Wka

Hur man har en ren och torr period

Det våta, crampy känsla flickor får en gång i månaden kan vara svårt att hantera. Det finns enkla sätt att bidra till att minimera obehag så att du kan gå vidare med att göra de saker du älskar mest!

Steg

Hur man har en ren och torr period. Välj det bästa skyddet för dig.
Hur man har en ren och torr period. Välj det bästa skyddet för dig.
 1. 1
  Välj det bästa skyddet för dig. Det finns en mängd olika produkter avsedda för olika flöden och olika stadier av din tid. Det bästa sättet att räkna ut vilka produkter som är bäst för dig är att räkna ut vilken typ av flöde du har (ljus, normal, tung, mycket tung, etc), även om ditt flöde kan skilja på olika dagar av din tid, och sedan till prova olika produkter tills du hittar något som du är nöjd med. Du bör också överväga dina dagliga aktiviteter, om du är mycket aktiv eller delta i regelbundna idrottsaktiviteter då en pad kommer att vara mycket obehagligt.
  • Trosskydd: För användning strax före och vid slutet av en period då det finns väldigt lite flöde, men ändå tillräckligt med blod för att färga dina underkläder. Vanligtvis ganska diskret. Kan även användas som extra skydd vid användning av en tampong.
  • Normala handdukar: För användning under din period. Kom i en rad absorbanser så ska det alltid finnas något som passar dig. Vanligtvis ganska diskret förutom de högre absorbans handdukar är längre och därför kan vara svårare att dölja med kläder som leggings eller åtsittande byxor. Kan ibland få lite läcker ut över sidorna av dynan.
  • Bevingade handdukar: Samma som vanliga handdukar men med vingar som fälls under din underkläder för att förhindra att det rör sig om och för att minska spill över sidorna på dina underkläder.
  • Icke-applikatorn tamponger: Säkert, och några läckor så länge du har rätt absorbans. Mindre och därför mer diskret än bindor applikator. Kan ta lite övning för att sätta ordentligt. Måste ha rena händer innan du använder. Måste ändra efter minst 8 timmar eftersom de är kopplade till en sjukdom - Toxic Shock Syndrome.
  • Applicator tamponger: Lättare att infoga tack vare applikatorn. Mindre diskret även om vissa är i mindre förpackning än andra. Kom i en tyngre absorptionsförmåga än icke-applikator tamponger. Bör ändå ha rena händer innan du använder, men det är mindre risk om du inte gör det. Måste bytas inom 8 timmar på grund av TSS.
 2. 2
  Håll reda på när din mens börjar och slutar. Efter ett tag kanske du kan se ett mönster som kommer att hjälpa dig att förutsäga när nästa period kommer att bli. Att vara förberedd för din tid kommer att hjälpa eftersom det är mindre troligt att du kommer att bli överraskade när du är ute på stan. Oroa dig inte om du inte kan se några regelbundna mönster hos unga flickor det kan ta några år innan perioder slutligen bosätta sig i en vanlig cykel, och i vissa kvinnor sina perioder aldrig bli helt korrekta.
  • Om din mens är oftast ganska förutsägbar men du märker några förändringar såsom en missad tid eller kortare än vanligt period, besök din läkare för att kontrollera någonting är fel, speciellt om du har varit sexuellt aktiv.
  • Om du har mycket oregelbundna perioder och du började din tid mer än ett par år sedan, besök din läkare för att kontrollera om eventuella problem, och om nödvändigt, för att hitta ett sätt att reglera dina perioder.
 3. 3
  Alltid ha förnödenheter i väskan. Speciellt om du är "beror på" någon gång snart. Håll en sminkväska med ett visst skydd för ditt val (bindor / tamponger), vissa smärtstillande medel och ett par pund mynt i fall du behöver köpa några kuddar / tamponger från en maskin. Några andra valfria saker som du kan ha i det är, några blöjpåsar att kassera använda mensskydd i ett trevligt hygieniskt sätt om du måste ändra på någon annans hus, till en liten förpackning med våtservetter städa upp om du har kommit på din mens oväntat, och ett par rena kalsonger för att byta till om du har blod på dina underkläder. Förvara den i en vacker handväska eller sminkväska och ingen kommer att veta vad det är!
  • Om du kommer på din tid när du inte har några leveranser med dig, bara gå på toaletten, städa själv upp, packa lite toalettpappershållare runt handen och om igen tills du har en bra mängd och platta till den. Sätt in dina underkläder som en make-shift handduk tills du kan få tag på en. Om det händer i skolan, skolans kontor ofta har ett utbud av bindor (det händer att många studenter), eller försöka ställa några andra tjejer som du är vän med, är chansen att någon kommer att ha någon eller vet någon som gör.
 4. 4
  Klä förnuftigt. Iklädd en kjol eller klänning är sannolikt att du känner självmedveten under mensen eftersom du ska oroa läckor. Om vädret är varmt, välja ett par shorts istället eftersom detta kommer att känna sig säkrare. Om du har en uniform eller ens det betyder att du måste bära en kjol eller klänning, antingen bära ett par tighta shorts, som är kortare än din kjol, under, eller, ha på sig strumpbyxor med din kjol bara så du inte känner dig så exponeras.
  • Om du har en läcka på dina byxor eller kjol som är synlig, en snabb fix för att dölja det är att linda en kofta, jacka eller tröja runt midjan för att dölja det tills du kan få en förändring av kläder.
  • Bär vettig underkläder. Det är ingen mening med att bära ditt vackraste Lacy underkläder när du är på din tid. Välj ett par bekväma trosor som är tillräckligt stor för att bekvämt bära med en binda. Helst välja några som är en mörk eller röd färg så att eventuella läckor inte kommer att färga dina underkläder.
 5. 5
  Ändra din handduk / tampong regelbundet. Detta kommer att hindra dig från att behöva oroa alla dofter eller obehag som kan uppstå efter en stund. Pads bör bytas ungefär var 2-4 timmar beroende på din flödet. Tamponger kan lämnas i upp till 8 timmar utan krångel men vara noga med att inte lämna in den för mycket längre än 8 timmar.
  • Om du behöver lämna klassen för att gå och sortera ut tidstypiska problem, bara be för att gå på toaletten som vanligt. Om din lärare säger nej, vänta ett ögonblick då du kan prata med dem lugnt och bara säga att du har "Lady problem" som måste reda ut. Även om läraren är man inte generad för att säga något, de är mogna nog att inte bli störd av det.
  • Som ett vilseledande sätt för att komma till toaletten utan att någon vet varför du ska, hålla din handduk / tampong i din bh eller i linningen på byxorna så att ingen ser dig med den i handen.
 6. 6
  Hitta ett sätt att hantera smärtan. Period smärtor orsakas av muskelsammandragningar i den nedre halvan av magen. Dessa orsakas av kemikalier som förekommer under mensen. Olika saker fungerar för olika människor när de försöker minska smärtan. Prova olika smärtstillande medel, (inte samtidigt), till exempel paracetamol, ibuprofen eller smärtstillande medel med ingredienser som syftar till mensvärk. Tänk på att smärtstillande medel inte är effektiva för alla. En annan sak som kan hjälpa är motion, även om det är nog det sista du känner för att göra när det är din tid i månaden. Motion släpper endorfiner, en kemikalie som gör att du känner dig lycklig, vilket kommer att bidra till att övervinna smärtan, och moodiness som ibland kommer med perioder. Ett tredje alternativ är att ha ett varmt bad eller att hålla en varmvattenflaska på magen. Värmen lugnar smärtan ett tag, även om det inte tar bort smärtan.
  • Om du har svår smärta som är så illa att det får dig att ta ledigt skola / arbete, och / eller som varar mer än ett par dagar av din tid, gå till din läkare för att se till att det inte finns några problem.

Tips

 • Blodet kommer ut ur kläderna bäst med kallt vatten.
 • Varje hona går igenom det så oroa dig inte.
 • Se till att du pratar med någon. Dina föräldrar är benägna att vilja hjälpa. Bara nämna det till din mamma / pappa så att de kan börja köpa dig handdukar / tamponger, och så att de kan ge dig råd och sympatiserar med ditt obehag. Om du känner dig oförmögen att tala med dina föräldrar om det då åtminstone försöka och prata med vänner, släktingar eller skolsköterska så att du inte försöker att klara ensam.
 • Om du har en olycka, oroa dig inte! Alla kvinnor förstår att saker händer och kommer inte hålla det mot dig.
 • Aldrig panik när du startar din tid, bara lugn.