Wka

Hur man väljer en diamant

En diamant kvalitet och pris bestäms av en uppsättning av fyra tillstånd som kallas de fyra C: s: cut, klarhet, färg och karat. När du väljer en diamant, leta efter en som balanserar dessa fyra egenskaper utan att anstränga din budget. Perfekt kvalitet diamanter är sällsynta och extremt dyra, men du kan välja en något mindre perfekt diamant som fortfarande verkar lysande för blotta ögat.

Steg

Hur man väljer en diamant. Plocka ut rätt form.
Hur man väljer en diamant. Plocka ut rätt form.

Skär

Snittet avgör en diamant form och briljans. En väl diamant reflekterar ljus från en aspekt till en annan. Om skära för djupt eller för grunt, ljuset kommer ut ur diamanten förtid, minska stenens kvalitet.

 1. 1
  Plocka ut rätt form. Medan snittet hänvisar mer till kvalitet och nivå av briljans, är formen en aspekt av snittet. Granska möjliga former som finns på marknaden, och välj den du gillar bäst.
 2. 2
  Om du köper en diamant för någon annan, fråga hans / hennes åsikt innan du väljer en form.
  • Alternativt, be en nära vän eller familjemedlem till mottagaren om du vill att gåvan ska vara en överraskning, vilket ofta är fallet med förlovningsringar.
  • Välj en populär, klassisk form om du har ingen att fråga. De mest populära formerna är runda lysande, prinsessa, och smaragd.
  • Betrakta en icke-traditionell form om mottagaren har en icke-traditionell personlighet. Mindre vanliga former som fortfarande är ganska populär inkluderar markisinnan, ovala, päron, och hjärta.
 3. 3
  Välj den högsta klippkvalitet du har råd. En diamant cut bestämmer de allra flesta av dess briljans, och många anser snittet att vara den viktigaste faktorn när man väljer en diamant.
  • Fråga juvelerare för att se Gemological Institute of Europas (GIA: s) diamant gradering rapport för varje diamant du överväga att köpa. Denna rapport kommer att ge dig en grov kvalitet på snitt, trots att mer exakt gradering är svårt att hitta.
  • Välj och "Ideal Cut" diamant för den högsta nivån av perfektion.
  • Välj "Mycket bra" eller "utmärkt" kvalitet diamant för en något billigare men ändå hög kvalitet sten.
  • Tänk dig en "god" kvalitet om du vill balansera den andra C: s och ändå hålla sig till en budget.
  • Aldrig köpa ett rättvist till dålig kvalitet diamant, speciellt för förlovningsringar och andra gåvor. Diamanter på dessa nivåer saknar allvarligt briljans.

Tydlighet

Klarhet avser renheten hos en diamant. De flesta diamanter har vissa ytliga fläckar som kallas "inneslutningar", men extremt hög kvalitet stenar har inga synliga märken och anses felfri.

 1. 1
  Fråga juvelerare om tydligheten i en diamant du överväga att köpa. En ansedd juvelerare kommer att vara ärlig om en sten lönegrad och svarar på frågor om vad som klass betyder.
 2. 2
  Begär en titt på en sten GIA gradering rapport.
 3. 3
  Köp en sten utan synliga brister. Många brister är inte synliga för blotta ögat, dock, och kan endast ses med hjälp av en 10-power förstoring glas.
  • Köp felfri, FL, eller internt felfri, IF, efter stenar utan några inre brister. Dessa är dock mycket sällsynt och mycket dyr.
  • Tänk VVS1 eller VVS2 klarhet betyg för högkvalitativa diamanter med mycket, mycket små inneslutningar som är osynliga för det otränade ögat, även med en 10-power lupp.
  • Titta på VS1 eller VS2 kvaliteter för diamanter som är felfri för blotta ögat med mycket små inneslutningar.
  • Betrakta en diamant med en SI1 eller SI2 rating för en sten med små inneslutningar som fortfarande osynliga för blotta ögat, men lätt att upptäcka med ett förstoringsglas. Dessa stenar verkar hög kvalitet till den stora majoriteten av personer som tittar på dem, och är också mindre ansträngande på din budget.

Färg

Den högsta kvalitet diamanter är färglösa, eftersom färglösa stenar är sällsynta och reflekterar ljus bättre än tonade diamanter. De flesta diamanter har små nyanser av gult, som ofta är omöjliga att se med blotta ögat.

 1. 1
  Köp en diamant som balanserar colorlessness med priset. Eftersom de flesta nyanser är extremt svåra att se, gör en högre lönegrad för färgen inte mycket skillnad i kvalitet. Det kan dock göra en enorm skillnad i pris.
  • Välj en D grade (blåvit) för en helt färglös diamant endast om priset är inte berör dig.
  • Titta på E (is vit) eller f (fin vit) diamanter om du inte har råd med en D-klass diamant men ändå vill ha en sten som är färglöst till någon öga.
  • Be att få se G (vit), H (överst kommersiell vit), eller I (kommersiell vit) som är nära färglös. Dessa diamanter verkar färglös i ett öppet läge, men visar en svagt gul nyans när de ses mot en helt vit bakgrund. Nyansen är nästan omöjligt att se en gång monterat mot en metall inställning, dock, särskilt om inställningen är guld.
  • Tänk J (överst silver), K (överst silver), L (silver cape) eller M (ljus Cape) färger för stenar som fortfarande är relativt färglös set mot en gul metall, men mer uppenbart tonade då matchas med en vit metall som platina.
 2. 2
  Fråga juvelerare om en diamant fluorescens. Fluorescens visas när en diamant utsätts för ultraviolett ljus, men vanligtvis har ingen effekt på en diamant i vanliga ljusförhållanden. I sällsynta fall kan stark fluorescens ändra utseendet på en diamant färg, ibland leder den till ser mjölkaktig eller fet.
  • Betrakta en diamant med medelhög fluorescens eller stark fluorescens om på en stram budget, eftersom dessa diamanter är ofta diskonteras.
 3. 3
  Om du har budgeten, överväga att köpa en "fancy" diamant, som är en typ av sällsynt sten med ett speciellt djup nyans. Röda och rosa fina diamanter är sällsynta, vackra och dyra.

Carat

Den vikt eller storlek, av diamant mäts i karat. Ju fler karat en diamant har, desto dyrare blir det.

 1. 1
  Ta karatvikt hänsyn sist. Detta påverkar inte kvaliteten på stenen på något sätt, så en tyngre vikt inte nödvändigtvis en högre kvalitet sten.
 2. 2
  Överväga att välja en populär storlek karat. De vanligaste storlekarna för förlovningsringar är 1/2 karat, en carat, och 2 karat.
 3. 3
  Om du köper en förlovningsring eller annan gåva, ta reda på vad mottagaren föredrar i storlek. Inte alla kvinnor föredrar många karat. Vissa kan placera kvalitet över storlek, medan andra kan vara villiga att offra lite kvalitet för en mer märkbar diamant med mer karat.
  • Be mottagaren själv om hennes önskemål.
  • Original nära vänner eller familj om mottagarens preferenser.
 4. 4
  Tänk på storleken av bärarens hand om att köpa en diamant ring. Kvinnor med mer petite händer kanske föredrar utseendet på en mindre sten att större stenar som har en tendens att överväldiga.

Ytterligare överväganden

Innan du går och handlar för en diamant, finns det några andra tips som du bör ha i åtanke.

 1. 1
  Ställ en budget innan du börjar handla. Om du gör det kommer att hjälpa dig att välja den högsta kvalitet diamant du kan hitta för pengarna.
 2. 2
  Gör din forskning. Lär dig så mycket du kan om diamant kvalitet och pris för att hindra dig från att bli lurad.
 3. 3
  Shoppa runt. Besök flera olika juvelerare för ett bredare urval.
  • Bara besöka välrenommerade juvelerare.
  • Undvik shopping för diamanter över Internet, särskilt om du köper en viktig bit som en förlovningsring. Alltid leta efter en diamant personligen så du kan granska kvaliteten förstahandsinformation.
 4. 4
  Be att få se officiella betygskriterier rapporter, till exempel en GIA rapport, innan de köper en diamant.

Tips

 • Om du bestämmer dig för att köpa en diamant på nätet, se till att diamanterna är certifierade genom ett oberoende laboratorium eller att företaget du köper från har referenser. Leta efter företag med medlemskap till anmärkningsvärda samhällen som juvelerare i Europa och Gem Society.
 • Fråga om säljarens "konfliktfria diamanter" politik. Många butiker får sina stenar från labb som har diamanterna fingeravtryck eller registrerade för att säkerställa att stenarna är konfliktfria.
 • Betrakta en lab-skapade diamanter över en naturligt minerade diamant, eftersom lab-skapade diamanter tenderar att vara billigare.