Wka

Hur kan man vara säker när ensam hemma

Så dina föräldrar har gått ut igen och lämnade dig hem. Även om du bor i en trygg omgivning, dina föräldrar gör fortfarande ett stort ståhej om det. Här är det rätta sättet att tjäna dina föräldrars förtroende och för att vara säker.

Steg

Hur kan man vara säker när ensam hemma. Alltid hålla dörren låst och inte öppna den om någon knackar eller ringer på dörren.
Hur kan man vara säker när ensam hemma. Alltid hålla dörren låst och inte öppna den om någon knackar eller ringer på dörren.
 1. 1
  Alltid hålla dörren låst och inte öppna den om någon knackar eller ringer på dörren. Detta är en av de viktigaste sakerna du kan göra för att hålla dig säker. Om dina föräldrar har sagt till dig att öppna dörren för dem när de återvänder hem, titta ut genom fönstret eller titthål om du har en att se till att det är dem. Denna regel gäller även om det är en viktig person vid dörren, till exempel hyresvärden. Andra viktiga dörr regler omfattar:
  • Fall inte för det "Jag är en polis under täckmantel" trick. En hemlig polis kommer aldrig knackar på din dörr. Om det är en uniformerad polis, så du kan göra ett undantag från dessa regler.
  • Kom överens om ett kodord med dina föräldrar. Kodordet kan vara namnet på en avlägsen släkting, en TV-show, din favoritfärg, etc. Detta sätt, i händelse av en nödsituation och dina föräldrar skicka någon till ditt hus, kan de tala om för personen kodordet så att du vet att det är säkert att öppna dörren. När ber om kodordet, säg inte "Vad är min favoritfärg?" (Förutsatt kodordet är din favoritfärg). Istället säger "Vad är lösenordet?" På så sätt ger du inte den personen en ledtråd till vad kodordet är. Glöm inte att ringa dina föräldrar för att ta reda på om föräldrarna fick skicka någon innan du låter dem i.
 2. 2
  Rör ingenting dina föräldrar berätta inte. Dessa saker kan inkludera, men är inte begränsat till:
  • Medicinskåpet
  • Vassa knivar
  • Matcher / tändare
 3. 3
  Aldrig laga mat utan en vuxen eller en vuxen tillåtelse. Om din mamma eller pappa säger att du kan följa all matlagning instruktioner.
 4. 4
  När det blir mörkt, slå på alla utvändiga lampor och nära gardiner och persienner. Ljus och ljud avskräcka brottslig verksamhet, så att hålla utsidan av ditt hus ordentligt upplyst på natten gör brottslingar tänka två gånger innan du gör något dumt runt ditt hus.
 5. 5
  Om någon konstigt är runt ditt hus eller i ditt närområde, gå inte utanför eller om den personen (människor) är. Om de bryter en sådan lag som intrång territorium, bryta sig in i en bil, eller ens bryta en stadsdel nödvändig (t.ex. en brandpost), ring polisen! Ring 9-1-1! Om du inte är säker, men du är ganska säker på att de bryter mot lagen, ringa en operatör på ditt hus telefonen. Antalet är bara en enkel nummer: 0. Prata med dina föräldrar om dessa märkliga människor omedelbart oavsett vad.
 6. 6
  Prata med dina föräldrar om vilka kanaler på tv kan du titta på, om du kan gå online eller på ett specifikt chattrum, om du kan spela utanför eller gå till din väns hus från andra sidan gatan, osv. Skriv dessa "house rules" ner på en bit eller papper eller ett anteckningsblock och skriva upp det på en vägg i ett rum du kommer att vara i för majoriteten av tiden. Det är också bäst om det är ett rum som du ägna mer uppmärksamhet åt att saker som foton, klisterlappar kvar på ett bibliotek hylla och skräp på mattan. Ja, du betalar en del människor uppmärksamma de mest detaljerade och minsta poster av sin omgivning, ofta om de är uttråkade eller väntar på att något ska hända!
 7. 7
  Om telefonen ringer, se till att du vet vem det är, speciellt kolla om du har nummerpresentation. Gör dina föräldrar tillåter dig att svara eller bara dem när du är ensam i huset? Om du inte har nummerpresentatör eller ID verkar obekant, inte svara på det just i fallet. Om dina föräldrar planerar att ringa dig för att kolla upp på dig, utarbeta ett system med dina föräldrar så att du vet att det är dem ringer om du inte har nummerpresentatör. Många telefoner har nummerpresentatör, men, så kontrollera om din hemtelefon har det.
 8. 8
  Ett annat sätt att hålla sig säker när du är ensam hemma om telefonen ringer är att se till att du vet när din förälder ringer. Har din mamma eller pappa (eller vem lämnade dig ensam hemma) ringa dig, låt det ringa två gånger, sedan ringa dig igen så att du är säker på att det är dem.
 9. 9
  Om någon i telefon är ute efter att prata med någon av dina föräldrar eller båda av dem, låt dem inte vet att du är ensam eller att de inte är där! Säg, (förutsatt om de vill prata med din mamma) "Mammas upptagen just nu, kan jag ta ett meddelande?" (Ja, det är lätt att säga att exakt och snabbt! Det är inte så dum som du tror!) Om de fortsätter att insistera eller ställa frågor, berätta för dem, "Jag är ledsen, men min mamma är inte tillgänglig just nu." och genast hänga upp! Om de fortsätter att ringa, svara inte dem.
 10. 10
  Akta dig för upptåg som ringer! Gjorde en grupp pojkar på skolan planerar att göra busringningar till klasskamrater i dag? Kommer de att ringa samma person mer än en gång? Om så är fallet, inte svara om du vet att det är dem göra ett spratt samtal!
 11. 11
  Inte spendera pengar på någonting utan att dina föräldrar övervakar dig eller en förmyndare över 18 år!
 12. 12
  ALDRIG använda dina föräldrars kreditkortsnummer för något eller ens din egen (oftast akuta kort) om det inte är en super nödsituation och du och andra är i intensiv fara! Ursäkta sig med att säga, "Det var en nödsituation, utan en glasstrut jag ska svälta ihjäl och en sallad kommer inte hjälpa mig!" eller ens "Men jag behövde köpa den boken annars skulle sälja i en timme!" är riktigt onödigt och bevisar att du inte kan hantera själv och dina pengar. Kanske även dina föräldrars pengar!

Tips

 • Kom ihåg, är dörren den sista och viktigaste försvarslinjen. Det enklaste sättet att hålla inkräktare ute är att hålla dörren stängd och låst vid alla tidpunkter.
 • Den bästa och mest föreslog sak att göra är om någon är vid din dörr och du inte vet vem det är, svarar inte.
 • Försök att få tillstånd för saker i skrift. Detta förhindrar "Men du sa att jag kunde göra det" situation.

Varningar

 • Berätta inte för någon hemma ensam, vill du inte slumpmässiga främlingar som lurar ditt hem. Om du ser någon misstänkt hängande runt ringa dina föräldrar.
 • Människor försöker ofta att posera som en apparat reparatör eller någon liknande för att få tillgång till ditt hem. Låt dig inte luras. Om någon kommer så här ringa dina föräldrar och berätta för dem. Detta bör inte vara ett problem om du håller dörren låst vid alla tidpunkter.
 • Håll en mobiltelefon nära dig ifall du behöver ringa 911. Att ha en telefon i säkert rum eller badrum är en bra idé om du behöver för att dölja det.
 • Matlagning, duscha osv en riskabel sak att göra ensam.
 • I grund och botten om något händer som inte borde ha som du av misstag sagt någon du är ensam hemma eller du spillt matolja på golvet eller någon sa att det fanns ett parti på ditt hus och människor visar upp, etc ringa dina föräldrar och berätta för dem omedelbart innan du gör något (inte efter att njuta av festen och inte öppna dörren för party-folk speciellt omedelbart>). De borde förstå att du kallade dem för hjälp och kommer inte klandra dig eftersom de verkligen ville du berätta när sådana saker händer.