Wka

Hur man rengör mocka skor

Mycket har förändrats sedan Elvis sjöng, "Du kan göra vad som helst, men avskeda mina blå mockaskor." Suede skor, är dock fortfarande sårbara för skav, repor och fläckar, och de är fortfarande hårt nog att rengöra det någon som äger ett par kan sympatisera med kungens vädjan. Har för mycket rockin dygnet runt tagit ut sin rätt på dina mockaskor? Följ dessa steg för att få dem att se bra ut som ny.

Steg

Hur man rengör mocka skor. Använd en mocka borste för att ta bort skrapmärken.
Hur man rengör mocka skor. Använd en mocka borste för att ta bort skrapmärken.

Rengör mockaskor enligt fläcken

 1. 1
  Borsta bort smuts. Se till att dina skor är torra, och använd en borste mocka rengöring för att försiktigt borsta bort damm eller smuts. Borsta i samma riktning (inte gå fram och tillbaka) för att lyfta smutsen ut och gör dina skor verkar nyare.
 2. 2
  Använd en mocka borste för att ta bort skrapmärken. Använd mockaborste att kraftfullt borsta scuffed områden och tillbaka.
  • För skav som är alltför tovigt ner för att svara på penseln, försöka skrapa området med en kniv för att lyfta tupplur.
  • För envisa fläckar i mocka, försöka gnugga smutsen ut med ett suddgummi eller en bit kräppgummi (den plisserade gummi som många skosulor är gjorda).
 3. 3
  Ta bort vatten fläckar med vatten. Vatten kan missfärga drabbade mocka. För att lösa detta problem, blöta hela utsidan av skon genom att applicera ett tunt lager av vatten med en nagelborste. Använd en svamp eller torr trasa för att suga upp överflödigt vatten, och låt skorna torka åtminstone över natten. Var noga med att infoga ett skoblock i skon medan den torkar så att skon inte krympa eller förlora sin form. När skorna är torra, gå igenom dem lätt med en mocka borste som i steg 1.
 4. 4
  Avlägsna olja eller "okända" fläckar med en nagelborste. Använd mocka borste för att skrubba fläcken som du skulle för en instegsskydd. Använd nagelborste att skrubba envisa fläckar med varmt vatten. Fettfläckar kan vara särskilt svåra att avlägsna från mocka, så dåligt färgade skor kan aldrig se bra ut igen.
 5. 5
  Låt leran torka naturligt. Ta bort överflödiga leran utan att trycka för hårt på mocka. Låt det torka. När den gör det, bör du kunna bryta de större bitar. Använd en mocka borste för att bryta de kvarvarande smutspartiklar.
 6. 6
  Skydda din mocka. Spraya ett lager mocka beskyddare spray på dina skor när du först få dem och efter varje rengöring. Följ tillverkarens anvisningar och se till att avlägsna smuts före sprutning skorna.

Hem rättsmedel för rengöring mockaskor

 1. 1
  Applicera vit vinäger på motsträviga fläckar. Applicera en liten mängd med en mjuk trasa eller handduk, låt det torka och gnugga med en mocka borste. Detta kan också vara en bra metod för att bli av salt linjer.
 2. 2
  Använd stålull på torra fläckar. Borsta stålull kraftigt mot torra fläckar. Dock vara medveten om att detta kan kräva grovbearbetning upp resten av skon för en ens titta när fläcken är borttagen.
 3. 3
  Använd en nagelfil och en ånggenerator för enklare rengöring. Skaka mocka med nagelfil. Ånga över den med en vattenkokare eller järn. Värmen ska bidra till att öppna upp porerna i mocka och underlätta rengöring.
 4. 4
  Sätt skorna i frysen för vax och tuggar tuggummi fläckar. För tuggummi eller andra föremål som har fastnat i dina skor, lägg dem i frysen ett par timmar. De kommer så småningom att bli svårt nog att du kan chip bort dem i stora bitar. Avsluta med en mocka borste.
 5. 5
  Stick papper i skorna för tungt vatten rengöring. Om du var tvungen att skölja av dig skorna med stora mängder vatten, stick papper i dem och låt dem torka över natten. Detta kommer att hjälpa utplåna överflödigt vatten och låt skorna för att återgå till sin ursprungliga form. Använd inte tidningen eftersom överflödigt bläck kommer sedan suga i dina skor.
 6. 6
  Färdigt.

Tips

 • Om skorna är leriga, vänta tills leran torkar, och sedan fortsätta att borsta ut det med en mocka borste eller nagelborste som du skulle annan smuts.
 • Om du arbetar med våta skor och inte har en sko träd, kan du skrynkla upp några vita mjukpapper och grejer det tätt i tårna av skorna.
 • Om du inte kommer att bära dina skor under en längre period, slå in dem i silkespapper och placera dem i en skokartong. Förvara dem borta från hög luftfuktighet och ljus, som mocka kan mögla under fuktiga förhållanden, och starkt ljus kan missfärga dina skor.
 • Undvik kemtvätt lösningsmedel. Dessa lösningsmedel kan göra jobbet på dina skor, men innehåller mycket starka kemikalier som inte någonsin kommer att lämna ditt hem.
 • Ta snören av för en mer grundlig rengöring. Om dina skosnören blir smutsiga, kanske du kan sätta dem i tvätten, beroende på vad de är gjorda av. Annars kan du köpa nya.
 • Du kan alltid använda en pappershandduk för att suga upp vatten på mocka om du av misstag fått en del på det. Bara använda trycket och ha tålamod.
 • Undvik mocka färgämnen. Om du inte kan rengöra dina skor med någon av ovanstående metoder, är oddsen för fastställande av problemen med mocka färgämnen extremt låg och kan skada dina skor längre i det långa loppet.

Varningar

 • Var försiktig när du använder mocka beskyddare sprej. Kontrollera att du har tillräcklig ventilation, och följ anvisningarna och varningarna på etiketten. Vissa sprayer kan vara brandfarligt.
 • Använd inte skrynkligt upp tidningen i stället för ett skoblock. När tidningspapper blir våt det kan fläcka skorna.

Saker du behöver

 • 1 mocka protector sprej
 • 1 mocka rengöringsborste
 • En liten kniv
 • En nagelborste
 • 1 svamp
 • 1 skoblock / vitt silkespapper
 • 1 kräppgummi / suddgummi
 • 1 fickkniv