Wka

Hur samarbetar

Samverkan är handlingen att gå samman för att göra det möjligt att som inte kan åstadkommas ensam. Oavsett om du samarbetar på arbetsplatsen, i skolan eller som en del av ett kreativt projekt, kan samarbete både hjälpa och skada ett projekt, beroende på hur det är gjort.

Steg

Hur samarbetar. Ha ett tydligt mål i sikte.
Hur samarbetar. Ha ett tydligt mål i sikte.

Som ett lag

  1. 1
    Ha ett tydligt mål i sikte. Se till att alla inblandade förstår vad målet är och tror att målet är värt besväret. Det övergripande målet för samarbetet är att åstadkomma något tillsammans som man inte skulle kunna uppnå ensam. Ibland är det i naturen av den färdiga produkten, men andra gånger vinsten är effektiviteten. Hursomhelst bör de människor som samarbetar har någon form av gemensam vision. Det kan vara till hjälp för att göra din första samarbete en uppdragsbeskrivning.
  2. 2
    Skapa en resultatinriktad struktur inom ditt team som är lämpligt för det mål du vill uppnå. Det finns tre typer av grupper som vanligen används, beroende på vilken typ av önskade resultat:
    • Problemlösning team De problemlösare. För att detta laget att fungera, är det särskilt viktigt att medlemmarna ska kunna lita på sina co-kollaboratörer i en trygg atmosfär där de känner sig respekterade. Brainstorming bör uppmuntras, vilket innebär att människor måste kunna föreslå idéer utan rädsla för att omedelbart kritik.
    • Kreativa team innovatörer. Detta team måste vara oberoende av etablerade system och rutiner så att de kan utforska nya möjligheter och alternativ.
    • Taktiska team genomförare. Detta lag måste ha en väl definierad plan.
  3. 3
    Ge varje medlem av projektet ett sätt att definiera sin egen roll i laget. Ett sätt att närma sig detta är att skriva ner alla de uppgifter som behöver utföras. För varje uppgift, fråga vem som är intresserad av denna uppgift, och skriver sina namn bredvid. Helst ska alla dras mot olika roller, men många gånger ett fåtal roller är i hög efterfrågan, och några roller är impopulära. En lösning på detta är att rotera de mest obehagliga roller (vilket är oftast monotona nog för detta). En annan idé är att lägga ut den obehagliga uppgiften (s).
  4. 4
    Etablera ett kommunikationssystem. Se till att det låter kollaboratörer att diskutera teamets frågor i en avslappnad miljö. Skapa möjligheter att dokumentera frågor som tas upp och beslut. Använda wikis och delade dokument kan hjälpa till med att hålla alla i slingan.
  5. 5
    Upprätta sätt att övervaka prestanda och ge feedback. Periodvis, träffas för att diskutera sätt att förbättra på projektet. Det bör finnas vissa mått med vilket du kan följa dina framsteg. Det kan vara så enkelt som hur många sidor i en bok har skrivits, eller så komplicerat som en serie av trafik analytics. Försök att identifiera eventuella flaskhalsar - det vill säga områden där något inte blir gjort, och det är att bromsa resten av framstegen. Om flaskhalsen pekar på en enskild person, inte attackera, be personen vad som gör hans eller hennes arbetsuppgifter svårt, och försöka hitta sätt att göra det lättare.
  6. 6
    Seek. Motsättningar är vanliga i någon grupp ansträngning. När konflikter uppstår, söka konsensus från alla medlemmar på upplösning. Det är viktigt att varje person i gruppen står bakom gruppen beslutet, oavsett om de håller med eller inte.

Som enskild

  1. 1
    Skapa ett samarbetsklimat. Bevisa att du är trovärdig. Respektera andra. Var konsekvent i ditt beteende och hur du reagerar på andra.
  2. 2
    Var ödmjuk och öppen för andras idéer och förslag. Motsatsen till samarbete är en form av diktatur, där en person berättar alla andra vad de ska göra, och ingenting är öppet för diskussion. I en diktatur är ego-driven, trivs samarbete på quelling av egon. Du måste acceptera att även dina idéer kan vara bra, någon annans idéer kan vara bra också, och ibland ännu bättre.
  3. 3
    Delegera arbetsuppgifter. Hellre än att försöka göra allt, är det bäst att söndra och härska. Låt alla hitta sin styrka och arbeta där för att bidra till det gemensamma målet. Om du känner dig överväldigad, tala.
  4. 4
    Antag god tro. Samarbetet bygger på det gemensamma goda, och vi arbetar mest effektivt tillsammans på antagandet om god tro av varandra. Om någon inte agerar i god tro, kommer det att visa sig snart nog. Men om du pekar ett finger av misstag, kan den anda av samarbete vridas lätt syrlig.

Tips

  • Beslut bör göras på grundval av samförstånd.
  • När du inte håller, blir inte våldsam eller arg.