Wka

Hur man kan stödja en vän efter operation

Att ha en vän opereras kan vara svårt och krångligt, kan du vara bekymrad över vad jag ska säga eller göra eller vad man inte ska säga eller göra. Här är några tips för dig!

Steg

Hur man kan stödja en vän efter operation. Om du är medveten om operationen i förväg, erbjuda sig att hjälpa till i alla fall du kan.
Hur man kan stödja en vän efter operation. Om du är medveten om operationen i förväg, erbjuda sig att hjälpa till i alla fall du kan.
 1. 1
  Om du är medveten om operationen i förväg, erbjuda sig att hjälpa till i alla fall du kan. Din vän kan behöva hjälp för att få e-post, barnomsorg plocka upp, ta hand om husdjur mm
 2. 2
  Om din vän kräver en sjukhusvistelse, överväga att besöka dem på sjukhuset. Det är bäst att ringa i förväg för att se till att hon eller han är upp för besökare. Kontrollera också med sjukhusets regler Re: besökstider. Ta med något glatt, som en tidning eller rolig bok. Även blommor är stora, anser att din vän kommer att behöva släpa hem dem som är obekvämt. Håll ditt besök kort, kanske 20 minuter max. Förbered dig mentalt att din vän kan se väldigt annorlunda än vanligt (dvs. mer svag, blek). Även om detta kan vara svårt för dig, tänk vad din vän går igenom!
 3. 3
  Om du har en förkylning eller annan smittsam sjukdom, undvika att besöka. Om du verkligen måste, anser bär en kirurgisk mask för att förhindra att smitta andra människor. Även om du inte uppvisar förkylningssymptom, tvätta händerna efter att ange deras hem. Köp en flaska handsanitizeren för dem och lämna det på sin ytterdörr för nästa gäst att använda.
 4. 4
  Fråga inte om deras diagnos eller resultat kirurgi. Om de vill att du ska veta, kommer de att säga. De är förmodligen trötta på att diskutera sin afliction om och om igen. Så om du måste veta, be deras betydande andra eller vårdare. Din vän kan ha begränsad energi och du vill inte slösa bort den på något stressande och oroande.
 5. 5
  När din vän kommer hem från sjukhuset, se till att kolla på dem! Korta telefonsamtal är alltid uppskattat. Erbjud dig att hjälpa till på något sätt som du kan. Kom ihåg att även om en brist på konkreta uppgifter är uppenbar, kan din vän bara uppskattar ett kort besök eller telefonsamtal för att sätta ett leende på hans eller hennes ansikte och minska eventuella känslor av isolering.
 6. 6
  Säg inte dem att ringa dig om de behöver något. De kommer förmodligen inte vill bry dig. Erbjud specifik hjälp: "Jag är på väg till mataffären, kan jag plocka upp något för dig?" "Jag har lite ledig tid i eftermiddag, vill du att jag ska sluta?" "Kan jag hjälpa till med disken, tvätt, dammsugning, et cetera?" och bara göra det!
 7. 7
  Det är tankeväckande att föra dem ett hem-kokta måltid, men kontrollera först för att se vad de vill äta. Det kan ta en stund för deras aptit att återvända. Om de återhämtar sig från bukkirurgi, kanske de måste undvika vissa livsmedel för en stund. Ingen skräpmat eller alkohol.
 8. 8
  Dela vad som händer i ditt liv, men hålla den positiv och optimistisk. Det finns ingen anledning att nämna att du just friställdes eller hade en stor kamp med din make.

Tips

 • Om din vän föredrar att inte ha telefonsamtal eller besökare, ta det inte personligt. De kommer alltid ihåg att du förmedlade ett intresse och oro i deras återhämtning.
 • Även om du kan vara mer oroad över att införa eller störa din vän under återhämtningsfasen, är din vän mer benägna att bli glad att veta att du tänker på dem då inte höra av dig alls!
  • Inte över-do solen! Med kirurgi är en traumatisk upplevelse och alla måste ta itu med det på sitt eget sätt. Berätta inte din vän hur lyckliga de är att de har tillgång till bra vård eller att de alltid "låter bra". Din vän kanske har gått igenom något mycket mer traumatiskt än vad som kommuniceras till er, och höra "tvingas optimism" kan få dem att känna sig mer nedåt.
 • När de känner för det, erbjuda sig att ta dem för en kort bilresa runt stan. Bara att komma ut ur huset för en stund kan minska känslan av isolering.
 • När du använder e-post för att kommunicera dina känslor är bra, anser att din vän kanske inte är tillräckligt bra för att kontrollera e-post. Det kan vara svårt för din vän att sitta vid en dator under en längre tid för att kolla e-post, därför, kan dina bästa avsikter inte realiseras förrän dagar senare. Medan vi alla har fullspäckade scheman, ta lite tid för er att ringa ett samtal i stället för e-post. Eller, går den gammaldags vägen och skicka ett kort!