Wka

Hur att rengöra tilltäppta porer

Porerna i ansiktet kan bli igensatta med olja, torra hudceller, och vardagens smuts och skräp du stöter på när du är ute i världen. Tilltäppta porer lämnas obehandlad kan leda till pormaskar och akne, så det är viktigt att rengöra dem ofta. Prova en av fyra metoder för unclogging dina porer: ångande, peeling, använda en ansiktsmask, och med hjälp av en por-unclogging behandling.

Steg

Hur att rengöra tilltäppta porer. Fyll en kastrull med vatten och placera den på spisen.
Hur att rengöra tilltäppta porer. Fyll en kastrull med vatten och placera den på spisen.

Metod ett: rensa dina porer med ånga

 1. 1
  Tvätta ansiktet. Starta unclogging processen med att tvätta ansiktet. Använd denna milda ansikte tvätt metod för att få ditt ansikte helt rent utan att irritera huden, vilket kan orsaka porerna att visas större:
  • Använd lösningen makeup remover eller kuddar för att torka bort din makeup i försiktiga rörelser. Ta bort alla spår av ögonmakeup, concealer och andra produkter som du använder.
  • Splash ansiktet med ljummet vatten. Använda varmvatten kan hetsa ansiktet och torka ut, så stick med ljummet eller kallt vatten för nu. Splash ansiktet med vatten flera gånger för att ta bort rester från din makeup remover.
  • Använd ett milt rengöringsmedel om du önskar. Om din hud är på den torra sidan, behöver du inte använda ett rengöringsmedel. Om du vill använda en, se till att det är icke-slipande och innehåller inte kemikalier som torkar ut ditt ansikte.
  • Klappa ansiktet torrt med en mjuk handduk. Gnugga inte det eller skrubba den. Huden i ansiktet är tunnare och skörare än huden på resten av kroppen, så det är viktigt att behandla det försiktigt.
 2. 2
  Fyll en kastrull med vatten och placera den på spisen. Sänk värmen till medium hög, täck grytan och låt den värma. När vattnet är varmt nog att börja producera ånga, ta bort kastrullen från värmen.
  • Du kan hälla vatten i en stor skål eller lämna den i potten för din behandling med ånga.
  • Du kan lägga till grönt te, pepparmint te, kamomillte, eller annan ört eller extrakt till vattnet för att hjälpa näring ditt ansikte. Tillsätt olja tea tree till vattnet för att hjälpa till att behandla akne.
 3. 3
  Lägg en handduk över huvudet och luta sig över den ångande vattnet. Tält handduken över axlarna och potten så att ångan riktas mot ditt ansikte. Låt ångan blöt i ansiktet och porerna i tio minuter.
 4. 4
  Skölj ansiktet med kallt vatten. Tvätta bort partiklarna som framkommit från dina porer med kallt vatten, som kommer att hjälpa ditt ansikte strama upp igen. Applicera fuktighetskräm för att skydda ditt ansikte från att torka ut.

Metod två: exfoliera ditt ansikte

 1. 1
  Använd en torr ansikts borste. Torrborstning är en gammal peeling teknik som har vunnit popularitet under de senaste åren. Köp en ansiktsbehandling borste med mjuk borst gjorda av naturliga fibrer. Se till att borsten du använder är gjord speciellt för att användas i ansiktet, eftersom kroppen borstar är för hård mot ömtålig hud i ansiktet. Använd följande metod för att exfoliera ditt ansikte:
  • Börja med ett rent ansikte. Använd makeup remover, skölj ansiktet och klappa den torr med en handduk. Se till att ditt ansikte och borsten är båda helt torr innan du borstar. Denna metod fungerar inte om ditt ansikte är vått med vatten eller tvål.
  • Borsta försiktigt ditt ansikte genom att föra borsten i små cirklar. Koncentrera dig på de områden där huden är den torraste.
  • Var försiktig med huden ovanför och under ögonen, eftersom huden i dessa områden är tunt och skört.
  • När du är klar, skölj ansiktet med kallt vatten och tillämpa fuktighetskräm.
 2. 2
  Använd en ansiktsscrub. Geler, krämer, rengöringsmedel och scrubs som innehåller små partiklar som exfolierar ditt ansikte säljs på apotek och butiker skönhet. Du kan också göra din egen med socker, honung och grönt te med följande recept:
  • Brygger en kopp grönt te och placera ett par teskedar i en skål.
  • När teet har svalnat, blanda i en matsked socker och en matsked honung.
  • Applicera skrubba till ett rent ansikte. Gnid in det försiktigt för att exfoliera, koncentrerar sig på de torraste områdena.
  • Skölj huden med kallt vatten och tillämpa fuktighetskräm.

Metod tre: använd en ansiktsmask

 1. 1
  Prova en lermask. Lera masker arbete genom att dra ut de ämnen som täpper porer som de torkar. De finns på hälsa och skönhet butiker, men du kan också göra din egen.
  • Blanda 1 matsked av bentonitlera (finns på hälsokostbutiker), 1 msk vatten, och 1 msk havregryn.
  • Applicera blandningen till ett rent ansikte, se till att täcka alla de områden där dina porer är igensatta.
  • Låt masken sitta på ditt ansikte i 10 minuter. Du kommer att känna det börjar att dra åt när den torkar, och det innebär leran arbetar för att dra ut skräp från dina porer.
  • Tvätta ansiktet med vatten, klappa den torr med en mjuk handduk, och tillämpa fuktighetskräm.
 2. 2
  Använd en alpha hydroxy eller beta hydroxy acid mask. Dessa kallas kemiska exfolierande. De finns att köpa från skönhet butiker, och de exfolierar huden utan att du behöver skrubba den.
  • Börjar med ett rent ansikte, applicera produkten och låt den sitta i femton minuter, eller den tid som anges på förpackningen. Lämna inte det för länge eller det kan irritera huden.
  • Skölj ansiktet med vatten, klappa den torr med en mjuk handduk, och tillämpa fuktighetskräm.

Metod fyra: Använd en por-unclogging behandling

 1. 1
  Tänk blackhead bort. Pormaskar bildas när tilltäppta porer blandas med smuts eller döda hudceller och från hårda, svarta knoppar som blir mer synliga över tid. Att göra en vana av att ta bort pormaskar kan orsaka hudirritation och även ärrbildning, så vara mycket försiktig med denna metod, och inte använda den mer än absolut nödvändigt.
  • Använd en steril duk för att sanera den del av ansiktet med blackhead.
  • Använd fingrarna för att klämma området runt blackhead till en liten kulle.
  • Vira en vävnad runt den andra handen och använda den för att försiktigt pressa blackhead tills den lämnar huden. Torka bort och tvätta området.
  • Alternativt kan du använda en blackhead borttagningsverktyg (tillgänglig på skönhet butiker) för att ta bort blackhead.
  • Alltid sanera ditt ansikte, händer och alla verktyg du använder så att du inte smittar ditt ansikte med bakterier, som kan leda till acne eller hudirritation.
 2. 2
  Försök mikro dermabrasion. Denna behandling erbjuds på salonger, och innebär tillämpning av en kemikalie på huden som tar bort det översta lagret till djupt exfoliera och bli av ämnen djupt i porerna. Denna behandling bör användas sparsamt, eftersom det kan skada huden om det görs alltför ofta.

Tips

 • Tvätta ansiktet direkt efter träningen eller spendera tid i en dammig utomhus område.

Varningar

 • Inte exfolierar inte eller använd hud behandlingar för ofta, eftersom de kan irritera ditt ansikte.