Wka

Hur man undviker att bli co beroende

Här är tio punkter för att förstå om du är medberoende. Medberoende är en överdriven eller olämplig vårdar någon annan som ofta förbises i relationer, men alltid leder till en ohälsosam balans. Även om ett förhållande tar slut, kommer någon som är codependent ta sina dåliga vanor och egenskaper för fastsättning till en annan relation där mönstret fortsätter. Läs igenom de tio punkter för att avgöra om du har en tendens att vara medberoende.

Steg

Hur man undviker att bli co beroende. Granska följande punkter.
Hur man undviker att bli co beroende. Granska följande punkter.
 1. 1
  Granska följande punkter:
  • Vill du känna ansvar för andra människors känslor, tankar, handlingar och välbefinnande? Vill du känna ansvar för dem? Om de gör dåliga beslut eller om något dåligt händer dem ni lägga skulden på dig själv och känner personligt ansvar?
  • Ett annat kännetecken för medberoende är att det är lättare för dig att känna och uttrycka ilska över orättvisor gjort till andra än om orättvisor gjort mot dig. Du är mer oroliga för andras välbefinnande än din egen, och skulle gärna ta något dåligt än för någon annan att uthärda det.
  • Om du känner bäst och mest bekväma när du ger till andra, då är du sannolikt att vara medberoende. Detta är nästan en daglig vana att försöka ge till andra och göra dem lyckliga. Om någon inte är nöjd, då kan du inte vara heller.
  • Du känner dig osäker och skuld när någon ger till dig. Det kan kännas konstigt eller obekväm när andra välsigna dig med en gåva eller tjänst och det kan vara oerhört svårt att ta emot den gåvan. Ofta du vägrar gåvan, även om det kan kränka den personen. Du kanske tycker du är en börda när någon ger till dig.
  • Du känner dig manad att hjälpa andra människor att lösa sina problem. Det är något du kan leva för och frodas off av. Du tycker om att vara den person som folk kommer till för att få hjälp, och vill känna sig behövd.
  • Du tappar intresset för ditt eget liv när du är involverad med någon. Du bryr dig mer om vad som händer med dem än med dig, och du vill att de ska lyckas mer än dig själv.
  • Du kan tyvärr inte sluta prata, tänka och känna om någon annan. Det kan kännas som att du konsumeras med dem, och när du inte är i närheten av dem du blir deprimerad och vill ta sig igenom dagen bara för att se dem nästa gång.
  • Den kanske viktigaste tecknet är att du stannar i relationer som inte fungerar och tolerera missbruk i syfte att hålla människor älska dig. Det är väldigt viktigt att förstå dina tidigare relationer och begrunda om du har uthärdat övergrepp till förmån för fred och harmoni.
  • Låt dig dåliga relationer, bara för att skapa nya som visar sig lika illa? Detta är något som du ser som ett mönster i ditt beteende. Detta är också är också mycket viktigt att förstå och visa repetitivt beteende om du är Codependent.
  • Om du känner dig tom, uttråkad, och värdelös om du inte har någon i ditt liv att ta hand om, inga problem att lösa, eller kris att hantera. Om du känner så, och har någon av dessa komponenter, eller några av dem, kan du vara codependent.

Tips

 • Om du är medberoende, undvika att bli inblandad i en relation till dess att du blir i ett friskare tillstånd.
 • Undvik att bli involverad med andra individer som är medberoende. Detta kommer bara att göra saker värre för dina tendenser.
 • Prova att gå tillbaka till din barndom och tidigare för att förstå varför du kan ha en tendens att vara medberoende.

Varningar

 • Om du känner att du är medberoende på en ohälsosam risk, kontakta en terapeut så snart som möjligt.