Wka

Hur man använder en tampong

Kanske du inte har någon att prata med om din tid, eller kanske du helt enkelt obehagligt föra den upp till dina föräldrar. Oavsett anledning, kan räkna ut hur man infogar en tampong själv vara tufft. Men frukta inte, hjälp är här! Den här artikeln kommer att gå igenom hur smärtfritt att använda tamponger.

Steg

Hur man använder en tampong. Vara säkra på att en tampong aldrig kommer att fastna eller gå vilse inne i dig.
Hur man använder en tampong. Vara säkra på att en tampong aldrig kommer att fastna eller gå vilse inne i dig.

Ligger några myter med fakta

Det finns en hel del skrönor om att använda tamponger, och du kanske redan har hört en del dålig information om hur man använder dem. Veta fakta kan skingra dina rädslor eller klara upp eventuella missförstånd.

 1. 1
  Vara säkra på att en tampong aldrig kommer att fastna eller gå vilse inne i dig. Ärligt talat, det finns ingenstans för att det ska gå! Du kan alltid dra ut den med snöre, eller nå in och ta tag i det med fingrarna Om strängen sönder.
 2. 2
  Var medveten om att du fortfarande kan gå på toaletten med en tampong i.
 3. 3
  Tro inte att du är för ung. Du kan börja använda tamponger i alla åldrar - du behöver inte vara över 18.
 4. 4
  Vet att använda tamponger inte äventyrar din oskuld. I motsats till en särskilt ohjälpsam myt, inte använda tamponger inte göra dig "förlora din oskuld." Tamponger kan sträcka mödomshinnan (den tunna membran som vanligtvis tårar under det första gången du har sex). Även om din tampong användning inte lyckas slita membranet (vilket kan hända vid andra aktiviteter också, som frekvent ridning), betyder det inte att du inte är oskuld.
 5. 5
  Kontrollera att du har tillräckligt med förnödenheter, vart du än går. Oavsett om du är iväg till jobbet eller skolan eller ute spelar sport, alltid har reservdelar tamponger i väskan. Speciellt när du först börjar din tid, kan det vara till hjälp att packa en liten sminkväska med tamponger, trosskydd, våtservetter och ett extra par trosor.
 6. 6
  Om du sover mer än 8 timmar, använd en kudde över natten. På så sätt behöver du inte oroa dig för hoppande ur sängen tidigt för att byta en tampong.

Del ett: före insättning

 1. 1
  Köp tamponger. När du har antagligen redan sett i mataffären, tamponger finns i en mängd olika typer och storlekar. Här är vad som är enklast för första gången:
  • Köp tamponger med applikatorer. Tamponger finns i två grundtyper: med applikatorer, eller ett plaströr som hjälper dig att driva in tampongen upp i slidan. Med hjälp av en applikator kommer att göra livet lättare när man först lär, så välj en box som innehåller dem. (I USA är ob den främsta varumärke som säljer utan applikatorer - de flesta andra märken har dem.)
  • Välj rätt uppsugningsförmåga. Absorptionsförmåga är helt enkelt ett mått på hur mycket absorberande bomull är i tampongen, allt från lätt till tung. De flesta kvinnor använder tunga uppsugningsförmåga tamponger under den första dagen eller två av deras perioder, när blödningen är tyngst och övergång till ljusare mot slutet. Om du är orolig för smärta, men, säkra dina insatser genom att köpa ljus uppsugningsförmåga tamponger. Du måste ändra dem oftare, men de ska bli smalare och mer bekväm.
 2. 2
  Tvätta händerna. Det kan verka konstigt att tvätta händerna innan du går på toaletten, men det är ett smart drag i det här fallet. Tamponginförare är sterila, och tvätta händerna håller någon infektion som orsakar svamp eller bakterier bort dem.
  • Om du tappar tampongen på golvet, kasta bort det. Det är inte värt att spara några cent på en tampong om du måste gå igenom en obekväm och smärtsam vaginal infektion.

Del två: att föra in tampongen

 1. 1
  Sitta på toaletten. Sprid dina knän längre ifrån varandra än vad du vanligtvis kanske, så att du har maximal tillgång och synlighet när du räkna ut det här.
  • Alternativt, kan du stå för att infoga en tampong, placera ena foten på en högre yta såsom en toalettsits. Om detta fungerar bättre för dig, ge det en chans. Dock föredrar de flesta kvinnor sitter på toaletten så att alla herrelösa blödning finns.
 2. 2
  Hitta din vagina. Detta är den vanligaste hindret första gången tamponger användare stöter på, och det kan verka riktigt skrämmande. När du lista ut det, men, du är inställd för livet! Här är hur man gör det lite lättare:
  • Förstå din anatomi. Det finns tre öppningar: urinröret (där urin lämnar) på framsidan, slidan i mitten, och anus på baksidan. Om du redan vet var ditt urinrör är, känner en tum eller två bakom den för att hitta öppningen till slidan.
  • Använd blodet för att guida dig. Detta kanske låter konstigt, men det hjälper om du kämpar. Blöt en bit toapapper, och helt rensa upp allt mensblod i området, från framsidan till baksidan (eller hoppa i duschen och skrubba ner). När allt är klart, sandskädda själv med en ren fyrkant av toalettpapper tills du hittar där blodet kommer ifrån.
  • Be om hjälp. Om du är verkligen och förlorat, oroa dig inte, eftersom många flickor innan du har varit här! Fråga en betrodd kvinnlig släkting - som din mamma, syster, mormor, moster, eller äldre kusin - att hjälpa dig att räkna ut det här för första gången. Försök att inte känna sig generad, och kom ihåg att varje kvinna har varit där du är nu. Du kan också be din läkare eller sköterska för att hjälpa till.
 3. 3
  Håll i tampongen korrekt. Vid mittpunkten av tampongen, där det mindre röret av applikatorn möter större röret, håll den mellan tummen och långfingret. Placera pekfingret på änden av applikatorn där strängen kommer ut.
 4. 4
  För långsamt in den övre, tjockare hälften av applikatorn i slidan. Sikta mot korsryggen, och skjut upp några inches tills fingrarna vidrör ditt kött. Oroa dig inte om att få händerna smutsiga - mensblod är faktiskt ganska ren, så långt bakterier går, och du kan alltid skölja av när du är klar.
 5. 5
  Tryck tunnare hälften av applikatorn uppåt med pekfingret. Du ska känna tampongen flytta några fler inches upp inom dig. Stanna när den tunna delen av applikatorn möter den tjocka delen.
 6. 6
  Dra ut applikatorn. Dra försiktigt applikatorn ur slidan. Oroa dig inte - du kommer inte dra ut tampongen ut med det om du har följt anvisningarna och satt in den helt. När det är ute, linda in det i tampongen omslaget eller en bit toapapper, och kasta det i papperskorgen.
  • Spola aldrig applikatorer - de kan allvarligt skada VVS.
 7. 7
  Kontrollera för komfort. Du ska inte kunna känna tampongen inne i dig, och det borde inte vara obekväm. Om det är smärtsamt att sitta eller gå runt, har något gått fel, oftast är det att tampongen inte är tillräckligt långt upp i slidan. Dra den ena ut, och försök igen med en ny.

Del tre: ta bort tampongen

 1. 1
  Byt ut din tampong var 6 till 8 timmar. Du behöver inte göra detta omedelbart så snart 6 timmar har passerat, men försök att inte låta det gå längre än 8.
  • Toxisk chock syndrom (TSS) är en extremt sällsynt men potentiellt dödlig konsekvens av att lämna en tampong i för länge. Om du av misstag lämnat en tampong i mer än 8 timmar och du plötsligt upplever en hög feber, en plötslig utslag, eller kräkningar, dra ut tampongen och söka läkarvård omedelbart.
 2. 2
  Koppla av. Ta bort en tampong kan tyckas smärtsamt, men det är bara obehagligt om dina muskler är knutna. Ta några djupa andetag, slappna av, och kom ihåg att det egentligen inte kommer att göra ont.
 3. 3
  Sakta slita i sträng i slutet av tampongen. Du kanske känner någon liten friktion från bomullsfibrer som tampongen kommer ut, men det bör inte vara smärtsamt.
  • Om du är illamående vid tanken på att ta tag i strängen med bara fingrarna, gör det med en kvadrat med toalettpapper.
  • Om du känner någon fångst och motstånd när du drar ut tampongen ut, är det förmodligen för att det är torrt. Byt till en lättare absorptionsförmåga för att lösa problemet.
 4. 4
  Kassera tampongen. Vissa tamponger är speciellt utformade för att vara nedspolningsbar, så de särade och rör sig lätt genom rören. Men om du arbetar med ett lågt flöde toalett, en septisk tank arrangemang, eller om du vet att det har funnits problem med igensättning i det förflutna, är det säkrast att bara packa in den i en tuss av toalettpapper och kasta bort det.

Tips

 • Om du är yngre, börja med en liten, lätt tampong. Du kan alltid öka senare när du får kläm på infoga det.
 • Om du upptäcker att du sätter in tampongen är smärtsamt, ta några djupa lugnande andetag först och sätt långsamt.
 • Använd den lägsta uppsugningsförmåga tampong du behöver.
 • Om du är nervös om läckor i skolan, det finns ingen skam i sig en dyna också!
 • Om du just har börjat använda tamponger, börja med att bära en pad och tampong. Detta kan förhindra läckor.
 • Du kommer inte att förlora den tampong inuti dig.
 • Du kanske känner sig mer bekväm alternerande mellan tamponger och bindor.
 • Sätta tampong i kan skada först så bara sträcka, andas långsamt och slappna av. Detta kommer att lossa dina muskler.
 • Strängen på en tampong kan inte sönder lätt. Om den gör det, helt enkelt ta bort den för hand.
 • Prova att bära kuddar när du är hemma. Detta kan ge din kropp en paus och kan vara mer bekvämt för dig också.
 • Var inte rädd för att prata med dina föräldrar om detta.
 • Om du kan känna det när du flyttar försöka gå på toaletten och försiktigt trycka tampongen längre in i slidan.
 • Lägga till en liner (en mycket liten tunn kudde, som ofta används för att i fall, eller mycket lätt blödning) kan stoppa små läckor utan all huvuddelen av en normalstor kudde.
 • Om du just har börjat din tid, minns aldrig vara rädd för att be er mamma om hjälp om du behöver det, hon har varit där också!
 • Om du känner dig bekväm att göra det, kan du be din betrodda tjej vän (s) för att gå på toaletten med dig, kommer du att känna dig mer bekväm på det sättet. Även om något skulle hända, skulle du ha någon du litar på det med dig!
 • Om det är första gången, lyssna på lite favoritmusik för att hjälpa dig slappna av.

Varningar

 • Använd kuddar natten, de flesta kvinnor sova längre än 4 till 6 timmar, även när man ligger ner mindre blod rinner ner så tampongen absorberar mer vaginal vätskor som leder till mer vaginal skador och ökade hälsorisker.
 • Om du tappar tampongen av misstag, ska du inte använda det. Du kan få en infektion är mycket lätt från bakterier på golvet.
 • Ta alltid bort en tampong innan du får, eftersom detta kan pressa tampongen ur räckhåll.
 • Använd inte tampong när du inte mens, det kan potentiellt leda till smärtsamma och pinsamma infektioner.
 • Vara medveten om risker såsom toxisk chock syndrom (TSS) och vaginala infektioner.