Wka

Hur att sluta vara oumbärlig

Är du upptagen med att vara allas någon? Aldrig släppa de krav och önskemål från en vän, kollega eller partner, men alltför villiga att låta dina egna behov faller i glömska? Känner du att om du inte gör det, kommer allt annat att falla sönder i sömmarna och en katastrof kommer att inträffa? Om detta låter som du, kan du ha ett dåligt fall av oumbärliga "ITiS", och det är dags att få verklig. Här är vad man ska göra.

Steg

Hur att sluta vara oumbärlig. Lär att ingen är oumbärlig.
Hur att sluta vara oumbärlig. Lär att ingen är oumbärlig.
 1. 1
  Lär att ingen är oumbärlig. Ett hårt faktum att lära sig, men en riktig en. Varje människa är i en utbytbar situation när de grunda sitt värde på vad de gör snarare än på vem de är. Även en mamma som gör allt för sitt barn är utbytbar om barnet gifter sig eller finner någon annan att "göra allt" (även om de säkerligen att hon inte är utbytbara i en kärleksfull person som spelar roll). Din värd måste grundas på att värdera dig själv, inte på att skapa värde genom att göra för mycket för andra.
  • Lär er. En vanlig vana för många människor är att definiera sig själva efter vad de gör i livet (oavsett om det är en betald eller obetald jobb, eller en roll) snarare än genom att värdera sig själv som en helhet. Som ett resultat, när någon antyder att du inte behöver stämma den står här månaden eller om du inte behövde barnvakt barnen, kan det vara ett stort ego hit snarare än att se det som en möjlighet att göra något annat lika värdefull och användbar.
  • Självuppskattning är inte något du kan få från en bok, men att läsa om hur andra människor har hittat sin väg av i livet kan bidra till att styra dina egna idéer. Det är viktigt att spendera tid att tänka på ditt syfte, värderingar och talanger då och då, för att se till att du leder ett meningsfullt liv.
  • Ett av de viktigaste sätten att utveckla självkänsla är att respektera dig själv. Detta betyder inte att sätta dig ner och lära sig att hävda dig själv när du känner att dina gränser har korsat eller ignoreras.
  • Nödvändighet kan vara ett tecken på att vilja ha kontroll eller att ses som "den" expert, det kan också signalera omfattningen av din komfortzon. Denna typ av kontrollerande eller självbelåtna synsätt kommer sannolikt att leda till stängda sinne om nya sätt att göra saker. Med tanke på att saker och ting alltid förändras, kan detta tillvägagångssätt leda till att du känner sig hotade när nya människor och idéer kommer fram, samt lämnar du känner. Tänk på att kompetens är en gemensam erfarenhet och att lärandet fortsätter att vara viktigt, även för den högspecialiserade experten. Om du oroa dig för att förlora ansiktet när du erkänner att du inte vet allt eller att du inte kan vara rätt person för uppgiften, är det dags att lätta upp och acceptera att du inte kan göra allt.
 2. 2
  Fråga varför du alltid ombedda. När någon ber dig att göra något som många gånger i rad, fråga varför de valde dig. Om du får ett svar som "eftersom du alltid göra det", eller "eftersom du är den enda person jag känner som någonsin blir arbetet färdigt runt här", eller "eftersom du är här", då vet du att du är bra på sätt att användas, i stället för att ses som oumbärlig.
  Om du är orolig att du blir tagen för givet, leta efter orsaker som "eftersom din kreativa vision vann oss kontot förra gången" innan vi säger ja. Och även när du inte accepterar, alltid komma ihåg att det är lämpligt att be om råd, hjälp och delegering myndighet, och inte bara anta att du är "det" för allt.
 3. 3
  Tänk på de gånger du bryskt har lämnats ut eller sjunkit från aktiviteter eller händelser, eller förbises för ett jobb eller roll. Detta är en övning i att hjälpa dig att inse att du inte är så är nödvändigt efter alla. Ännu viktigare är det om att se Flipside till din egen känsla av nödvändighet. Huvudsakligen, vara medveten om att andra människor mår bra sätta sig in i "din" roll eller jobb där de finner det lämpligt att göra så. Sett ur detta perspektiv, kan det hjälpa dig att inse att nödvändighet är ofta ett bekvämt koncept för dig att anta när du vill hålla fast vid något för dig själv, men mycket obekvämt när någon annan antar det och hindrar dig från att ta på de möjligheter de ' re hogging.
  För att undkomma detta sätt att tänka, lära sig att ta på sig nya roller och uppgifter som har potential att utöka dina egna förmågor och horisonter, utan att känna som om du förstör en annan människas nödvändighet. Förutsatt att du är beroende av att göra det du är bäst på och närmar sig den i ett team orienterat sätt, du tar inte bort något från en annan person, precis som de inte känner att de tar bort något från dig när de ta vara på möjligheterna.
 4. 4
  Inse vad du är uppe mot. En av de moderna paradoxer är hur ett arbetssystem som bevisar gång på gång hur umbärlig vi är när det kommer till uppsägningar och degradera även driver oss att försöka bli lika oumbärlig som möjligt till arbetsplatsen. Tyvärr, detta försök att informationsproblem oumbärlighet resulterar i att placera alla ägg i en korg av företag du arbetar för, vilket gör det mycket riskabelt för dig när tiderna blir tuffa och axlarna företag människor. Alla dessa långa timmar, extra mil och gå utan på jobbet faktiskt kan försvaga din position om du inte tillåter tid att vara en balanserad person intressen och kontakter utanför företaget, saker som kan fungera som ett skyddsnät när din jobb går fel.
  • Var mycket försiktig med att göra dig själv "oumbärlig" till en oegennyttig Corporation; med alla medel vara ansvarig, engagerad och användbar som en anställd men lita inte på att alltid vara älskad av jobbet. Att veta att du är potentiellt onödigt tillåter dig att kontinuerligt bearbeta de säkerhetskopior du behöver för att säkerställa en fullbordad och mindre bekymmer-ridit liv.
  • På jobbet, göra gränserna tydliga, som att begränsa tiden för möten, ta lediga dagar, distansarbete, ta semesterperioder, etc. Om du är benägen att ge upp semester eller deltar i ett möte för många eftersom du känner dig oumbärlig, du vann " t vara den mest utvilad, kreativ, eller entusiastiska medarbetare ombord.
  • Sluta fruktar tanken på att starta din karriär. En ny karriär ger dig möjlighet att få "nybörjare sinne". Medan läskigt, byta karriär helt kan skaka en fast och rädda tänkesätt som har er bundna till din nuvarande arbetsplats. Med en hel del nya saker att lära sig och göra, har du inte en chans att känna sig nödvändig eller självbelåtna!
 5. 5
  Lär dig att säga nej. Om du inte gör det, kan du sluta säga ja till mer än du kan hantera och du riskerar att göra en medioker jobb may saker, snarare än ett mycket bra jobb på ett par saker. Var selektiv och lär artiga men bestämda sätt att säga nej, till exempel: "Jag kan inte i dag, förlåt", "Jag skulle älska att men jag är upptagen för nästa månad.", "Tack för att du frågar, men det är inte i mitt område av expertis och jag måste få barnen tillbaka hem med 5 varje dag ändå. "
  • Kontrollera dina nivåer. Om de är höga, är det mycket möjligt att någon form av känsla oumbärlig är inblandad. Du kan göra allt för alla och inte ge dig själv den tid på dagen, något som kommer att öka stress och spänningar i ditt liv. Spänningsnivåer minskar markant när du minimerar din känsla av nödvändighet och blir selektiv om vad du ska och inte ska göra för andra människor.
  • Sakta ner! Lära sig tålamod och acceptera att fokusera på några saker och göra dem väl är bättre än att sprida sig för tunt för att bevisa för alla att du är där för dem.
 6. 6
  Lär dig att delegera. Denna färdighet är ofta förbises av dem som känner sig oumbärlig eftersom det finns en rädsla för att någon annan gör det du uppfattar som ditt jobb, roll eller uppgift. Godhet, kan de bli ännu bättre på det än du! När du känner på detta sätt, är en lätt fråga att fråga dig själv: Vad är det värsta som kan hända? Det kan vara att de är bättre på att göra något än du men är det verkligen en orolig? Om det är sant, du frigöras för att driva något du är riktigt bra på att med all sannolikhet har du delegerat något du inte har tid för eller intresse av att göra.
  Delegationen arbetar också för att sätta uppgifter tillbaka med den person som är bäst lämpad att ta itu med dem, detta är särskilt viktigt när någon väcker frågor om något som de uppenbarligen har upptäckt och verkar veta vad man ska göra åt det. Använd delegation för att tillåta dem att engagera sig djupare i att finna lösningar på de frågor snarare än att ha dig på bakre foten är defensiv eller överbelastad.
 7. 7
  Lär dig att skilja mellan värdefullt och oumbärligt. En värdefull person är en person vars färdigheter och prestationer är mycket eftertraktade, väl belönad, och ofta beröm, en sådan person är oftast en som har förmågan att förfrågningar och arbeta i en takt som passar dem. En oumbärlig person är någon som alltid är där, pålitlig, tillförlitlig vid släpp av en hatt, men är inte nödvändigtvis den som får trofén, eller blir märkt av rätt anledning. Oumbärlighet ofta likställs med att vara en dörrmatta, ju mer du känner dig oumbärlig, ju mer du är sårbara för att ha alla torka fötterna på dig när de läser in uppgifter om dig utan att egentligen erkänna din verkliga talanger och värt.
 8. 8
  Sätt balansera tillbaka in i ditt liv. Tillsammans med att lära sig att säga nej och stå upp för dina behov, agera på dessa behov. Börja skämma bort dig själv och göra de saker du hellre har gjort medan du har varit alltför upptagen med att vara oumbärlig. Börja göra det klart att andra där din verkliga talanger ligger och svara med iver endast om de talanger som vårdas och. Ibland krävs det en fullständig brytning från allt vad du har gjort så att du kan få perspektiv och avkastning som en utvilad människa redo att tackla saker annorlunda, det är värt det för att leda resten av ditt liv med realiserade självkänsla.

Tips

 • Om din familj är källan till din känsla oumbärlig, kan detta vara den svåraste binder allt på grund av de känslomässiga bilagor. Söka hjälp utifrån för att klargöra situationen om det behövs men säkert börjar att påpeka varje familjemedlems personliga ansvar snarare än att axla det hela. Ibland är det en fråga om att tala om vad alla har helt enkelt förutsatt.
 • Ha en diskussion med den person eller grupp som du känner dig oumbärlig. Om chefens förväntningar är orealistiska eller den frivilliga organisationen förlitar sig för mycket på din altruism, kan det vara dags att be om förändringar. Berätta för chefen eller volontärarbete organisation som du har behov lika mycket som de som du erbjuder eller volontärarbete för att hjälpa till.
 • Berätta för din chef artigt att din prestation är inte optimal när du är fortfarande vid skrivbordet vid 10 på natten när du har varit i sedan 08:00. Få jobbet gjort med 17:00 och lämnar omgående. Om det inte kan ske i tid, det är antingen för mycket arbete eller du kan behöva för att bedöma hur du använder tiden under dagen. Om det är den sortens jobb där sådana timmar anses normen, såvida det är verkligen spännande dig, leta efter en ny karriär.
 • Berätta för läraren att du inte är den enda i klassen som kan åberopas för att rensa ut fisk akvarium. Du är i den situationen att tas för givet att du lät dem och lite prat kan hjälpa till att upplysa dem om att se till att du blir åberopas alltför ofta. Få människor som placeras i positionen av att ha detta påpekade, och kommer att åtgärda det snabbt.

Varningar

 • Observera att några färdigheter är oumbärlig, speciellt när du inte klickar med personen i stånd att avfyra, lämna, eller upphöra att kommunicera med dig. Många skulle föredra att arbeta, leva, eller spela med någon de gillar och umgås med även om den personen inte är optimal i kompetens eller uppgifter över någon som är lysande i rollen eller jobb men är en total svårt fall att komma överens med. Tänk på att bara för att du är lysande betyder inte att du är uthärdligt! Spendera mer tid att borsta upp på umgås färdigheter om du vill ha större fastnar makt.