjälper dig att ta bort nagelbanden, till exempel).
 3. 3
  Trimma din tånagel, tar extra försiktig runt inåtväxta sektionen. Kontrollera din tånagel skärs helt rak utan några vassa delar nära kanterna. Tånaglar som är avrundade har en ökad sannolikhet att växa in i huden och orsaka inåtväxta naglar.
 4. 4
  Håll din tånagel något förhöjd. Att sätta en liten bit bomull mellan din tånagel och huden bör hålla inåtväxta tånagel från att komma tillbaka.
  • Från antingen bomull runt eller bomullstuss, ta bort en liten bit av bomull med pincett.
  • Håll lite bomull i pincetten vid hörnet av tånagel som inåtväxta.
  • Använd något spetsiga för att driva bomullen under din tånagel i hörnet. Tryck inte för hårt eller kommer du att skada dig själv! Den bit bomull bör utgöra en liten boll under din tånagel i hörnet. Det behöver inte vara så stor att den sticker ut från toppen av din tånagel, men se till att det är inte för liten heller.
  • Kolla en gång om dagen för att se till att det är fortfarande på plats, och byt ut den om det faller ut. Bomullen kommer att stanna kvar på egen hand om den placeras rätt.
 5. 5
  Stoppa infektion. Applicera infektion-förhindrande salva till platsen och hålla det bandage. Neosporin fungerar bra för dessa ändamål.
 6. 6
  Ge din tå lite luft! Bär inte strumpor eller skor när du är hemma.
 7. 7
  Återkom. Om du håller bomullen på plats och behandla fötterna väl, bör din inåtväxta tånagel växer ut igen inom ett par veckor.
  • Byt bomull varje dag för att hålla tån från att bli smittade. Om tånagel är smärtsamt, ersätta bomullen varannan dag, kontrollerar dagligen för infektion.

Del två: allmänna tips för att förhindra inåtväxande tånaglar

 1. 1
  Håll tånaglar på måttlig längd och trimma dem rakt över. Naglar som är rundade har en högre chans att växa in i huden runt tårna, skapar problem.
  • Använd tånagel Clippers eller nagelsaxar till trim tår. Vanliga nagelklippare är tillräckligt små för att de tenderar att lämna vassa kanter nära hörnet av tånagel.
  • Optimalt, försök att klippa dina tånaglar en gång var 2-3 veckor. Om inte dina tånaglar växer extremt snabbt, skära dina tånaglar ofta inte kommer att ge dem en god chans att bli inåtväxande.
 2. 2
  Undvik att få fotvård medan din inåtväxta tånagel är fortfarande stör dig. Pedikyr kan förvärra huden under nageln, pedikyr instrument kan vara mindre än sanitära, försämring eller orsaka en infektion.
 3. 3
  Se till att dina skor är rätt storlek. Skor som är för små och tryck på dina tånaglar kan lätt få dem att bli inåtväxande. Satsa på rymligare, större skor i stället för mindre, mysigare och kära.
  • Försök att bära öppen tå skor för att undvika press på din tå. Eftersom din tå bör också omfattas, använda bandage eller strumpor med sandaler. Även om detta är omodernt, är det bättre än att få operation.
 4. 4
  Var på jakt om du regelbundet få inåtväxande tånaglar. Om du får en inåtväxta tånagel en gång, du kommer sannolikt att få det igen, så vidta åtgärder för att förhindra det från att hända.
 5. 5
  Ansök antibiotisk kräm för fötterna två gånger om dagen. När du får ut ur duschen på morgonen och en gång innan du går till sängs, tillämpa antibiotisk kräm till hela foten, inte bara din tå. Antibiotisk kräm hjälper till att minska risken för infektion, vilket kan leda till komplikationer och ökad smärta.

Del tre: overifierade huskurer

 1. 1
  Blötlägg din fot i ett varmt vatten som har behandlats med en povidon-jodlösning. Placera en eller två kapsyler av povidon-jod i varma blötläggning vatten istället för Epsom salter. Povidon-jod är ett antimikrobiellt som bekämpar infektion och svamp, bilda ett skikt av skyddet tills lösningen tvättas bort.
 2. 2
  Slå in tån med en citronskiva och bandage tån natten. Knyt en tunn citronskiva på tå med gasväv och lämna över natten. Syran i citron hjälper till att bekämpa infektioner natten.
 3. 3
  Använd oljor för att mjuka upp huden runt tånagel. Oljor appliceras på tånaglar kan hjälpa återfuktar och mjukar upp huden, minskar trycket på tånagel när du måste bära skor. Prova följande oljor för snabb lindring:
  • Tea tree oil: detta eterisk olja är både en antibakteriell och anti-svamp medel som luktar bra.
  • Babyolja: en annan stor doftande mineralolja, behöver detta inte de antimikrobiella egenskaper tea tree olja, men fungerar bra för att mjuka upp huden.
 4. 4
  Prova en blöt av kaliumpermanganat. Kaliumpermanganat suger är vanliga hem behandlingar för fotsvamp. För 2 till 3 veckor, plats 0,04% kaliumpermanganat i vatten och låt dina fötter blöt i 15 till 20 minuter, en gång om dagen. Dina fötter blir lätt brun, men den permanganat är ett naturligt desinfektionsmedel och kommer att hålla dina tår och naglar exceptionellt ren.
 5. 5
  Minska trycket och öka dränering med ett plåster. Fäst ett band-stöd till botten av din tå och dra huden bort från den plats där spiken skär in i nailbed. Tricket är att flytta hud från den felande spiken med hjälp av ett plåster. Detta kan minska trycket i området, och om det görs på rätt sätt, främja dränering och torkning.

Tips

 • Försök att avstå från att måla dina tånaglar medan de inåtväxande. Onödiga kemikalier nära platsen kan orsaka infektion.
 • Bara pressa pus ut sedan få en våtservett och torka något mer puss bort. Lämna det med open air, inte sätta ett plåster eller bandaid på som det kommer att ta längre tid att läka.
 • Trimning delen av spiken luckan genom huden känns bra för en stund, men bara gör processen längre.
 • Låt det inte bli smittad. Om det blir infekterad besöka en läkare omedelbart.
 • Bär inte färgade strumpor, när dina fötter svettas färgämnet körningar och de starka kemikalier kommer att ge dig större risk att få en infektion. Också alltid bära fräscha rena strumpor!
 • Ta inte bort nagelbanden från dina tånaglar eftersom det irriterar dem och gör dem mer benägna att bli inåtväxande.
 • Du bör hålla fötterna täckta för att förhindra infektion. Bära strumpor!

Varningar

 • Om din inåtväxta tånagel är verkligen svullen eller har pus runt det, är det sannolikt smittade. Se din läkare för vissa antibiotika innan du sätter i bomull. Var medveten om att antibiotika bara minska infektionen och inte får spiken att växa ut igen, så bör den bomull metoden alltid tillämpas tillsammans med antibiotika.
 • Din tånagel är mycket mottagliga för infektion när det är inåtväxande, så gör ditt bästa för att hålla det täckt och ren för att undvika allvarliga följder.
 • Om bomullen metoden tillsammans med antibiotika inte fungerar, kontakta din läkare eller fotvårdsspecialist eftersom du kan behöva ha spiken avlägsnas kirurgiskt.

Saker du behöver

 • Varmt vattenbad
 • Lugnande tillsatser
 • Bomull rund eller bomullstuss
 • Pincett
 • Något spetsiga, såsom en spik nagelband remover verktyg
 • Salva
 • Bandage