Wka

Hur man använder en menskopp

Med många av oss blir medvetna om effekterna av vår livsstil på, har menskoppar tillkommit som ett alternativ till vanliga bindor och tamponger. Vad många kanske inte inser är att menskoppar också innebära betydande fördelar på hälsa, hygien, bekvämlighet, komfort och pålitlighet.

En menskopp samlar mensvätskan istället för att absorbera det som en tampong, och rengöras och återanvändas, med koppen kunna pågå så länge som tio år. Menskoppar har visat sig läcka mindre i genomsnitt, och de är mycket bekväma att bära. Liksom, de har färre hälsorisker än vanliga engångsprodukter som det inte finns någon känd risk för TSS, leder de inte till vaginala infektioner, och innehåller inte kemikalier eller gifter såsom dioxin. Återanvändbara muggar som detta har funnits sedan 1930-talet och är tillverkade av mjukt, medicinskt silikon, gummi eller termoplastisk elastomer (TPE). Fortsätt läsa för att lära sig att använda en menskopp.

Steg

Hur man använder en menskopp. Försök sätta koppen första gången i avskildhet i ditt eget badrum.
Hur man använder en menskopp. Försök sätta koppen första gången i avskildhet i ditt eget badrum.
 1. 1
  Läs instruktionerna som medföljer ditt val av menskopp. Läs de pamfletter som kommer med din kopp tills du känner dig bekväm att gå vidare. Också se Google på städning en menskopp för anvisningar om att hålla den ren, och om du är på staketet om att använda en kopp, läs hur man besluta om att använda en menskopp för att hjälpa dig att bestämma dig. Och om du inte har en menskopp redan, läs Googles råd om att köpa en menskopp för anvisningar om att plocka ut rätt koppen för dig.
 2. 2
  Försök sätta koppen första gången i avskildhet i ditt eget badrum. De flesta användare inte får kläm på det förrän efter ett par försök, så detta kommer att vara mycket bättre än att använda en offentlig toalett. Dessutom, även om du kan frestas att göra en torr köra när du inte är på din tid, du borde verkligen inte eftersom det är generellt mer smorda och livmoderhalsen kan vara i en annan position medan du mens. Så för första gången, se till att det är under din tid också.
 3. 3
  Öva olika veck. Den C-vikning visas på bruksanvisningarna är inte den bästa tekniken för många kvinnor. När du använder C vikning, den bredaste delen av koppen är bara i början. En annan vikning (det finns många att välja på) är punch-down veck. För att göra detta veck, sätter du fingret på kanten av koppen, och tryck ner i koppen. Se videon nedan för mer veck du kan prova.
 4. 4
  Tvätta händerna med tvål och skölj skålen med vatten för att avlägsna damm och smuts från dina händer och koppen. Om du vill använda lite tvål på koppen, skölj mycket noga eftersom tvål i slidan kan orsaka svampinfektioner.
 5. 5
  Håll avslappnad och försöka att inte spända din bäckenbotten muskler. Detta kan göra det smärtsamt eller svårt att föra in koppen. Din bäckenbotten muskler är de som du använder för att starta och stoppa kissar.. Öva lossar och drar dessa muskler (aka göra) så att du kommer att kunna koppla dem under införandet Ha tålamod, den första gången du sätter in det är alltid den svåraste, så ge inte upp om du har problem vid första - men tar en paus om du blir alltför frustrerad.
 6. 6
  Få in en bekväm ställning. Du kanske gillar att försöka sätta koppen medan över toaletten. Du kan också prova huk ner i badkaret eller duschen, stående och sätta ena benet på kanten av toaletten eller badkaret, eller liggande på golvet med knäna upp och benen isär.
 7. 7
  Hitta din livmoderhals. Stick in ett finger i slidan och känna efter livmoderhalsen, vilket känns ungefär som spetsen på näsan. Det är en liten, squishy nub med en fördjupning i mitten. Sikta koppen i riktning mot livmoderhalsen hjälper. Detta gör att du inte råkar peta livmoderhalsen med koppen, eller ta upp plats i koppen med livmoderhalsen. Om du inte kan hitta din livmoderhalsen, innebär detta förmodligen att det är mycket hög, och i så fall livmoderhalsen förmodligen inte orsaka några problem.
 8. 8
  Sätt i koppen. Vik koppen och sedan hålla den med ena handen (stam nedåt). Sprid isär dina blygdläppar och hitta slidöppningen med den andra handen. Tryck nu cup i vid en ungefär 45 graders vinkel mot blygdbenet, inte rakt upp. Skålen bör pop öppna. Fortsätt att pressa koppen tills det är bekvämt. (Koppen kan rida låg eller hög beroende på din kropp.)
 9. 9
  Se till att koppen är helt öppen. Nå upp och känner runt basen av koppen. Det bör vara rund eller åtminstone oval. (Koppen får aldrig öppna upp hela vägen, beroende på din kroppsform.) Om den inte är öppen kan du öppna den manuellt med en hand. Också prova att göra några eller roterande koppen i en full cirkel genom snurrande basen. Du kan även nå upp med ett finger och trycker en del av den vaginala väggen ur vägen, så att luft kan resa upp och fylla koppen. Du kanske känner sig mer bekväma med koppen närmare livmoderhalsen än föreställt i instruktionerna. När den är på plats, kan du också prova att dra det försiktigt nedåt, för att se till att vakuumet har gjorts (det är vad de små hålen är för) - detta är en del av det som håller koppen ordentligt.
 10. 10
  Vänta upp till tolv timmar. Om du har en tung flöde, måste du tömma den oftare, eftersom detta är den maximala rekommenderade tiden. För din första cykel med en kopp, måste du göra lite experimenterande för att ta reda på hur länge du kan lämna din kopp i innan läckage. (Det är en bra idé att ha en back up trosskydd, tyg trosskydd är ett bra återanvändbara alternativ.)
 11. 11
  Ta koppen. Bear ner med dina muskler så att koppen kommer att resa ner längre. Fortsätt att göra detta tills du når stammen. Wiggle koppen fram och tillbaka och nedåt. Få ett bättre grepp om den verkliga basen, inte bara stammen, av koppen och fortsätt att dra ut den. Klämmande basen hjälper till att bryta vakuumet och gör det lättare att ta bort koppen. När du kommer till öppningen av slidan bör du ta det rakt ut att minska spill. Om kanten av koppen är för bred för att ta bort det bättre att använda ett finger för att vika bägaren i en C-vikning eller en punch-down gånger innan du tar ut den ur slidan. Om du tar bort koppen över en toalett, kan du låta innehållet rinna ut "back" när du tar bort koppen, bara hålla din hand ur gravitationen väg.
 12. 12
  Dumpa innehållet i koppen i toaletten eller sjunka. Skölj bägaren med vatten, och kanske lite doft-fri, icke-antibakteriell tvål. För att rensa sughålen av mensvätskan böja koppen på sughålen under vattnet. Du kan också fylla koppen med vatten, täcker öppningen med handflatan och pressa koppen att spruta vatten ur hålen - hålla undan! Torka din kopp om det är för halt och sätt i den igen.
 13. 13
  Lär dig att rengöra koppen. Du kan koka koppen, använd sterilisering tabletter, svabba ner med alkohol, eller välj från andra metoder. Se Googles instruktioner om hur man rengör en menskopp för riktningar och välja den metod som fungerar bäst för dig.
 14. 14
  Tänk på att det kan ta ett tag att vänja sig med en menskopp. Ta den tid du behöver. Menskoppar har en inlärningskurva för ungefär tre till fyra cykler och om så småningom du reda på det är inte för dig, det är bra. Om du ändå vill använda en återanvändbar menstruation produkt, kan du prova tyg kuddar eller svampar havet.

Video: vikning av en kopp

Video: sätta i och ta en kopp


Tips

 • Vissa kvinnor tycker att sätta lite glidmedel gör det lättare att sätta in. Om du använder glidmedel, är det bäst att lägga den på dig själv, inte på koppen, eller det ska vara halt. Använd endast vattenbaserat glidmedel though.
 • Om du är en jungfru, kanske du upptäcker att din slidöppningen, och mer specifikt bit hud som kallas en mödomshinna, inte lätt sträcka att rymma en kopp. Om detta är fallet, kan det hjälpa att sträcka ut den under loppet av en vecka eller så med hjälp av fingrarna. Börja med en eller två och öka till tre som kroppen tillåter. Titta på diagram över den kvinnliga anatomin och utforskar du äger kommer att göra med en kopp mycket lättare. Experimentera med stansen ner, triangel, eller origami veck eftersom de gör koppen smalare och tunnare för insättning. Prova med att sätta koppen lite på den tiden, och om det är smärtsamt, kom ihåg att slappna av. Du kan alltid försöka igen en annan gång. Medan bort, kom ihåg att ha tålamod och avslappnad liksom. Var försiktig när du tar bort koppen så att du inte riva din mödomshinna i processen.
 • Menskoppar fungerar genom att hålla blodet, snarare än att absorbera det som en tampong. Därför kan de tömmas mindre ofta. Detta innebär också att koppen kan införas när din mens, och innan den startar. Du kan också använda koppen för tunga livmoderhalsen.
 • Om du använder ett membran för preventivmedel ändamål, kan det fungera som en menskopp! (De är mycket lik en Istället mjuk cup i formen.) Men för att bevara livslängden på din diafragma, kan du bara göra det om den är gjord av silikon, inte gummi.
 • Menskoppar är mycket bekväm att bära och sportaktiviteter såsom simning eller yoga kan utföras med någon sjuk effekt. Se till att din kopp ordentligt försluten dock, och det är också en bra idé att tömma din kopp strax före fysisk aktivitet. Du kan se lite vatten i koppen om du tar bort den efter bad, men det är okej.
 • Single-stall, offentliga toaletter med privata sänkor är ett bra ställe att tömma din menskopp, om du kan hitta dem. För badrum som inte har enskilda bås med ett handfat, ta några feminina våtservetter och en liten flaska vatten med dig för att skölja koppen med, eller använda toalettpapper. Det är också bra att bara tippa innehållet i koppen i toaletten och sätt i den igen.
 • Om du vill kan du spara din menstruation vätska i en burk och hjälpa dina växter. De näringsrika innehåll kvinnliga menstrual blod kan användas för en mängd olika syften, inklusive späds ut med vatten för att fungera som energisk gödsel för krukväxter eller sängar trädgård.
 • En nyligen genomförd studie fann att menskoppar läcka hälften så ofta än tamponger för kvinnor som helhet, så låt inte detta avskräcka dig från att försöka en kopp. Men om din kopp läcker, här är några felsökning idéer:
  • Koppen är överfyllda. Detta är förmodligen det enklaste problemet att fixa. Om koppen läcker och när du tar bort den, det är nästan full, det betyder bara att din kopp fylls med vätska och hath flöda över. Helt enkelt ändra din kopp oftare. Du kanske vill köpa en kopp med en högre kapacitet om du ändrar din kopp alltför ofta för din smak. Se Hur man köper en menskopp.
  • Koppen är inte öppnar fullt. Du kommer förmodligen ha en hel del läckage med detta problem. Det orsakas av koppen inte öppnas helt, så se till att kontrollera att det är helt öppet efter varje insättning. Nå upp och känner runt basen av koppen. Det bör vara rund eller åtminstone oval. (Koppen får aldrig öppna upp hela vägen beroende på din kroppsform.) Om den inte är öppen kan du öppna den manuellt med en hand. Också prova att göra några eller roterande koppen i en full cirkel genom snurrande basen. Du kan också nå upp med ett finger och trycker en del av den vaginala väggen ur vägen, så kan luften färdas upp och fyll koppen. Det är också viktigt att prova olika veck.
  • Livmoderhalsen tar upp plats i koppen. Detta inträffar om koppen läcker och när du tar bort den, är det bara halvfullt. Detta innebär att din livmoderhals dinglar inne i koppen och tar upp plats, så det bara fyller halvvägs. För att lösa detta problem, prova att placera koppen så lite som du bekvämt kan. Om detta inte löser det, kan koppen vara för lång, och du kommer förmodligen att behöva köpa en kort, knäböj kopp för att få en bättre kapacitet.
  • Kvarvarande dregla: Detta inträffar om du får en mycket liten mängd ljus läckage. Det kan fortfarande finnas lite blod på väggarna i slidan när du har ändrat din kopp, och detta kommer att glida ner och hamnar i dina underkläder. Du kan prova att torka ordentligt efter byte koppen, men det kanske inte hjälper så mycket. Eftersom det är en lätt mängd läckage, kommer en disponibel eller trasa liner hålla dig torr.
  • Du placerar koppen förbi livmoderhalsen. Om du upplever ett styng av smärta samtidigt som du sätter koppen och sedan en hel del läckage, är det troligt att du har infogat koppen förbi livmoderhalsen. Livmoderhalsen är väldigt öm, och om koppen är faktiskt trycker mot livmoderhalsen det kommer att göra ont. För att lösa detta problem, måste du placera koppen lägre. Också känner runt livmoderhalsen innan du sätter i koppen för att få en allmän uppfattning om dess plats, tänk på att livmoderhalsen kan flytta runt på olika dagar av din tid, så det är en bra idé att kolla varje gång om detta är ett återkommande problem.
  • Du är mete koppen bort från livmoderhalsen. Du måste också veta den allmänna platsen för livmoderhalsen för detta problem. Om detta inträffar, ska du siktar förmodligen bägaren i den vaginala väggen istället livmoderhalsen. Var uppmärksam på livmoderhalsen läge och vinkel koppen måste vara på under införandet.
 • Om en återanvändbar menskopp grosses ut dig, det finns en disponibel varumärke heter stället Softcup som finns på de flesta apotek i norra Europa. Den består av en ring och en plast sac och är införd som ett membran. Se Googles artikel om hur man använder ett stället Softcup.
 • Om du är obekväm med begreppet tamponger eller koppar, men ändå vill använda återanvändbara menstruella produkter, titta på tyg kuddar. Du kan köpa dem på nätet eller göra dem själv.
 • Om du hittar stammen på din kopp för att vara obekväm, kan du klippa alltid en del eller allt av det. Se till att änden filas ned så det inte peta dig dock, och kom ihåg att du kommer att få arbeta enbart med basen av koppen under avlägsnandet.
 • Cups oftast finns i två storlekar. Den mindre brukar rekommenderas för kvinnor under 30 år, och större rekommenderas för kvinnor över 30 och / eller de som har fött barn vaginalt. Däremot kan en stor kopp i ett varumärke vara av samma storlek som en liten kopp i en annan! Därför är det mer viktigt att tänka på tyngden av ditt flöde och funktioner av din anatomi, än att följa denna riktlinje. Se Googles artikel om hur man väljer en menskopp för mer information.

Varningar

 • Glöm inte att du har en menskopp i. Töm och skölj minst var 12: e timme. Om du lämnar den i längre, var uppmärksam på tecken på infektion. Det har inte förekommit några fall av cup relaterade toxisk chock syndrom (TSS), men om du märker några symtom på TSS, kontakta en läkare omedelbart.
 • Menstrual koppar är inte en form av preventivmedel och måste avlägsnas före sexuellt umgänge. (Men disponibel Istället softcups kan användas under sex tillsammans med ett preventivmedel.
 • Bli inte avskräckt om en vän äcklas av begreppet en menskoppar. Vissa människor kommer att öppna för idén, och en del kommer inte. Ett bra sätt att öppna ämnet, "Har du hört talas om menskoppar?" Detta gör att du kan bedöma deras första reaktion, och om du vill försöka övertyga dem att prova en kopp och dela din erfarenhet.
 • På tyngre dagar, kan en fullständig kopp läcka, bär back-up pads och tömma din kopp oftare för dessa dagar kan hjälpa.
 • Var noga med att hålla koppen i upprätt läge när du drar ut den så att den inte spiller.
 • Oroa dig inte om att se din kopp position matchar en bild eller ett diagram. Det viktiga är att koppen inte läcker och du inte kan känna det. Beroende på formen på din vagina och livmoderhalsen plats, kan koppen sitta högt eller lågt. Och när det väl är införd, kommer det troligen dras dit på egen hand. Båda bilderna till höger är korrekta placeringar i en kopp.