Wka

Hur handskas man med en mooching vän

Vi har alla upplevt en - någon som bekvämt "glömmer" sin plånbok hemma varje gång du går ut på middag, "förlorar" något du lån dem, och lyckas alltid få ut av sin andel av en börda. Om du vill behålla både den och ditt förnuft, måste du ställa in fast men tydliga gränser för att stoppa mooching beteende. Det viktiga är att föregripa möjliga situationer där mooching kommer att inträffa, och ta upp frågan med ökande grad av konfrontation.

Steg

Hur handskas man med en mooching vän. Skämta om deras "tankspriddhet".
Hur handskas man med en mooching vän. Skämta om deras "tankspriddhet".
 1. 1
  Skämta om deras "tankspriddhet". Till exempel, om din vän kroniskt "glömmer" sin plånbok, antar att hon kommer att göra det nästa gång du går ut på middag. Innan du lämnar för restaurang, leende och göra narr: "Är du säker att du har din plånbok här gången?" Om de vill låna något som förmodligen inte kommer att få tillbaka, kan du säga något om effekterna av "Ganska snart du kommer att ha hela min garderob!" Upprätthålla ett glatt sinnelag - den moocher ska registrera att du är på dem, men det är inte alltid tillräckligt för att få dem att sluta.
 2. 2
  På en restaurang, be om separata kontroller när du beställer. Om moocher tenderar att inte beställa något, men sedan plockar oupphörligt på din maträtt, hosta lätt på din mat och säga något i stil med "Du kanske inte vill äta dessa nachos... Jag tror att jag skulle kunna få influensa. Varför ' t jag beställa en separat skål? " När du beställer, be om att skålen att vara på en separat kontroll. Om dina vänner kanske tycker att det är dålig etikett, säger något i stil med "Jag skriver bort det som ett företag bekostnad, jag måste ha separata kvitton ifall jag skruvar upp och bli granskade!"
  • Nonchalant nämna på väg ut för att äta som du bara tog tillräckligt med pengar för att betala för själv. Eller säga när du planerar utflykten som alla kommer att betala för sig själva. Se till att du håller dig till detta när räkningen kommer!
 3. 3
  Komma till roten av sina ekonomiska problem. Ibland människor är verkligen i en nypa, men om du läser detta, är moocher i fråga förmodligen någon som kroniskt ser för en snålskjuts, och vem du misstänker är för lat eller billigt att dra sin egen vikt. Varje gång de har ont om pengar, gör det en punkt att ta upp hans eller hennes pengar frågor i privat, strax efteråt. Närma saken noga, men gör det tydligt att du har märkt sina mönster, så att de inte känner deras mooching kan glida under radarn:
  • Jag har märkt, nyligen, att du har haft en hård tid pitching i när vi går ut. Är allt OK?
  • Jag är lite orolig för dig, du verkar vara ont om pengar, även om du bara har ett jobb / höja. Hände något?
 4. 4
  Tilldela moocher en skälig andel i förväg. Om du planerar en bilsemester eller middag, skissa ut som kommer att föra det. Gör en lista och be mooching vän vad han eller hon kommer att föra. Om de beklaga deras ekonomiska situation, empati och be dem att ta en av de billigare objekt, eller föreslå att de laga något (vilket alltid är billigare, men åtminstone det kräver ansträngning). När efterfrågad se sina namn på en lista, kommer det inte vara så lätt att snåla. Bara se till att vad de är ansvariga för att väcka, de är de enda som är ansvariga för det, så att om de inte gör det, kommer det att märkas att alla inblandade.
  • Detta kommer också att arbeta för att medarbetare eller syskon eller vän som inte chip i för en gemenskap gåva (för en förälder, chef, etc.) men ändå vill skriva hans / hennes namn för kortet. Gör en lista!
  • Om du har en mooching rumskompis, sätta upp en whiteboard beskriver sysslor och kostnader. Stryka ett objekt när någon slutför sin uppgift eller betalar deras skyldighet. Detta kommer att göra det uppenbart att moocher aldrig korsar någonting utanför.
 5. 5
  Nämna att det är den moocher tur att behandla. Det är där det börjar bli lite mer konfronterande. Om moocher vänder ner dig på något sätt, eller verkar blåsa frågan bort, måste du hotar att ställa in evenemanget, och menar det.
  • Eftersom jag körde förra gången, kan du göra det den här gången? -Åh, kan du inte? Tja, OK. Jag har andra tankar om att gå i alla fall.
  • Jag täckte fliken förra veckan, kan du täcka den här veckan? -Om du inte kan, det är bra. Kanske borde vi hitta något annat att göra. Kan du täcka en omgång biljard?
  • Sedan förra gången hade vi lunch / middag hemma hos mig, vill du göra det på ditt hus den här gången? -Tja, om vi inte kan sätta fingret på en värd, kan vi behöva avbryta get-together. Jag kan vara värd då och då, men inte hela tiden.
 6. 6
  Vända. Eftersom det har varit massor av gånger när du hjälpte dem, testa dem och se om de kommer att återgälda tjänsten. Skaffa bort av dem. "Forget" din plånbok, be dem att låna dig pengar, låna deras kläder, och se vad som händer. Det kan kännas onaturligt för dig, men du kanske verkligen upptäcka din väns sanna färger genom att göra detta. Vänta inte tills du är verkligen i en nypa, bara för att upptäcka att många av dina vänner kommer att lämna dig i sticket.
 7. 7
  Hantera eventuella gemensamma vänner. Om du har gemensamma vänner med moocher, kanske du vill tala med dem om moocher beteende i så diplomatiskt sätt som möjligt. Det bästa är om du kan visa upp en enad front. Till exempel säger "Joe är en riktigt cool kille, och han är mycket roligt att umgås med, men jag har märkt att han egentligen inte hugga i när vi går ut som en grupp, och jag är orolig att det kommer att innebära påfrestningar på vår vänskap. Det vore bra om vi kunde göra något åt ​​det så att vi inte behöver ha problem. " Om du inte vill (eller kan inte) släppa vänskap, kan du behöva ha någon form av ingripande. Finansiella frågor kan riva isär personerna, så låt inte din väns mooching vanor förstöra din relation.

Tips

 • Var tydlig att du gillar den personens företag och personlighet, men inte gillar ett visst beteende.
 • Om de ber att "låna" pengar bara säga, "jag inte har några pengar på mig." Eller för att undvika en eventuell fib, "Jag har inte tillräckligt med pengar att låna." Det fungerar. Moochers frågar ofta "låna" pengar bara för att inte betala tillbaka.
 • Bryt din vänskap. Om de är bara dina vänner att dra nytta av dig, är det förmodligen bättre att du bryter din vänskap med dem. Men var säker på att du verkligen vill avsluta din vänskap eftersom det är svårt att ångra.
 • Vara långlivade. Det tar tid att ändra ett beteende, så du måste vara bestämda med att ändra ditt svar på moocher.

Varningar

 • Se upp för möjliggörare, som antingen är omedvetna om moocher beteende, eller aktivt uppmuntra det. Se till att du hanterar deras beteende diplomatiskt.
 • Var försiktig Dessa tips kan i sin tur skada din vän. Om du verkligen överväga TIGGARE en vän, kanske du vill hjälpa dem då och då.